Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
VELIKI POLITIČKI I DIPLOMATSKI USPJEH SRPSKE PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09 jun 2011 08:29

        BEOGRAD, 9. JUNA (SRNA) - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je dijalog Srpske i EU o neophodnosti korjenite reforme pravosuđa BiH veliki politički i diplomatski uspjeh.

        On je za beogradske "Večernje novosti" rekao da je Brisel tokom razgovora u potpunosti uvažio stavove i argumente Srpske o svim problemima u funkcionisanju domaćeg pravosuđa, čiji pristrasan i selektivan rad značajno otežava ukupne odnose u BiH.

        Predsjednik Dodik je dvodnevne razgovore predstavnika RS, BiH i EU u Banjaluci posvećene reformi pravosuđa ocijenio kao uspješne i konkretne.

        "Ovo je početak razgovora. Međutim, odmah smo uspjeli da sa jasnom koncepcijom problem neobjektivnog i selektivnog pravosuđa BiH, o kojem govorimo godinama, stavimo na dnevni red dijaloga sa EU, i time smo veoma zadovoljni", rekao je predsjednik Srpske.

        Odgovarajući na pitanje kada se mogu očekivati konkretni rezultati reforme pravosuđa, on je istakao da je suština cijele priče da je Evropa pokazala ogromno razumijevanje za stavove Srpske i potrebu reforme pravosuđa BiH i što se ušlo u partnerski odnos sa Briselom, čime je prekinuta praksa nametanja rješenja.

        On je napomenuo da ne treba očekivati da će se stvari riješiti preko noći, ističući da određeni uslovi treba da se ispune do avgusta, poslije čega će dijalog biti nastavljen.

        Na pitanja da li je dijalog bolje rješenje od referenduma koji je Skupština povukla i da li je taktika promijenjena zbog pritisaka, Dodik je rekao da nije bilo direktnog i klasičnog pritiska, ali je bilo učestalih upozorenja o mogućem djelovanju OHR-a u BiH.

         "To uopšte nisam doživio kao pritisak, niti smo se povinovali tome. Insistirali smo na dijalogu, i dobili ga", rekao je predsjednik Dodik.

        On smatra da Srpska ne može imati negativne implikacije zbog odluke Vlade o pomoći haškim optuženicima iz Srpske, niti od suđenja generalu Ratku Mladiću.

        Prema Dodikovim riječima, u konkretnom slučaju radi se o pojedinačnoj odgovornosti, a ne o kolektivnoj.

        "Haški tribunal ne sudi ni Srpskoj ni srpskom narodu i negativne posljedice ne mogu biti ni sada ni ubuduće", poručio je predsjednik Srpske. /kraj/vk/dad