Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
ОДРЖАНО ДВОДНЕВНО САВЈЕТОВАЊЕ СНСД-а PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 11 septembar 2017 15:25

dodik

У Етно селу Станишићи код Бијељине, јуче је завршено двдневно савјетовање Савеза независних социјалдемократа, којем је присуствовало више од 870 чланова Предсједништва, Главног одбора, општинских одбора и одборника СНСД-а из свих градова Републике Српске. О темама као што су економска политика, политички односи и изазови у Републици Српској и БиХ, рад и организација локалне самоуправе те провођење политике СНСД-а, првог дана савјетовања говорили су потпредсједници Жељка Цвијановић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић, те генерални секретар странке, Лука Петровић.

Највећу подршку присутних , али и пажњу медија , изазвала је најава да ће се у мандату од 2018. до 2022. године незапосленим породиљама исплаћивати накнада у висини минималне плате у Републици Српској дванаест, односно осамнаест мјесеци , те да ће им у том периоду бити уплаћивани доприноси за пензионо осигурање. Предсједник СНСД-а, Милорад Додик , рекао је да је тема другог дана савјетовања била“припрема и оперативне активности за изборе 2018.године“, те да је „недвосмислено јасно да је СНСД опредијељен да побиједи на појединачним изборима са српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске. Што се тиче Парламента Републике Српске, да обезбиједи апсолутну већину избором 50% кандидата СНСД-а, а у Представничком дому парламента БиХ да заједно са коалиционим партнерима обезбиједи 10 посланика који ће несумњиво бити у функцији Републике Српске и одлука у корист Српске.

Другог дана савјетовања СНСД-а разговарало се и о односима са БиХ.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је у БиХ на сцени процес фингирања, односно стварања атмосфере и политичких услова за креирање новог политичког уређења, које је започето са преварама везаним за попис становништва. Додик је рекао да се ствара привид како је БиХ већински бошњачка земља у којој је, у односу на ранији попис 1991. године, седам одсто више становништва, упркос великој причи и галами о етничком чишћењу и страдању Бошњака којег је, наводно, било у прошлом рату.

"Са становишта интереса СНСД-а, БиХ је искључиво могућа као изворно дејтонска територија, састављена од два ентитета и три конститутивна народа и тај баланс мора да буде очуван", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, за СНСД су апсолутно неприхватљиве било какве креације које су урађене у оквиру високих представника или било којих институција на нивоу БиХ, па и оних који су везани за понашање Савеза за промјене у заједничким институцијама.

"СНСД сматра да је то издајничка политика и издајничко понашање Савеза за промјене на нивоу БиХ", рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик и додао да су ти ставови неприхватљиви и да морају бити доведени у питање и промијењени.

Он каже да БиХ као изворно дејтонска може да опстане, али су креације међународне заједнице од ње начиниле немогућу земљу и било би паметно да све буде враћено на ниво изворног Дејтона, што је програмски циљ СНСД-а.

Међу закључцима са савјетовања које је предсједник СНСД-а Милорад Ддик представио новинарима је и подршка декларацији коју треба да сачине Република Српска и Србија, као и птреба за већом подршком Србима у Федерацији БиХ.Оцијењено је да је положај Срба у Федерацији више угрожен у односу на претходни период , што су теме које ће СНСД наставити системски да рјешава и уређује.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 11 septembar 2017 15:31