Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 20.01.2018. godine
 
ODRŽANA 9. REDOVNA SJEDNICA SO GRADIŠKA PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 25 septembar 2017 14:54

Odbornici Skupštine opštine Gradiška usvojili su, na današnjem devetom redovnom zasjedanju, Izvještaj o izvršenju Programa rada Skupštine opštine i radu radnih tijela Skupštine opštine i Izvještaj o izvršenju Budžeta opštine Gradiška za period januar-juni 2017.godine.

skupstina 9 sjednica 1

Odbornici  su razmatrali i  usvojili i Prijedlog  Plana utroška sredstava ostvarenih od koncesione naknade na području Opštine  za 2017.godinu, javnom vodovodu i kanalizaciji  na području opštine Gradiška, izmjenama Odluke o proizvodnji i isporuci toplotne energije   i  uslova za isporuku toplotne energije.

Usvojena je i   Odluka o uvođenju subvencija za korisnike javnih vodnih usluga na području opštine Gradiška, izmjena  i dopuna  Odluke o komunalnom redu, upravljanju javnim prostorima za parkiranje motornih vozila, izmjena Odluke o  opštinskim administrativnim taksama kao i dopuna Odluke  o komunalnim taksama kao   i Prijedlg Odluke o učešću u sufinansiranju asfaltiranja lokalnog puta Liskovac-Dubrave u MZ Dubrave.

Načelnik optine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je u prvom polugodištu tekuće godine ostvaren budžetski suficit od 129.000 KM, da sufiscit realno iznosi 1.450.000 KM ali da se ta razlika odnosi na grant Evropske investicione banke za projekat vodovoda i kanalizacije koji je trebao da bude doznačen prošle godine.

Adžić je navao da je donošenjem Odluke o javnom vodovodu i kanalizaciji omogućeno subvencionisanje ovih usluga građanima koji su u stanju socijalne potrebe i stvoreno pretpostavke za donošenje metodologije priključenja na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

“U prethodnom period uloženo je oko 13 miliona maraka u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, na kojoj imamo oko 250 priključaka i želimo da omogućimo građanima da imaju jedinstvenu i povoljniju cijenu priključka, bez obzira da li žive u gradu ili nekom drugom mjestu na području opštine. Priključak na vodovod i kanalizaciju će biti značajno snižen i pretpostavke su da će priključek vode iznositi 700 a kanalizacije 400 KM”, naveo je Adžić.

On je istako da je prethodni načlenik opštine Gradiška donio neustavnu odluku o opštim uslovima za isporuku toplotne energije i da je bilo potrebno da tu odluku donese Skupština opštine, koja je jedina nadlježna da je donese.

“Građanima sada možemo da kažemo da, donošenjem nove odluke, paušal od 38 odsto cijene grijanja neće morati da plaćaju kada se odjave sa toplovodne mreže”, naveo Adžić

Načelnik Adžić je ocijenio politikantskim današnje napuštanje skupštinske sjednice od strane četiri odbornika PDP-a i SDS-a i dodao da je to pokušaj da se dešavanja iz Narodne skupštine Republike Srpske prenesu na loklani nivo, „što neće biti dopušteno jer postoji stabilna skupštinaka većina.

skupstina 9 sjednica 2

Nakon galsanja o prvoj tački dnevnog reda, Izvaještaju o izvršenju Programa rada SO Gradiška za prvo polugodište, odbornih PDP-a Radislav Dončić zatražio je pauzu jer mu, kako je naveo, nije dozvoljeno da diskutuje iako rasprava po ovoj takčki nije zaključena.

Nakon pauze, Dončić i još tri odbornika PDP-a i dva SDS-a su napustili skupštinsku sjednicu jer nije udovoljeno njihovom zahtjevu da se ponovo raspravlja o prvoj tački dnevnog reda.

Predsjednik SO Gradiška Milenko Pavlović rakao je da skupštinsku sjednicu nije napustila cijela opozicija i zahvalio se nezavisnim odbornicima i odborniku Napredne Srpske koji su učestvovali u radu Skupštine.

Na početku devetog redovnog zasjednanja SO Gradiška konstatovano je da bivši odbornik SDS-a Saša Lazić djeluje u klubu DNS-a, da je bivša odbornica SDS-a Vanja Stojnić sada samostalni odbornik, te da je prestao sa djelovanjem klub odbornika SDS-a, zbog činjenice da ovu stranku zastupaju samo dva odbornika u lokalnom parlamentu.

Odbornik Napredne Srpske Nikola Soldatić odrekao se mandata te je mandat ustupljen sledećem sa liste Goran Đorđić – Gradiška mora naprijed, Stanislavu Kozminčuku, koji se orpedjelio da će u lokalnom parlamentu djelovati u klubu stranke Ujedinjena Srpska.