Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 03.03.2018.
 
UDRUŽENJE VOĆARA SRPSKE ODRŽALO ŠESTO SAVJETOVANJE VOĆARA REPUBLIKE SRPSKE
subota, 03 februar 2018 12:01

Vocari

U organizaciji Udruženja voćara Republike Srspke i opštine Gradiška,  u Kulturnom centru u Gradišci, danas je održano Šesto savjetovanje voćara Republike Srpske pod nazivom “Mraz, led, suša, ekstremne temperature, olujni vjetrovi...!Kako se prilagoditi i opstati“.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da je cilj savjetovanja da vrhunski stručnjaci  daju savjete voćarima kako da se izbore sa vremenskim neprilikama koje su voćarima u protekle dvije godine nanijele velike gubitke.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška Branko Stojnić istakao je da opština Gradiška podržava proizvođače voća sa područja Opštine.

“Opština Gradiška podržava voćare kroz održavanje edukacija i  u samoj voćarskoj proizvodnji. U okviru redovnog programa Opština će pomoći u postavljanju protivgradnih mreža, ugradnji zalivnih sistema i slično“, istakao je Stojnić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja voćara Republike Srspke i proizvođač šljive iz Ugljevika Darko Milošević rekao je da su na današnjem savjetovanju zastupljene najaktuelnije teme iz oblasti voćarske proizvodnje i dodao da je savjetovanje značajno za sve voćare. Prema njegovim riječima, Savjetovanje je i prilika da voćari, osim stručnih predavanja, čuju iskustva drugih voćara.

Zamjenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srspke Boris Pašalić istakao je da je veoma značajno da se održavaju ovakva savjetovanja jer, prema njegovim riječima, voćarstvo se ne može unaprijediti povećanjem podsticaja već isključimo primjenom novih znanja i tehnologija.

Na savjetovanju je, iz više od 20 opština Republike Srspke, Federacije BiH i Hrvatske, učestvovalo oko 300 proizvođača voća.

v2