Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 03.03.2018.
 
RUSIJA UVELA ZABRANU UVOZA JABUKA IZ BIH
subota, 20 januar 2018 13:48

JABUKE

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da će zabrana izvoza voća u Rusku Federaciju prouzrokovati milionske štete domaćim voćarima i izrazio sumnju da će u toku ove godine biti odobren dalji izvoz voća u Rusiju.

„U Republici Srpskoj godišnje se proizvede voća vrijednosti 225 miliona maraka, a od toga se 30 do 40 odsto izveze za Rusiju. Očekujemo sada veliki pritisak voća iz uvoza koje će prouzrokovati probleme plasmana domaćeg voća na našem tržištu. Pošla godina za voćare je bila jako loša i imali smo loš kvalitet, a sa niskom cijenom je pitanje da li ćemo naplatiti troškove proizvodnje“, naveo je Dojčinović.

On je naglasio da su, zbog zabrane izvoza voća u Rusiju i "zbog par nesavjesnih ljudi koji su odradili taj dio posla", najviše oštećeni domaći proizvođači i dodao da dio odgovornosti snose i nadležne institicije.

„Tu su odgovorne institucije koje su izdavale dozvole za izvoz voća trgovcima koji se ne bave proizvodnjom voća, a koji su imali najveću zaradu od tog posla. Mi već godinu i po dana upozoravamo da dozvole za izvoz treba da dobiju samo proizvođači koji imaju određene količine proizvedenog voća i odgovarajuće rashladne kapacitete“, dodao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, Ruska Federacije već je dala jednu opomenu i "žuti karton", a ova zadnja opomena vjerovatno znači i "crveni karton" za izvoz voća u Rusiju u ovoj godini.

Ruska Federacija ponovo je uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH koja stupa na snagu u ponedjeljak 22. januara.
Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je firma izvoznik "Frukt kompani" iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju. Pošiljku jabuka, za koju je utvrđeno da je sa područja Gradačca,  pratio je fitosanitarni sertifikat izdat od fitosanitarnog inspektora Brčko distrikta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, a resorni ministar Stevo Mirjanić traži od nadležnih inspekcijskih i drugih organa da pokrenu postupak i sankcionišu odgovorne u ovom slučaju.

Izvoz voća iz BiH u Rusiju u nadležnosti je Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Poslednje ažurirano subota, 20 januar 2018 13:50