Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
SERTIFIKACIJA AGRONOMA PDF Štampa El. pošta
petak, 19 maj 2017 15:59

sertif

Opština Gradiška organizovala je danas seminar za agronome o primjeni standarda GLOBAL GAP-a u poljoprivrednoj proizvodnji.

’’Opština je organizovala seminar s ciljem edukacije agronoma kako da pravilno sa poljoprivrednim proizvođačima učestvuju u praćenju procesa poljoprivredne proizvodnje i ispunjavanju potrebnih standarda’’, rekao je v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Opštini Gradiška, Branko Stojnić.

Stojnić je naveo da će agronomi popunjavati dokumentaciju propisanu normama, a inspektori obaviti kontrolu  nakon čega će poljoprivredni proizvođači dobiti sertifikat za svoj proizvod s kojim že moći da nastupe na stranom tržištu.

Agronom Slobodan Karan, rekao je da je projekat GLOBAL GAP-a duži vremenski period prisutan na našim terenima, ali da nije zaživio u potpunosti.

’’Ovo je prvi put da agronomi steknu dodatna znanja kako bi mogli u budućnosti da implementiraju GLOBAL GAP standard propisan u EU, kod naših poljoprivrednih proizvođača’’, naveo je Karan i dodao da proizvođači često ne prihvataju norme koje im se nameću i nastoje da izbjegnu standardizaciju, najčešće zbog ekonomske krize.

Predsjednik Udruženja proizvođača malina Gradiške i stručni konsultant, Mirko Subotić, rekao je da sertifikacija kod naših poljoprivrednih proizvođača još nije naišla na adekvatan odziv iako tržište, a posebno tržište EU zahtjeva ispunjavanje određenih uslova.

’’Poljoprivredni proizvođači moraju prihvatiti činjenicu da je uvođenje kvaliteta sastavni dio proizvodnje’’, naveo je Subotić i istakao da je to uvođenje i primjenjivanje dobre poljoprivredne prakse i da sertifikat predstavlja ’’pasoš’’ proizvoda.

Subotić se zahvalio načelniku i Opštini Gradiška kao partneru u olakšavanju implementacije standarda kvaliteta i omogućavanju edukacije ljudi uključenih u poljoprivrednu proizvodnju.

Osim agronoma sa područja opštine Gradiška u seminaru su učestvovali i agronomi iz Teslića, Tešnja, Maglaja i Doboja.