Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 20.01.2018. godine
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 21 gostiju na mreži


/ НАЈВАЖНИЈЕ НАЦИОНАЛНО ЈЕДИНСТВО PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 11 oktobar 2010 12:16


БИЈЕЉИНА, 11. ОКТОБРА (СРНА) - Новоизабрани предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да ће након званичног ступања на ову дужност разговарати са свим парламентарним странкама на нивоу РС и БиХ како би заједно дошли до јединственог националног одговора на бројна питања и будуће изазове.

Не желећи да открије да ли ће врата владајуће коалиције бити отворена и за главног опозиционог ривала - Српску демократку странку, Додик је рекао да коалиција СНСД, ДНС и СП остаје примарна и да ће се тек након састанака у оквиру коалиционе групе видјети да ли ће бити прикључивања нових чланова.

Говорећи о свом насљеднику на мјесту предсједника Владе РС, Додик је рекао да је неозбиљно да новоизабрани предсједник РС, и то прије самог чина инаугурације, говори о именима и помиње новог мандатара.

"Нека ствари иду својим током. Новоизабрани посланици прво морају добити важеће сертификате, послије чега слиједи конститутивна сједница Народне скупштине РС. Када то буде обављено, изборна сједница може бити врло брзо послије тога. Новом мандатару тако ће бити омогућене консултације о саставу нове владе РС", рекао је Додик.

Говорећи о уставним промјенама у БиХ, Додик је поновио да може прихватити препоруку Европског суда за људска права у Стразбуру, који је рекао да устав треба промијенити у дијелу којим се одређује национални ексклузивитет за кандидовање чланова Предсједништва БиХ.

"Видимо могућност да се умјесто националног опредјељења стави број и да РС бира једног члана Предсједништва. Ништа даље и ништа више од тога ми не можемо прихватити. Немамо намјеру да тај такозвани фамозни априлски или пропали бутмирски пакет поново вратимо на сто", рекао је Додик за "Фокус".

Он је поручио да не прихвата да разговоре о уставу моделирају странци.

"Постоје институције, нека се то ради у оквиру њих и ништа више. Овдје је огроман проблем што је земља под протекторатом и што је ту задржан ОХР. ОХР треба да оде, па ћемо тек онда разговарати о Уставу. То би било нормално и то ћемо исказати на сваком састанку на који будемо позвани у вези са уставним промјенама", напоменуо је Додик.

Он је истакао да уставне промјене не могу промијенити суштину и морају вратити РС снагу Дејтона.

"Кад већ инсистирају на уставним промјенама, залагаћу се за то да се у Устав БиХ унесе једна одредба која је постојала и у Уставу СФРЈ, а то је да конститутивни народи имају право на самоопредјељење", истакао је Додик.

Коментаришући жељу Хрвата да имају своју федералну јединицу, Додик је рекао да по том питању не би имао већих замјерки, али само ако се не задире у политичко-територијални капацитет РС. /крај/сак

 

Poslednje ažurirano ponedeljak, 11 oktobar 2010 12:31
 
ДАНАС ПРВЕ СТРАНАЧКЕ ТРИБИНЕ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 03 septembar 2010 10:45


БАЊАЛУКА, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Савез независних социјалдемократа /СНСД-Милорад Додик/ данас ће у 12.00 часова на Тргу Крајине у Бањалуци званично обиљежити почетак предизборне кампање за опште изборе у БиХ који ће бити одржани 3. октобра.

Истовремено на Тргу Крајине предсједник СНСД-а и кандидат за предсједника РС Милорад Додик ће званично обиљежити почетак кампање за предсједника РС, а Небојша Радмановић почетак кампање за члана Предсједништва БиХ из РС.

Обиљежавању почетка кампање присуствоваће кандидати СНСД-а за Народну скупштину РС и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Централна трибина СНСД-а за октобарске изборе, на којој ће учествовати и руководство СНСД-а, биће одржана у вечерас у Спортској дворани "Младост" у Приједору са почетком у 19.00 часова.

Руководство Социјалистичке партије /СП/ почетак кампање означиће у 11.00 часова посјетом три домаћинства у Мјесној заједници Грбавица код Брчког, која су претрпјела велике штете у посљедњим поплавама.

Демократски народни савез /ДНС/ отвориће кампању симболичним лијепљењем плаката за Изборну јединицу 2 Бањалука на штанду на Тргу Крајине у Бањалуци са почетком у 11.00 часова, док ће представници Савеза за демократску Српску почетак кампање озваничити конференцијом за новинаре у Међународном прес-центру у Хотелу "Босна" у Бањалуци са почетком у 12.00 часова.

У Борикама код Рогатице у 19.00 часова биће одржан митинг Коалиције "Заједно за Српску" на коме ће говорити кандидат ове коалиције за предсједника РС Огњен Тадић и предсједник СДС-а Младен Босић, док ће промоција кампање и визуелног идентитета СДС-а бити одржана у Хотелу "Босна" у Бањалуци у 11.00 часова.

Обиљежавање званичног почетка кампање ПДП-а за опште изборе и кампање Младена Иванића за члана Предсједништва БиХ из РС биће одржано у 12.00 часова на Тргу Крајине у Бањалуици, а почетку кампање присуствоваће кандидати ПДП-а за Народну скупштину РС и парламент БиХ.

Српска радикална странка /СРС/ РС одржаће конференцију за новинаре у 11.30 часова у страначким просторијама на којој ће лидер ове странке Миланко Михајлица са кандидатима најавити почетак кампање и представити политичке приоритете странке.

Демократска партија - Драган Чавић одржаће своју прву изборну трибину у 18.00 часова у Дому културе у Залужанима код Бањалуке, док ће представници Српске напредне странке одржати конференцију за новинаре у 12.00 часова у просторијама странке, а представници Народне странке Радом за бољитак у 11.00 часова у страначким просторијама.

У БиХ данас је почела предизборна кампања за шесте послијератне опште изборе на којима ће учествовати 39 странака, 11 коалиција и 13 независних кандидата.

За изборе је регистровано 3 126 529 бирача, од којих у РС 1 192 182, а у Федерацији БиХ 1 934 417 бирача.
/крај/мс/да

 

 
ПОЧИЊЕ ПРЕДИЗБОРНА КАМПАЊА PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 03 septembar 2010 10:45

САРАЈЕВО, 3. СЕПТЕМБРА (СРНА) - У БиХ данас званично почиње предизборна кампања за шесте опште изборе који ће бити одржани 3. октобра.

Избори се организују за Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједника и потпредсједнике Републике Српске, Народну скупштину РС, Представнички дом Парламента ФБиХ и скупштине кантона у ФБиХ.

На шестим послијератним општим изборима учествоваће 39 странака, 11 коалиција и 13 независних кандидата. За изборе је овјерено 8 149 кандидата од којих су 5 145 или 63,13 одсто мушкарци, а 3 004 или 36,86 одсто жене.

За изборе је регистровано 3 126 529 бирача, од којих у РС 1 192 182, а у ФБиХ 1 934 417 бирача. Из иностранства је регистровано 35 644 бирача.

Према одлуци Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о одређивању бирачких мјеста за гласање у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ, бирачка мјеста на дан избора биће отворена у Бечу, Берлину, Минхену, Штутгарту, Франкфурту, Ослу и Копенхагену.

Странкама за вођење ове кампање, према законским одредбама, дозвољено је да потроше око 65 милиона КМ, што је највише до сада.

Највише новца моћи ће да потроши СДП - скоро 3,2 милиона КМ, слиједе Странка за БиХ и СДА са по 3,16 милиона КМ, а од странака из РС највиша сума дозвољена је Савезу независних социјалдемократа - 2,3 милиона КМ.

Према правилима понашања у изборној кампањи Изборног закона БиХ, политичке странке, коалиције, листе независних кандидата и независни кандидати имају право да воде изборну кампању у мирном окружењу, да организују и одржавају јавне скупове на којима могу слободно износити ставове, те да штампају и дијеле плакате, постере и друге материјале у вези са изборном кампањом.

Овај закон налаже да медији у БиХ праведно, стручно и професионално прате изборне активности уз досљедно поштивање новинарског кодекса и опште прихваћених демократских принципа и правила, посебно основног принципа слободе изражавања.

Предсједница ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да је у вријеме изборне кампање забрањено уклањање, прекривањање, оштећивања или мијењања штампаних огласа, постера, плаката или других материјала који се користе у сврху изборне кампање. Политичким субјектима је забрањено и да спречавају новинаре да обављају свој посао у складу са правилима професије и изборним правилима.

''Не смију обећавати новчане награде с циљем добијања подршке бирача јер на тај начин ризикују да почине кривично дјело'', рекла је Хаџиабдић.

ЦИК има законска овлаштења да за кршење правила изрекне новчану казну до 10.000 КМ, ако утврди да је кандидат лично одговоран за повреду може га скинути са бирачке листе, а као најдрастичнију казну може поништити овјеру политичког субјекта.

Предизборна кампања ће трајати до 2. октобра у 7.00 часова, када почиње изборна тишина.
(крај)дп

 
КУЗМАНОВИЋ О ПОПИСУ СТАНОВНИШТВА-БЕЗ ЧЛАНА 48 У ЗАКОНУ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 31 avgust 2010 16:07

ГРАДИШКА, 31. АВГУСТА - Предсједник Републике Српске (РС) Рајко Кузмановић рекао је да је Српска сагласна да треба све предузети да буде донесен закон како би се обавио попис становништва у БиХ, али да предложени члан 48, који говори о томе да се власт треба формирати на бази пописа из 1991. године, не може бити дио тог закона.

"Попис из 1991. је несигуран, јер никад није верификован и није валидан у цјелини", рекао је Кузмановић новинарима у Градишци.

Истакавши да је попис становништва значајно питање, не само политичко, него и економско-социјално, он је рекао да је вријеме да се што прије пређе на ''реално стање становништва, а не фиктивно".

"Ми у РС смо сагласни да треба све предузети да се донесе закон како би се извршио попис становништва, али одређене политичке снаге из сарајевског политичког круга утицале су на то да је у тај закон стављен члан 48 који говори о томе да се власт треба формирати на бази пописа из 1991. године", рекао је Кузмановић.

Члан 48 предложеног закона предвиђа да се резултати пописа из 1991. године о етничкој структури становништва примјењују на формирање власти у БиХ до окончања повратка избјеглих и расељених.

''Тај члан не може бити корпус тог закона, а то може бити ријешено изборним законом или неким другим законом'', истакао је Кузмановић.

Колегијум парламента Српске одлучио је да Народна скупштина РС 7. септембра одржи посебну сједницу на којој ће бити ријечи о утврђивању става о закону о попису становништва у БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 30. јуна Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године. Овај приједлог подржан је 13. јула у првој фази у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

 

Poslednje ažurirano sreda, 01 septembar 2010 09:00
 
О ПОПИСУ 7.СЕПТЕМБРА PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 30 avgust 2010 17:02

БАЊАЛУКА, 30. АВГУСТА - Народна скупштина Републике Српске /РС/ одржаће 7. септембра посебну сједницу на којој ће бити ријечи о утврђивању става о закону о попису становништва у БиХ, одлучио је данас Колегијум парламента Српске.

"Народна скупштина РС не утврђује тај закон, који се налази у парламенту БиХ, већ утврђује одређени политички став о закону о попису становништва у БиХ у којем је најспорнији члан 48. који говори о композицији структура власти након евентуално одржаног пописа становништва у БиХ 2011. године", изјавио је предсједник парламента РС Игор Радојичић новинарима у Бањалуци, након сједнице скупштинског Колегијума.

Радојичић, који је и потпредсједник СНСД-а, рекао је да је за СНСД члан 48 тог закона није прихватљив и не спада уопште у проблематику из овог закона.

"Одржавање пописа становништва је процедура која је мање-више техничка, која има своје стандарде прописане Евростатом и који се одржава у већини земаља у свијету осим неколико које су врло критичне. Композиција органа власти нема никакве везе са пописом, јер су то питања која се регулишу уставима, појединим законима и нису саставни дио проблематике која се тиче организовања пописа становништва", појаснио је Радојичић.

Он је рекао да је мишљење СНСД-а, да члан 48 како је предложен нема везе са тим законом и не треба у њему да стоји.

Радојичић је додао да ће по завршетку 26. посебне сједнице парламента РС бити настављена 38. редовна сједница Народне скупштине РС на којој ће бити разматрано преосталих пет тачака дневног реда.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 30. јуна Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године. За Приједлог тог закона, који је припремила Привремена парламентарна комисија, гласало је 19 посланика Представничког дома, 12 је било против, док су четири посланика била уздржана.

Овај приједлог подржан је 13. јула у првој фази у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Душанка Мајкић рекла је тада да ће даља подршка српских делегата овом законском приједлогу зависити од тога да ли ће остати или не члан 48 којим се предвиђа да се резултати пописа из 1991. године о етничкој структури становништва примјењују на формирање власти у БиХ до окончања повратка избјеглих и расељених.

У расправи о Приједлогу закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године констатовано је да овај акт представља један од услова за приступ БиХ ЕУ, те да је неопходан за економско и социјално планирање у БиХ.

Приједлог закона садржи и одредбе које дефинишу да грађани БиХ могу, али не морају, да се на попису 2011. изјасне о својој националној, вјерској и језичкој припадности.

 

 

 
НА БИРАЧКОМ СПИСКУ 3 126 599 ЛИЦА PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 27 avgust 2010 08:55


САРАЈЕВО, 26. АВГУСТА /СРНА/ - Централна изборна комсија /ЦИК/ БиХ потврдила је да се на коначном списку бирача за опште изборе у октобру налазе 3 126 599 лица.

За члана Предсјеништва БиХ, који се непосредно бира са територије Републике Српске /РС/, укупан број бирача је 1 192 182, наводи се у саопштењу ЦИК-а.

За чланове Предсједништва БиХ који који се непосредно бирају са простора Федерације БиХ укупан број бирача је 1 934 417.

Централни бирачки списак формиран је према стању до 19. августа у 24.00 часа.

Општи избори у БиХ биће одржани у недјељу, 3. октобра. /крај/вв/дад

 

 
<< Početak < Prethodna 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 Sledeća > Kraj >>

Strana 289 od 295