Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 27.01.2018.
 
MED IZ TRNKE STO ODSTO PRIRODAN PDF Štampa El. pošta
petak, 22 septembar 2017 17:43

Rani aprilski mrazevi a zatim suša, negativno su se odrazlili na ovogodišnji prinos meda.

Pčelar Dario Škorić iz Jazovca ima oko 75 pčelinjih društava i ističe da je ove godine prinos meda slabiji u odnosu na prethodne dvije godine dodajući da je u pčelarstvu svaka druga godina unosna. Škorić je rekao da on ove godine nije vrcao prvi med jer ga je ostavio pčelama kako bi se društa bolje razvila.

trnkar

Škorić se pčelarstvom bavi na moderan, ali i na tradicionalan način uzgajanjem pčela u trnkama. On je usavršio izradu trnki od ražene slame i ističe da drugi pčelari trnke koriste samo za hvatanje rojeva jer je proizvodnja meda ovim putem neisplativa.

„ Prednost proizvodnje meda u trnkama je u tome što se dobije 100 odsto čist, prirodan med i vosak. Nedostatak je u tome što je moguće samo jedno, jesenje vrcanje“, rekao je Škorić i dodao da dolazak hladnijeg vremena znači i početak priprema košnica za prezimljavanje. On je rekao da je u košnicama potrebno popuniti rezerve hrane i tretirati ih protiv varoe. Škorić je istakao da pčele u trnkama lakše prezime jer je trnka topla a pčele same sebi pripreme zalihe meda.