Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 16.12.2017.god.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 50 gostiju na mreži


PONOVNO UVOĐENJE VIZA - KORAK NAZAD PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 16 oktobar 2012 15:40

BRISEL, 16. OKTOBRA /SRNA/ - Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju i poslanik Evropskog parlamenta Tanja Fajon rekla je da bi ponovno uvođenje viza zemljama zapadnog Balkana predstavljalo korak nazad u reintergaciji zemalja koje žele članstvo u EU i veliki udarac evropskoj viziji građana regiona. "Broj ljudi koji traže azil je značajan, ali situacija nije zabrinjavajuća kao što neki tvrde i sigurno je nije nemoguće kontrolisati", rekla je Fajonova, izražavajući zabrinutost nakon više zahtjeva i saopštenja zvaničnika zemalja EU da se ponovo uvedu vize građanima zapadnog Balkana.

Ona je u saopštenju Srni istakla da bi bilo opasnije zatvoriti vrata i izolovati region nego otvoriti dijalog i uložiti zajedničke napore da se riješi problem – ekonomska situacija, koja prisiljava ljude da napuštaju svoju zemlju.

"Moramo da učinimo sve što možemo da se ne ukine vizna liberalizacija. Slobodno putovanje je najopipljivije dostignuće za zemlje na putu ka EU", rekla je ona.

Ona je podsjetila da azilanti, većinom iz manjinskih zajednica, odlaze u zemlje EU gdje je životni standard visok i gdje je duga procedura za dobijanje azila.

"Sa druge strane, neke zemlje, među njima Belgija, Luksemburg i Austrija, koje su stavile zemlje zapadnog Balkana na listu 'bezbjednih zemalja porijekla' skratile su postupak za dobijanje azila i nemaju više taj problem. I druge zemlje treba da ulože slične napore", istakla je ona.

Fajonova je rekla da se u Evropskom parlamentu suočavaju se pritiskom da se usvoji sigurnosna klauzula /poznata i kao mehanizam suspenzije/, koji je ranije predložila Evropska komisija.

"Uspjeli smo da značajno poboljšamo tekst koji je u prvobitnoj verziji bio strožiji i mogao bi brže da vodi ponovnom uvođenju viza za građane zemalja zapadnog Balkana. Kada mehanizam o privremenoj suspenziji bude usvojen, što će se najvjerovatnije dogoditi u narednim mjesecima, zemlje članice imaće zakonsku osnovu da suspenduju bezvizni režim za neke zemlje", rekla je ona.

Fajonova je dodala da nasuprot onome što javljaju mediji, zemlje članice sada ne mogu da usvoje jednu takvu odluku. "Jedina mogućnost je zahtijevati izmjenu regulative o dodavanju zemalja na takozvanu crnu Šengen listu, što bi takođe bila duga procedura", kaže Fajnova.

Ona je pozvala odgovorne i kompetentne političare u regionu da učine sve da se ne ugrožava sloboda građana da putuju slobodno zemljama Šengena.

"Moramo da budemo svjesni ozbiljnosti situacije", rekla je ona./kraj/dd

 
MINISTRICA UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE RS LEJLA REŠIĆ U GRADIŠCI PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika Gradiška
utorak, 06 mart 2012 15:25

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić boravila je danas u radnoj posjeti opštini Gradiška gdje je sa načelnikom opštine i saradnicima razgovarala o dosadašnjoj saradnji, uspostavi adresnog sistema i elektronskog vođenja matičnih knjiga u Administrativnoj službi opštine Gradiška.

Rešićeva je naglasila da Gradiška ima status razvijene opštine i da Ministarstvo već duže vrijeme intenzivno sarađuje sa opštinom Gradiška kada je riječ o matičnim knjigama jer su Gradiška i Laktaši bile pilot opštine kada se razvijala centralna baza za elektronsko čuvanje drugog primjerka matičnih knjiga.

‘’To govori da je Gradiška već 2009.godine imala sve tehničke pretpostavke da bude reper po kome se određeni parametri prave i govori o ulaganjima u matične službe u Gradišci što je veoma značajno’’, rekla je Rešićeva i naglasila da će saradnja u tom pravcu biti i dalje nastavljena.

Govoreći o popisu stanovništva 2013.godine Rešićeva je naglasila da je Gradiška uradila veliki dio posla na uspostavi adresnog sistema, da su preostale još 3 mjesne zajednice na području Gradiške da se kompletan posao završi.

Načelnik opštine Nikola Kragulj istakao je da su u razgovoru razmijenili mišljenja i informacije koje mogu poslužiti za unapređenje ukupnog sistema u lokalnoj upravi u Gradišci.

On je istakao da je razgovarano o sistemu objedinjene naplate i svim pitanjima koja se tiču stanja u lokalnoj upravi, te oko određenih zakonskih rješenja iz oblasti lokalne uprave koja mogu biti u funkciji unapređenja određenih oblasti.

Kragulj je podsjetio da je 2006. godine u Gradišci stvorena baza podataka za elektronsko vođenje matičnih knjiga.

’’Danas smo potpuno ažurni u tom pogledu, imamo centralnu bazu podataka, 8 matičnih ureda koji su uvezani sa centralnom bazom i službom i sve to funkcioniše, ali zahtjeva i stalna unapređenja’’, rekao je Kragulj.

On je pojasnio da je adresni sistem na području grada završen, da je izvršena idetikifikacija i označavanje ulica, da su brojevima označeni i individualni i kolektivni stambeni objekti , te da je ostalo još da se na području Podgradaca, Topole i Orahove završi posao kako bi se stvorili uslovi za budući popis stanovništva.

 
NEMA UNUTRAŠNJEG KONSENZUSA ZA POSTOJANJE BiH PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 16 oktobar 2012 08:26

BEOGRAD, 16. OKTOBRA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da, uprkos naporima međunarodne zajednice i EU da se BiH održi, u zemlji ne postoji lokalni bazični konsenzus o njenom postojanju, niti može biti izgrađen."BiH je definitivno neodrživa zemlja. Naravno da sam svjestan da nema brzih promjena te vrste, jer je još snažan pritisak međunarodne zajednice da napravi neku hemiju u BiH", rekao je Dodik sinoć za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je "suština same te neželjene zemlje da je žele stranci, a unutar nema konsenzusa da ona postoji".

"Ne mislim da je nacionalizam tvrdnja da je BiH neodrživa zemlja", rekao je Dodik, napominjući da je prije riječ o nesposobnosti državne strukture i poličkog sistema na kome je ona zasnovana.

Osvrćući se na nedavno održane lokalne izbore u BiH, Dodik je rekao da je narod odlučio i dodao da je SNSD, čiji je predsjednik, dobio za oko 45.000 glasova više od SDS-a. /kraj/sks/sp

 
SO Gradiška / UPRKOS KRIZI - USPJEŠNO RJEŠAVANjE PROBLEMA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika Gradiška
utorak, 28 februar 2012 15:54

GRADIŠKA, 28. FEBRUARA (SRNA) - Odbornici Skupštine opštine Gradiška usvojili su danas izvještaj načelnika opštine Nikole Kragulja za prošlu godinu, ocijenivši da je stanje u opštini prikazano realno i objektivno.

        Načelnik opštine Nikola Kragulj rekao je da su 2011. godinu karakterisali teškoće i problemi, ali i uspješno rješavanje postavljenih obaveza, te da je uprkos krizi, na osnovu ekonomskih pokazatelja, privredni pad zaustavljen.

        "Radimo u trenutku kada je povećan broj korisnika socijalne pomoći, penzionera i nezaposlenih, ali smatram da smo pružili maksimum", rekao je Kragulj na sjednici Skupštine opštine.

        Odbornici su usvojili načelnikov izvještaj sa 15 glasova "za" i 10 "protiv".

        Opozicija je zamjerila aktuelnoj vlasti nedostatak projekata za zapošljavanje, a pozicija je naglasila da je uspješno okončan projekat "Prvi posao", te da je novoformirani Sektor za razvoj u opštini prošle godine privukao strane donacije u iznosu od 700.000 KM.

ZA KAPITALNE INVESTICIJE 59 MILIONA MARAKA

Skupština opštine Gradiška usvojila je danas novi program kapitalnih investicija do 2016. godine, kojim je sa 59 miliona maraka predviđeno finansiranje 89 investicionih projekata.

        Programom je 21 milion maraka planiran za saobraćajnu infrastrukturu, 12,5 miliona za komunalnu infrastrukturu i ekologiju, 5,7 miliona za stambene i društvene objekte, 5,5 miliona za toplifikaciju i elektrifikaciju, te blizu 10 miliona maraka za obrazovanje, sport, kulturu, turizam i ostale projekte.

        Načelnik opštine Gradiška Nikola Kragulj kaže da u finansiranju projekata očekuju i podršku domaćinstava, pogotovo kada je pitanju vodosnabdijevanje, izgradnja kanalizacije i asfaltiranje puteva.

        Program kapitalnih investicija do 2016. godine, koji je danas usvojila Skupština opštine, praktično predstavlja ažurirani program od 2011. do 2015. godine, kojem su dodati novi projekti.

 
ORGANIZACIJU PRILAGOĐAVATI REZULTATIMA IZBORA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 16 oktobar 2012 08:25

BANJALUKA, 16. OKTOBRA /SRNA/ - Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ i dalje je politička stranka sa najviše glasova, bez obzira na to što ima manje načelnika nego što je imao i što je očekivao, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora ove stranke Nebojša Radmanović.Radmanović je istakao da je rukovodstvo SNSD-a potpuno jedinstveno u ostvarivanju opredjeljenja stranke zacrtanih u programu i dodao da zbog izbornih rezultata ima odgovornosti i u višim organima stranke, a ne samo u opštinskim odborima.

"Mi kao ozbiljna politička stranka nećemo skidati glave nekom lokalnom funkcioneru dok se detaljno sve ne analizira. Dio javnosti traži da se `sijeku` glave. Taj dio javnosti je i dio SNSD-a i simpatizera. Trend je da za teško stanje građana svugdje birači kažnjavaju vlast i glasaju protiv vlasti", rekao je Radmanović za "Glas Srpske".

On je poručio da će SNSD još raspravljati o rezultatima izbora i da će svoju organizaciju prilagođavati tim rezultatima sa željom da bude bolje.

Radmanović je naveo da su, okviru toga, moguće još neke promjene i da treba sagledati sve i tek onda povlačiti poteze, dodajući da se ne mogu povlačiti radikalni potezi zato što se neko nekome ne sviđa ili zato što je neko trenutno izgubio izbore.

Govoreći o samim izborima, Radmanović je ocijenio da je veliki broj stranaka loš za funkcionisanje sistema u cjelini. "Glasovi su se rasplinuli na manje političke stranke i njihove odbornike i to će stvarati probleme u funkcionisanju lokalnih parlamenata", smatra Radmanović. /kraj/nb/ljlj

 
MANJI BROJ ZAHTJEVA ZA LEGALIZACIJU OD OČEKIVANOG PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika Gradiška
sreda, 15 februar 2012 12:06

U Administrativnoj službi opštine Gradiška zaključno sa 31.decembrom 2011.godine podnesena su 392 zahtjeva za legalizaciju bespravno započetih ili izgrađenih objekata.

Načelnik odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove Željko Damjanović rekao je da je riješeno 78 zahtjeva, a da su ostali u proceduri rješavanja.

''Bez obzira na ekonomsku krizu mi smo očekivali veći broj zahtjeva. Procjene su da na području Gradiške ima oko 4 500 nelegalno izgrađenih objekata. Lokalna zajednica je dala i određene benefecije za legalizaciju, međutim, građani to nisu prepoznali'', naveo je Damjanović.

On je naglasio da je legalizacija odnosno naknadno pribavljanje odobrenja za građenje objekata koji su nezakonito izgrađeni veoma važna jer omogućava vlasnicima da njihovi objekti dobiju odgovarajući pravni status i legitimitet.

Damjanović je objasnio da prosječna cijena legalizacije stambenih objekata iznosi od 3 000 do 5 000 KM i da zavisi od dva elementa, starosti i veličine objekta.

''Svi objekti izgrađeni do 1955. smatraju se legalnim i resorno odjeljenje na te zahtjeve odgovara uvjerenjem koje zamjenjuje građevinsku dozvolu, a svi objekti izgrađeni poslije 1955. godine odnosno poslije prvog aerofotogrametrijskog snimanja podliježu obavezi legalizacije'', rekao je Damjanović i podsjetio da se ova odluka najviše odnosila na stambene objekte izgrađene poslije 2000.godine kada su se u Gradišci zbrinjavali građani iz drugih opština.

''Legalizovati se mogu samo oni objekti za koje je planskim aktom predviđeno da mogu na određenoj lokaciji da se grade, a u slučaju da nije predviđeno mogu se tu zadržati do realizacije planskog akta. Objekti izgrađeni mimo plana ili u zaštićenim pojasevima, putnom, vodenom i slično ne mogu dobiti odobrenje za legalizaciju i za njih je predviđeno rušenje'', naveo je Damjanović.

Damjanović je napomenuo da se zahtjevi više ne mogu podnijeti i izrazio nadu da će rok biti produžen ili donesen novi zakon, pa će se preciznije znati šta sa objektima koji nisu legalizovani i koji sada imaju status bespravno izgrađenih objekata.

Odluka o legalizaciji bespravno započetih ili izgrađenih objekata koju je Skupština opštine Gradiška usvojila u novembru 2010.godine stupila je na snagu 1.1.2011. i važila do 31.12.2011.

 
<< Početak < Prethodna 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Sledeća > Kraj >>

Strana 97 od 294