Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 03.03.2018.
 
NEDOSTATAK DIMNJAČARA PROBLEM JE SVIH LOKALNIH ZAJEDNICA
ponedeljak, 12 februar 2018 12:03

 dimnjacar-zvornik

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška tokom protekla tri mjeseca grejne sezone zabilježili su pad u broju intervencija na zapaljenju dimnjaka, a na teren su izašli osam puta.

Starješina profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška Goran Stojaković rekao je da u Gradišci trenutno nema kvalifikovanog dimnjačara, ali da se održavanje, kontrola i čišćenje dimnjaka rješava u saradnji sa preduzećem “Komunalac” iz Laktaša.

Stojaković je istakao da bi Narodna skupštine uskoro trebala da usvoji  izmjene i dopune Zakona o zaštiti od požara koje će donijeti obavezu jedinicama loklane samouprave da moraju formirati dimnjačarsku službu.

“Nedostatak dimnjačara je problem svih lokalnih zajednica jer ne postoje adekvatne škole za to zanimanje. Stručno i praktično znanje može se steći samo u ustanovama u kojima već postoji dimnjačar koji će prenijeti stečeno znanje,” rekao je Stojaković.

On je dodao da je u Gradišci u toku obuka jednog dimnjačara i istakao da će se Izmjenama i dopunama Zakona u saradnji sa lokalnom upravom pojačati mogućnost čišćenja dimnjaka kroz jednu novu službu pri Komunalnom preduzeću.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 12 februar 2018 12:38