Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 20.01.2018. godine
 
ДОДИК: ЕВРОПА, АЛИ НЕ ПО ЦИЈЕНУ ДЕЈТОНА PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 07 februar 2011 18:30
БЕОГРАД, 7. ФЕБРУАРА (СРЕНА) - Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик најавио је данас да ће њемачком канцелару Ангели Меркел 11. фебруара у Берлину пренијети да Српска има свој Устав - Дејтон и да није спремна да учини ништа ван онога што је њено право и интерес.

"Јесмо заинтересовани за европске интеграције, али оне за нас представљају прилику да ојачамо нашу аутономију и стабилност Републике Српске, а не да их изгубимо. Ако је смањење наших надлежности пут у Европу, онда тај пут није за нас прихватљив", рекао је у Београду Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик је у изјави медијима из РС рекао да власти РС желе да пронађу модел у оквиру којег ће јачати РС и градити пут ка Европи.

"То је нешто што можемо да урадимо. Оно што су нам гурали посљедњих година као пут у Европу не може да буде модел", рекао је Додик и навео да је кроз историју придруживања Европској унији видљиво постојање различитих приступа и модела, па за БиХ не мора да буде само један - јача централизација.

Он је истакао да РС није заинтересована за централизацију БиХ него за изворни Дејтон, а то је мање од онога што БиХ данас јесте.

Истичући да се власт у РС понаша легалистички Додик је подсјетио да Устав није предвидио Суд и Тужилаштво БиХ, због чега ове институције не могу бити уписане у Устав само зато што су некад силом наметнуте.

"Ми смо силу тада трпјели да бисмо, кад дође вријеме, то ријешили. То ће бити осоновна порука коју желимо да донесемо било коме, па и госпођи Меркел", каже Додик и додаје да ће са Меркеловом разговарати и о низу привредних тема, као што је изградња енергетских објеката.

Он је истакао да одређене компаније из Њемачке показују дугорочни стратешки интерес за Српску.
Poslednje ažurirano ponedeljak, 07 februar 2011 18:31