Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 27.01.2018.
 
ODRŽANA OSMA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE PDF Štampa El. pošta
petak, 28 jul 2017 18:59

so

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Gradiška, donesena je Odluka o kreditnom zaduženju opštine Gradiška u iznosu od 17 miliona i 700 hiljada KM.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić, istakao je da će 11 miliona i 700 hljada KM biti utrošeno za refinansiranje postojećih kreditnih obaveza.

”Želimo da na tržištu kapitala iskoristimo niže kamatne stope od onih koje imamo na već podignute kredite “, rekao je Adžić i naglasio da je riječ o kamatnim stopama koje su ispod 5 odsto.

Načelnik Adžić je rekao da je cilj da se kroz smanjenje kamatne stope naprave određene uštede u budžetu i u narednih 12 godina stvori dodatni prostor za podizanje još 6 miliona maraka namijenjenih za pokretanje komunalne infrastrukture, prije svega Agro-industrijske zone Nova Topola kako bi pokrenuli što više privrednih investicija i stvorili preduslove za otvaranje novih radnih mjesta, što je prioritet svake lokalne uprave koja želi iskorak i napredak.

“Isto tako želimo da završimo rekonstrukciju vodotornja koji se nalazi u jako lošem stanju”, rekao je načelnik opštine Gradiška i dodao da opština kao jedna od potpisnica MEG projekta ima obavezu da unaprijedi poslovanje KP ”Vodovod” Gradiška”. Sredstva iz kreditnog zaduženja biće uložena u završetak izgradnje Sportske dvorane ”Servitium”. Prema riječima načelnika Adžića, investiciona ulaganja u opremanje Agro-industrijske zone iznose 2,5 miliona KM, milion KM namijenjen je za sistem rekonstrukcije vodotornja i unapređenje poslovanja KP ”Vodovod” Gradiška, a 2,5 miliona KM planirana su za završetak izgradnje Sportske dvorane.

“To su sredstva koja planiramo da uložimo ove godine, a svakako da su za završetak tih poslova potrebna značajnija sredstva”, rekao je Adžić i dodao da će određeni dio sredstava biti povučen iz ovogodišnjeg budžeta. Adžić je istakao da opština Gradiška nastoji da određena sredstva obezbjedi i od nevladinih organizacija kao i iz prekogranične saradnje i evropske komisije.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Gradiška, odbornici su usvojili Informaciju o realizaciji MEG projekta, Poslovnik o radu Skupštine opštine, Izvještaj neprofitnih organizacija o korištenju sredstava Budžeta za 2016. godinu, realizaciji Omladinske politike i radu Odjeljenja za inspekcije januar-juni 2017.godine.

Usvojena je Informacija o socijalnoj situaciji, stanju u oblasti sporta, vodoprivrednih objekata u funkciji zaštite od poplava na području opštine i stanju u oblasti informativne djelatnosti za 2016. godinu sa Izvještajem o radu javnog preduzeća Radio Gradiška.

Usvojeni su Izvještaji Načelnika opštine o radu u organima preduzeća koja obavljaju komunalne djelatnosti: “Vodovoda“, “Gradske čistoće“ i “Toplane“ za prošlu godinu, kao i Godišnji Izvještaj Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Gradiška.

Odbornici Skupštine opštine Gradiška usvojili su i Plan rada Turističke organizacije opštine Gradiška u 2017., Odluku o opštinskim administrativnim taksama, o raspisivanju izbora za članove Savjeta i sazivanju zbora građana mjesnih zajednica na području opštine, Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana dijela centra Gradiške, Zaključak o utvrđivanju Nacrta izmjene dijela Urbanističkog projekta „Manjurevi-Stadion-Toplana“, kao i Odluku o predaji na upravljanje, korišćenje i održavanje primarne kanalizacione mreže komunalnog preduzeća „Vodovod“ Gradiška i Odluku o kriterijumima za ostvarivanje prava na subvencionisanje zakupnine na stanove iz programa neprofitnog socijalnog stanovanja.

Usvojena je i Odluka o javnom vodovodu i kanalizaciji i proizvodnji i isporuci toplotne energije, kao i Odluka o utvrđivanju standarda i kriterijuma za izbor i imenovanje članova Nadzornih odbora, Izmjena Odluke o prihvatanju zaduženja po osnovu sporazuma o kreditu između BiH i austrijske banke, Odluka o troškovima izdavanja lokacijskih uslova, komunalnim taksama i uslovima i načinu obavljanja javnog prevoza lica i stvari na području opštine.