Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
NESTAŠICA STOČNE HRANE TJERA SVINJOGOJCE DA SMANJUJU PROIZVODNJU PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 28 septembar 2017 11:22

Predsjednik Udrženja uzgajivača svinja opštine Gradiška Dragiša Cvjetković rekao je za Radio Gradišku da je tokom ove godine stabilizovano stanje u svinjogojstvu, jer je cijena živih svinja zadovoljavajuća, ali da će nedostatak stočne hrane, zbog višemjesečnih suša, vjerovatno natjerati svinjogojce da smanjuju proizvodnju.

cvjetković dragiša svinjar

Cvejtković je naveo da ima sto krmača i da će zbog nedostatka hrane vrejovatno i on morati da samanji broj svinja na farmi.

Najviše problema u svinjogostvu, kaže Cvjetković, imaće tovlječi svinja, jer tov traje tri mjesca, koji će biti prinuđeni da kupuju skuplju hranu, što dovodi do nerentabilnosti proizvodnje.

Prema njegovim riječima, tranutna cijena svinja je od 3 do 3,5 KM i ona može da pokrije troškove proizvodnje dok svinjogojci još imaju stare zalige hrane.

„Sigurno će doći do smanjenja fonda svinja a cijena će zavisiti od uvoza. Ukoliko uvoz bude kontrolisan cijene će ostati kao do sada, ali ukoliko bude većeg uvoza cijene svinja će sigurno padati“, zaključio je Cvjetković.  

Poslednje ažurirano četvrtak, 28 septembar 2017 18:18