Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 27.01.2018.
 
Zašto uspješne žene nisu privlačne muškarcima? PDF Štampa El. pošta
nedelja, 26 maj 2013 08:40

Žene koje grade svoju vlastiti karijeru imaju znatno lošije ljubavne živote od onih koje nisu toliko fokusirane na posao. Ta više-manje poznata činjenica sada je dobila i stručno objašnjenje, zasnovano na istraživanju.

Naravno, ne treba puno mudrosti da se zaključi kako žene koje grade karijeru nemaju ni vremena za izlaske i upoznavanje muškaraca. No, sada je utvrđen i još jedan važan razlog: žene koje naporno rade su pod velikim stresom, a zbog kortizola, hormona stresa karijeristice su manje privlačne muškarcima.

Muškarci su u istraživanju ocijenjivali privlačnost ženskih lica, a manje su im bile privlačne one za koje je ranije utvrđeno da u organizmu imaju visoke razine kortizola, objavio je Vecernji.hr, prenoseći pisanje Huffingtonposta.

Loš uticaj stresa na zdravlje vidi se na licu, dok loše zdravlje podrazumijeva i potencijalnu neplodnost, a to su signali koji se hvataju podsvjesno. Muškarci su, naime, biološki ‘programirani’ da ih privlače žene koje su zdrave i plodne, odnosno one koje im mogu dati potomstvo, objašnjavaju znanstvenici

“Ovo istraživanje još je jednom u nizu koje ukazuje na to da je stres uistinu iznimno štetan za naš život općenito. No dobra je vijest da se na njega može utjecati. Žene mogu raditi na tome da svedu stres na minimum. Bez pretjeranog kortizola u tijelu one postaju privlačnije”, zaključio je Markus Rantala u izjavi za Huffingtonpost.