Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
ODRŽANA 14. "STOČARSKA IZLOŽBA" I 35. "KONJIČKE IGRE" PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21 septembar 2017 13:03

Četrnaesta „Stočarska izložba“ i 35. „Konjičke igre“, koje su dio programa nanifestacije „Gradiška jesen 2017“, održane su danas na Hipodromu u Gradišci.

izlozba stoke 1

Na „Stočarskoj izložbi“ trideset izlagača predstavilo se kvalitetnim grlima goveda, svinja, ovaca i koza i sitnom živinom.

Načelnik Odjeljenja za privredu opštine Gradiška, Branko Stojnić istakao je da je zadovoljan odzivom izlagača i posjetilaca, i naglasio da stočarska proizvodnja zauzima zanačajno mjesto u ukupnoj proizvodnju na području opštine Gradiška.

„Gradiški stočari godišnje proizvedu 20 miliona litara mlijeka, preko 4.000 tovnih junadi, blizu 30.000 tovnih svinja, 6.000 jagnjadi i ovaca i milion i po tovnih pilića“, naveo je Stojnić.

On je dodao da Gradiška poljoprivreda ove godine bilježi smanjenje broja stočara, što je uzrokovano i elementarnim nepogodama, ali da stočari izlaze na kraj sa svim problemima i održavaju svoju proizvodnju na zavidnom nivou.

Član stručnog žirija za ocijenu goveda i svinja Željko Sladojević rekao je da su izložena kvalitetna grla priplodnih junica „holštajn“i norveške pasmine, te simentalske pasmine, koja je i najzastupljenija na našem području jer je zadravstveno najizdržljivija.

„Bitno je da su proizvođači prihvatili savjete da goveda odgajaju u čistoj rasi. Oni koji su se odlučili za proizvodnju mlijeka uzgajaju ili „simentalca“ ili „holštajna“ u čistoj pamini. U svinjarstvu je slična situacija, proizvođači su bazirani na proizvodnju mesa svinjskih pasmina „landras“ i „jorkšir“, naveo je Sladojević, koji je i direktor Veterinarskog instituta „Vaso Butozan“.

izlozba stoke 2

Proizvođač mlijeka iz Brastovčine Goran Erceg, koji je izložio holštajn grla, takođe kaže da planira da u naredom periodu za proizvodnju mlijeka koristi samo simentalsku rasu.

On je naveo da ima 35 muznih grla i mjesečnu proizvodnju oko 12.000 litara mijeka, i da očekuje da će mljekarstvo u narednom periodu biti isplativije jer su procjene da će cijena otkupa mlijeka porasti sa trenutnih 51 fening po litru.

„Mislim da će naredni period biti bolji za proizvođeče mlijeka, jer su se na području banjalučke regije pojavile još dvije mljekare koje će otkupljivati mlijeko. Problem je taj što su farmeri ostali bez radne snage i teško nalaze radnike za sezonske poslove“, rekao je Erceg.

izlozba stoke 3

Na ovogodišnjim 35. „Konjičkim igrama“ održana je izložba konja i fijakera, takmičenje u vožnji konjskih zapreka kroz prepreke, povlačenju tereta i trke konja.

Predsjednik Konjičkog kluba „Posavko“ Gradiška Mićo Ristić rekao je da je cilj „Konjičkih igara“ da se njeguje tradicija koja traje više od 200 godina, i sjećanje na prošla vremena kada su poljoprivrednici na Malu Gospojinu dolazili u Gradišku, prikazivali svoju stoku i konje, što je uvjek završavalo konjičkim trkama.

izlozba stoke 4

Poslednje ažurirano četvrtak, 21 septembar 2017 13:08