Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 27.01.2018.
 
Kratke šetnje štite od dijabetesa PDF Štampa El. pošta
sreda, 12 jun 2013 11:02

LONDON - Petnaestominutna šetnja poslije svakog jela doprinosi zaštiti starijih osoba od dijabetesa tipa 2, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Kraće šetnje poslije jela utiču na kontrolu šećera u krvi isto kao jedna duža šetnja, saopštili su istraživači sa američkog Univerziteta "Džordž Vašington".

Povišen nivo šećera poslije jela povećava rizik od dijabetesa tipa 2, pa je odmaranje poslije obroka "najgora stvar koju možete da učinite", navodi se u studiji.

Stručnjaci naglašavaju da postoje manje razlike između efekata različitih oblika rekreacije, ali da je svaka aktivnost dobrodošla i korisna, preneo je BBC.

Ovo je bilo prvo istraživanje o kratkim fizičkim aktivnostima u "rizičnom periodu" poslije jela, kada nivo šećera može značajno da poraste, izjavila je vođa istraživanja Loreta Dipjetro.

Ona je rekla da je povećana koncentracija šećera u krvi poslije jela ključni faktor rizika od poremećaja tolerancije na glukozu, što je uvod u dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

Istraživanjem je utvrđeno da tri šetnje od po 15 minuta imaju isti efekat na smanjenje nivoa šećera u periodu od 24 časa kao jedna šetnja umjerenim tempom od 45 minuta.

Fizička aktivnost odmah poslije jela naročito je korisna za starije osobe zbog njihovog sporog ili niskog stepena lučenja insulina iz pankreasa, navode istraživači.

Oni su utvrdili da je najbolje vrijeme za šetnju poslije večernjeg obroka, koji je često najobilniji tokom dana i time dovodi do najvećeg rasta nivoa šećera u krvi.