Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 27.01.2018.
 
AUSTRALIJA I DALJE "NAJPOGODNIJA" ZA ŽIVOT PDF Štampa El. pošta
utorak, 28 maj 2013 16:19

PARIZ, 28. MAJA /SRNA-RIA "Novosti"/ - Australija je treću godinu za redom ocijenjena kao "najsrećnija" među industrijski razvijenim zemljama, rezultati su istraživanja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj koje danas prenosi Bi-Bi-Si.
Najveća sreća je živjeti u Australiji, jer su prosječni prihodi, zapošljavanje i zdravstvo u najboljem stanju, razultati su istraživanja.

Slijede Švedska i Kanada, a među prvih deset su i Norveška, Švajcarska, SAD, Danska, Holandija, Island i Velika Britanija.

Istraživanje, koje godinama radi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, uzima u obzir prosječnu platu, prihode prosječnog domaćinstva, stopu zaposlenosti, broj ljudi koji rade prekovremeno, zatim izlaznost birača na izborima, zagađenost vazduha i koliko se građani neke zemlje profesionalno usavršavaju.

U Australiji, državi sa 23 miliona stanovnika, više od 73 odsto Australijanaca starosne dobi između 15 i 64 godine ima posao, što je iznad prosjeka u državama članicama Organizacije.

Životni vijek prosječnog Australijanca je daleko iznad proseka i iznosi 82 godine.

Australija je jedina industrijski razvijena država koja je izbjegla svjetsku ekonomsku recesiju 2009. godine.

Nalaze istraživanja nisu poremetili pokazatelji da "sreću" ne osjećaju baš svi Australijanci.

Tome treba dodati i podatak da turisti sve manje posjećuju najmanji kontinent i da mnoge firme planiraju da isele svoje proizvodne kapacitete iz Australije, čija jaka i stabilna valuta loše utiče na izvoz.

Rast troškova života utiče na potrošače da manje kupuju domaće proizvode koji su skupi, a da sve više traže robu preko interneta u zemljama gdje su mnogi proizvodi jeftiniji.

Međutim, "obećani" viši životni standard privlači migrante iz svih dijelova svijeta. /kraj/bn