Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 03.03.2018.
 
LOŠA SPOLJNOTRGOVINSKA POLITIKA BIH UNIŠTAVA PROIZVODNJU TOVNIH SVINJA
utorak, 23 januar 2018 12:41

mm

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske traži od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da za ovu godinu premija za tov svinja bude 60 KM po utovljenom grlu, a za držanje krmača 150 KM po grlu.

Predsjednik Udruženja uzgajivča svinja Republike Srpske Mišo Maljčić za Radio Gradišku je istakao da je ovo neophodno, jer je sada nemoguće biti konkurentan u proizvodnji svinjskog mesa sa  proizvođačima iz Brčko distrikta i Federacije BiH. On je rekao da  Savez zahtijeva i da bude ispoštovan dogovor za 2017. godinu koji podrazumijeva da premija za tov svinja bude 40 KM po utovljenom grlu, a za držanje krmača 100 KM po grlu.

„Trenutna proizvodnja tovnih svinja je u visini kolika je nekad bila na jednoj svinjogojskoj farmi u Novoj Topoli,“ rekao je Maljčić. „Iz tih razloga smo potencirali da Ministarstvo poljoprivrede za 2018. godinu podigne iznos podsticaja  i izjednači sa podsticajima u Federaciji BiH  kako bi bili konkurentniji, a samim tim bi se povećala i proizvodnja,“ rekao je Maljčić .

Maljčić je naglasio da je proizvodnja uništena zbog velikog uvoza na domaće tržište, da domaća roba ne može biti konkurentna uvoznoj zbog malih podsticaja i lošeg vođenja spoljnotrgovinske politike BiH kao i činjenice da zadnjih deset godina nije uvedena ni jedna zaštitna mjera na poljoprivredne proizvode.

GICE

 

Poslednje ažurirano utorak, 23 januar 2018 16:07