Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 50 gostiju i 1 član na mreži


БиХ У УНИЈИ ДО 2020. ГОДИНЕ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 10 jun 2010 11:44
БИЈЕЉИНА, 10. ЈУНА (СРНА) - Високи представник за БиХ Валентин Инцко изјавио је да БиХ види у Европској унији за десет година.

"Сада ћу неке људе разочарати, али мислим да је најреалније да БиХ уђе у европску заједницу 2020. године", рекао је Инцко за БН телевизију.

Он је нагласио да нема основа страх неких политичара из Републике Српске да ће интеграцијом у европску заједницу доћи до централизације БиХ.

Инцко је појаснио да ће неке компетенције, за које се људи плаше да ће можда ићи из Бањалуке у Сарајево, брзо "отићи у Брисел".

Високи представник истакао је да РС ни у каквом смислу и ни од кога није угрожена.

"Нема сумње да је РС трајна дејтонска категорија и страхови о могућности њеног укидања немају основа. А, ако неко буде угрожавао српски народ, спреман сам да га браним", поручио је Инцко.

Он је оцијенио да су људи највеће богатство БиХ, али да је потребна сарадња и више самопоуздања.

"Нико тада неће бити мањи Србин, Хрват или Бошњак", истакао је Инцко
 
СРПСКА СТАБИЛИЗАТОР РЕГИОНА PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 08 jun 2010 16:24

БАЊАЛУКА, 8. ЈУНА  - Премијер Републике Српске Милорад Додик оцијенио је веома успјешном сарадњу РС и Србије, наводећи да ће се она још унаприједити након што сва министарства у наредна три мјесеца потпишу меморандуме о сарадњи, у чему ће контролну улогу имати Савјет за сарадњу РС и Србије.

"Ниво сарадње је завидан, понекад недовољно исказан у јавности, али је реализовано низ конкретних питања која су довела до побољшања укупних односа", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Савјета за сарадњу РС и Србије.

Додик је подсјетио да је РС у посљедње вријеме била домаћин бројним регионалним лидерима, као што су предсједници Србије, Црне Горе и Хрватске, те министри спољних послова Србије, Бугарске и Македоније.

"У контактима смо и са другим владама у региону. РС има улогу стабилизатора, а дестабилизација није не на нашем дневном реду", поручио је Додик.

Он је истакао да је Србија највећи страни улагач у БиХ, наводећи да је од 1994. до краја марта ове године у БиХ уложила 1,7 милијарди КМ, што је 22,7 одсто од укупних страних инвестиција, од чега је највећи дио реализован у РС.

"Захвални смо Србији, јер је то допринијело не само економској и социјалној него и политичкој стабилности", рекао је Додик.

Он је навео да је на данашњој сједници Савјета за сарадњу РС и Србије разговарано о инфраструктурним пројектима као што су мостови у Факовићима и на Рачи, ускотрачној прузи од Мокре Горе до Вишеграда, те о гасификацији и аутомобилској индустрији.

"Иза нас остају изграђене школе и ријешена питања лијечења и образовања наших људи у Србији, гдје су изједначени са домаћим становништвом, односно немају статус страних држављана као што је то раније било", нагласио је Додик.

Он је подсјетио и на успјешну реализацију пројеката субвенционисања трактора и крагујевачких "пунта", те изједначавања услова за произвођаче намјештаја из РС у Србији.

На конференцији за новинаре, осим Додика, говорили су и предсједници РС и Србије Рајко Кузмановић и Борис Тадић.

Сједници Савјета за сарадњу РС и Србије присуствовали су српски министри финансија, рударства и енергетике, просвјете и здравља Диана Драгутиновић, Петар Шкундрић, Жарко Обрадовић и Томица Милосављевић, те више министара из РС.

Савјет за сарадњу конституисан је на основу Споразума о специјалним, паралеленим односима РС и Србије и чине га предсједници и премијери РС и Србије.

Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између РС и Србије потписан је у Бањалуци 26. септембра 2006. године.

 
ТАДИЋ: СРБИЈА ГАРАНТ СВАКЕ ТАЧКЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 08 jun 2010 16:06

БАЊАЛУКА, 8. ЈУНА- Предсједник Србије Борис Тадић рекао је данас у Бањалуци да Србија као гарант Дејтонског споразума стоји иза сваке тачке тог документа који подразумијева два ентитета у БиХ, а да притом никада и ни по коју цијену не доведе у питање интегритет БиХ.

Тадић је нагласио да су основна начела на којима Србија темељи своју политику обезбјеђивање мира, политичке стабилности и просперитета, те да се једно политиком мира и очувања територијалног интегритета сваке државе може очувати стабилност у регији.

"Све промене политичког карактера у БиХ за Србију су прихватљиве уколико су оне исказ договора и демократског дијалога представника три народна и два ентитета. То су принципи који једино обезбеђују стабилност у БиХ и динамичан развој БиХ, што подразумева да било какво наметање решења и одлука за Србију није прихватљиво", рекао је Тадић новинарима након сједнице Савјета за сарадњу Србије и РС.

Он је нагласио да Србија подржава БиХ и на путу ка чланству у ЕУ, јер тај пут нема алтернативу ни за Србију ни за БиХ, без обзира на актуелну ситуацију у ЕУ.

Према његовим ријечима, у контексту очувања и заштите територијалног интегритета сваке државе и регионалне сарадње и прикључења ЕУ Србија неће дозволити да се од ње тражи одрицање од Косова и Метохије.

Тадић је нагласио да је на данашњој сједници Савјета за сарадњу делегација Србије представила стратешке правце развоја, јер са тим правцима жели упознати све сусједне земље како би и оне биле упознате о директним користима које могу имати од тих пројеката.

"До 2020. године централне тачке тог плана су инфраструктура, енергетика, образовање, здравство и борба против организованог криминала. Све оно што је од значаја за развој Србије ми свим нашим суседима желимо да дамо на увид како би сви они искористили предности стратешког развоја", рекао је Тадић.

Он је нагласио да улагање у инфраструктуру нарочито може да има корист за сусједне државе и ентитете, истичући да Србија намјерава да у року од пет до седам година заврши све путне правце према сусједним државама.

Тадић је рекао да је улагање Србије у енергетику нераскидиво везано за сарадњу са Републиком Српском, али и са Федерацијом БиХ у тој области, та да је нарочито важна сарадња у области борбе против организованог криминала коју Србија планира да настави.

"Данас Србија жели најбоље могуће односе у регији и политици помирења. То подразумева одавање почасти свим жртвама и изградњу новог система вредности на западном Балкану", рекао је Тадић.

Он је навео да ће Србија и даље подржавати сваки облик регионалне сарадње која може допринијети бољем животном стандарду грађана и да је у том контексту учествовала и на самиту у Сарајеву.

 
НАКОН ИЗБОРА ГАСИ СЕ ОХР PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 07 jun 2010 09:44

БАЊАЛУКА, 7. ЈУНА (СРНА) - ОХР ће престати са радом послије октобарских избора, а његову улогу преузеће Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ /ЕУСР/ која ће имати овлаштења слична оним које има ОХР, пише "Прес РС" позивајући се на страног дипломату из канцеларије ЕУСР-а у Сарајеву.

У првој фази реализације овог плана званични Брисел затражиће да се раздвоје позиције шефа ОХР-а и ЕУСР-а, што су дужности које сада обавља исти човјек, аустријски дипломата Валентин Инцко.

"Према плану представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, који има подршку већине чланова Европске комисије, умјесто Инцка, на позицију првог човјека европске дипломатије у БиХ био би именован дипломата из неке од најутицајнијих земаља ЕУ, тачније Њемачке или Француске", наводи извор "Преса РС".

Представник ЕУСР имао би овлаштења којима би могао да "тврдокорне лидере убиједи да не коче земљу на њеном европском путу".

"Забрана путовања у земље ЕУ, могућност замрзавања рачуна у европским земљама и ускраћивање европске финансијске помоћи за одређене дијелове земље неке су од могућности које би могле ефикасно да замијене бонска овлашћења", тврди овај извор.

Чињеница је да званични Брисел није задовољан развојем ситуације у БиХ, која на европском путу све више заостаје за осталим земљама региона. У ЕУ су посебно незадовољни маргинализованом позицијом ЕУСР-а која је лимитирана чињеницом да је европски представник у БиХ истовремено и шеф ОХР-а.

Ојачано присуство ЕУСР-а подразумијева преузимање контроле над радом делегације Европске комисије у БиХ, чији шеф Димитрис Куркулас ускоро одлази из Сарајева, а шеф ЕУСР-а за свој рад искључиво би одговарао Европској комисији и представнику ЕУ за спољну и безбједносну политику.

Саговорник "Преса" наглашава и да се САД, баш као и већи дио европских земаља, противе замисли нове британске владе и Педија Ешдауна да ЕУ уведе позицију специјалног изасланика за цијели западни Балкан. /крај

 
ОД 175 УСЛОВА ИСПУЊЕН САМО ЈЕДАН PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
subota, 05 jun 2010 08:00


БАЊАЛУКА, 5. ЈУНА (СРНА) - Од 175 услова из Европског партнерства за БиХ, домаће власти у потпуности су реализовале само процес визне либерализације, док су остали испуњени само половично или нису ни почели са испуњавањем, подаци су Делегације Европске комисије у БиХ.

Зора Станић, портпарол Делегације, каже да је испуњавање обавеза споро, наводећи да је у другој половини 2009. године испуњено само 38 одсто планираног, пишу "Независне новине".

Европско партнерство је кључан скуп политика које БиХ мора извршити да би постала чланица ЕУ, а подијељено је у пет области које се баве социјалном политиком, антикорупционим мјерама и владавином права, пољопривредом и руралним развојем, енергетиком и екологијом, те успостављањем образовних стандарда.

Санел Хускић, предсједник Алумни центра за интердисциплинарне постдипломске студије (АЦИПС), невладине организације која се бави ЕУ и обавезама БиХ, каже да политичари у БиХ у протекле четири године нису урадили ништа у испуњавању обавеза из Европског партнерства.

"Поставља се питање да ли наши политичари уопште желе да ми уђемо у ЕУ. Неке ствари су донесене, али није поента донијети закон, него да ли то функционише на терену", рекао је Хускић.

Он сматра да БиХ може очекивати да улазак у ЕУ 2018. године уколико у наредном периоду дође "до апсолутног заокрета у политици према ЕУ од 180 степени".

"Уколико се Европском партнерству посветимо половично, не пуним капацитетима, могући датум би био 2023 - 2025. година. А ако овако наставимо, нећемо ући никад, и то су нам јасно поручили", додао је Хускић.

Халид Гењац, предсједавајући Комисије за европске интеграције парламента БиХ, каже да је забрињавајуће да је БиХ испунила тако мало обавеза из Европског партнерства.

"Испуњавање обавеза из Европског партнерства је јако, јако лоше и то је нешто што нас стварно треба бринути. Разлози су у томе што је у протекле четири године уништен тренд договарања и компромиса који смо имали раније. Због тога сада имамо стагнацију", каже Гењац.

Младен Иванић, члан делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе, европске међудржавне организације која се бави људским правима, каже да је садашња владајућа гарнитура у БиХ показала да није способна да ријеши питање испуњавања тих обавеза, те да све зависи од гарнитуре која ће бити на власти након избора у БиХ.
/крај/мђ

 

 

 
ВИЗНУ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈУ УСПОРИЛЕ НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 04 jun 2010 07:22
БИЈЕЉИНА, 4. ЈУНА /СРНА/ - Премијер Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да је свима јасно да је БиХ много раније испунила услове за визну либерализацију, али да се сада оклијева зато што су неке невладине организације тражиле да се визни режим за грађане БиХ пролонгира.

"У току ове године десиће се визна либерализација, али друга ствар, далеко важнија а коју такође треба ријешити јесте чињеница да су ЕУ, односно комесари за проширење, раније Оли Рен, а сада и Штефан Филе, јасно поручили да БиХ не може да аплицира за кандидатски статус у ЕУ док је у БиХ присутан ОХР", рекао је Додик.

Додик је запитао да ли о ОХР-у одлучује Европа или БиХ и као циничне окарактеристао поруке да БиХ не може у ЕУ док је у њој присутан ОХР‚ а истовремено иста та ЕУ неће да га укине.

Осврћући се на самит под називом "ЕУ - западни Балкан", Додик је оцијенио да се у Сарајеву "покушало направити велико достигнуће које то у суштини није и, мада је скуп помпезно најављиван, он то ни у ком случају није био".

"Чули смо да је то неформални скуп, а не званични и не формални, и да је имао веома мале досеге колико је очекивање било. То је био скуп појединаца, а не држава и није имао никакав званични документ у виду декларације или резолуције него је то била изјава оног ко је предсједавао као нека изјава за штампу", рекао је Додик синоћ за БН телевизију.

Премијер Српске је нагласио да треба бити захвалан Шпанији за организовање овог скупа чиме је показала интерес за збивања у региону.

Додик сматра да треба знати да Европа, што је и показала на самиту у Сарајеву, није јединствена у вези са овим питањима и да има своје унутрашње проблеме које не успијева ријешити. /крај/зс/мир
 
<< Početak < Prethodna 291 292 293 294 295 Sledeća > Kraj >>

Strana 293 od 295