Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
MALA PONUDA, VELIKA POTRAŽNJA UZ DOBRE CIJENE ZA OVOGODIŠNJI ROD JABUKE PDF Štampa El. pošta
utorak, 03 oktobar 2017 12:23

Ovogodišnji rod  jabuke je mali zbog suše, grada i mraza,  kreće se od 20 do 30 % u odnosu na normalne godine , mala je prozvodnja i loš kvalitet, ali ,na sreću, velika je potražnja  i dobre cijene, rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

jabuke-Dojcinovic

"Imamo dosta kupaca , ali razlog je što u Evropi fali 40% voća  zbog šteta, pa imamo potražnju iz zemalja koje su nama izvozile", kaže Dojčinović i dodaje da  ,na žalost, voćari Srpske nemaju dovoljne količine, ali će dio da izvezu na to tržište jer je primamljivo  i dosta dobra cijena.

“Kako kažu voćari, mi sada sa grane prodajemo jabuku za oko sedamdeset pfeniga  za kilogram  što je jako dobra cijena, a kada je u pitanji izvoz imamo ponudu iz Njemačke i nude  nam  55 euro centi za upakovanu jabuku, što je jako dobra cijena za naše tržište”, rekao je Dočinović.

On je  rekao da industrijska jabuka  ima dobru cijenu, od trideset pet do četrdeset feninga, što je skoro tri puta više nego lani, ali to je i proizvodna cijena, pa se uklapaju  u trošak  proizvodnje .

Iako odlično plaćaju i domaći otkupljivači, voćari ne kriju da više nude Evropljani, jer kod njih nema jabuke.

U maloprodaji se cijene kreću i do marku sedamdest po kilogramu, što je, kažu voćari, stvar otkupljivača.

“Štete u mnogim voćnjacima kreću se od 80 do čak 100 odsto, tako da oni kojima je nešto ostalo mogu samo da budu zadovoljni”, rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

 

 

Poslednje ažurirano utorak, 03 oktobar 2017 15:50