Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 03.03.2018.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 62 gostiju na mreži
ODRŽANA AKADEMIJA "SVETI SAVA - PRINC I PROSVJETITELJ" PDF Štampa El. pošta
Društvo - Društvo Gradiška
petak, 27 januar 2017 20:28

svetosavska akademija

Svetosavska Akademija pod nazivom „Sveti Sava – princ i prosvjetitelj“ održana je večeras u Kulturnom centru u Gradišci.

Predsjednik Skupštine opštine Gradiška Milenko Pavlović, rekao je da je Svetosavska Akademija uvijek prilika da se podsjetimo na neiscrpno stvaralaštvo Svetog Save, koji je predstavlja vječito nadahnuće srpskom narodu.

Pavlović je čestitao školsku slavu svim učenicima i prosvjetnim radnicima i poželio im mnogo uspjeha.

On je istakao da opština Gradiška tradicionalno organizuje i podržava Svetosavsku Akademiju i da će tako biti i ubuduće.

Profesorica Radana Vila Stanišljević, koja je režirala Akademiju, navela je da je program sadržavao dvije cjeline, besjedu posvećenu Savi prosvjetitelju u kojoj su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola i mališani iz vrtića „Lepa Radić“ i umjetnički program u kome su učestvovali glumci „Grad pozorišta“ Gradiška, Gradski djevojački hor „Lira“, plesni klub „Ritam“ iz Srpca i brojni solisti.

ss

Vila Stanišljević je istakla da se kroz cijelu Akademiju prožimala slika jedinstvene ličnosti Svetog Save u 800 godina istorije.

Ona je nagalasila da učenici o Svetom Savi prvenstveno ističu da je bio prosvjetitelj i da je gradio škole, ali da tek kroz svoje odrastanje spoznaju univerzalnu ličnost najvećeg srpskog prosvjetitelja.

„Sveti Sava je renesansni lik, zato što je u jednom čovjeku istovremeno toliko državnosti, diplomatije, traganja za istinom i službe pravoslavlju. Takva ličnost nije se pojavila poslije njega i mi se zapravo povremeno sjetimo Save monaha i povremeno idemo njegovom stazom. Šteta što ne idemo njegovim putem jer bi tada naši životi i sudbine bili sasvim drugačiji. On je sve stvorio, utemeljio, održavio, osposobio i uspravio srpski narod“, naglasila je Vila Stanišljević.

Direktor Kulturnog centra Gradiška, Željko Blagojević, rekao je da se svake godine na Akademiji u Kulturnom centru kroz dostignuća iz oblasti kulture i prosvjetiteljstva predstavlja misija Svetog Save.

Svetosavskoj Akademiji prisustvovali su predstavnici opštine Gradiška, obrazovnih i kulturnih ustanova, javnih preduzeća, organizacija i udruženja i brojni građani.

 

Poslednje ažurirano petak, 27 januar 2017 21:39
 
OBILJEŽENA ŠKOLSKA SLAVA SVETI SAVA PDF Štampa El. pošta
Društvo - Društvo Gradiška
petak, 27 januar 2017 17:44

d.borkovic

U svim osnovnim i srednjim školama na području Gradiške danas je bio radni nenastavni dan uz prigodne svečanosti posvećene Svetom Savi.

U Osnovnoj školi ''Danilo Borković'' danas je obilježena školska slava uz lomljenje slavskog kolača i Svetosavsku priredbu pod nazivom ''Hodočašće Svetom Savi''.

Direktor škole, Zoran Miljević, rekao je da tradicionalno obilježavaju praznik Svetog Save. On je naveo da su učenike za program svečane akademije pripremale nastavnice Svjetlana Paunesku i Mirjana Vukota.

Sveštenik i vjeroučitelj u školi Danilo Borković, Aleksandar Savić, rekao je da svečana Svetosavska akademija u školi Danilo Borković svojim sadržajem i poukom može da bude primjenjena ne samo u osnovnoj školi već i šire od toga.

Savić je istakao da je Sveti Sava veliki praznik, koji je od 1827.godine  proslavljen kao školska slava. Sveti Sava može svima da nam bude primjer i uzor, naglasio je Savić i dodao da je Sveti Sava uvijek savremen i nadvremen jer može da bude u svakom vremenu i prostoru i za sve ljude primjenjen kao svjetao primjer na koji možemo da se ugledamo, a i više od toga, jer je on taj koji nas vodi i koga treba da slijedimo.

On je istakao da je važno da se ugledamo na lik i djelo Svetog Save, koji je živio u trinaestom vijeku, a kojega mi i danas u 21 vijeku proslavljamo i veličamo njegovo crkveno, kulturno, duhovno i državničko stvaralaštvo. 

 
NAGRAĐENI NAJBOLJI ČITAOCI NARODNE BIBLIOTEKE GRADIŠKA U 2016. GODINI PDF Štampa El. pošta
Društvo - Društvo Gradiška
petak, 27 januar 2017 17:39

majstoroviccehajic

U čast prvog srpskog prosvetitelja, Sv. Save,  Narodna biblioteka zajedno sa učenicima O.Š. „Kozarska djeca“ danas je organizovala  priredbu u okviru koje su dodjeljene nagrade najboljim čitaocima u 2016.godini.

„U Dječijem odjeljenju nagradu za najboljeg čitaoca dodjelili smo  Aleksi Majstoroviću, a u Odjeljenju za odrasle, Ćamili Ćehajić“, rekla je V.d. direktora Narodne biblioteke, Snježana Miljković i dodala da su čitaoci godine nagrađeni literaturom prikladnom za njihov uzrast kao i DVD-ovima digitalizovane biblitečke građe koji se dodjeljuju svim članovima u  mjesecu januaru.

Ćamila Ćehajić je izrazila zadovoljstvo što je proglašena za čitaoca godine. „Dvadeset godina sam vjerni čitalac, a najčešće čitam romantične romane Džejn Ostin“, rekla je Ćehajićeva i dodala da je za nju dobra knjiga događaj u njenom životu.

Aleksa Majstorović naglasio je da je ponosan što je proglašen za čitaoca godine. On je dodao  da mu je najdraža knjiga „Putovanje kroz vrijeme“, Džeronima Stiltona i da najviše voli kad mu mama čita pred spavanje.

 
ADŽIĆ ORGANIZOVAO PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE OBRAZOVNIH USTANOVA PDF Štampa El. pošta
Društvo - Društvo Gradiška
petak, 27 januar 2017 13:09

svetosavski prijem

Povodom obilježavanja školske slave - Svetog Save, nečlenik opštine Gradiška Zoran Adžić organizovao je danas prijem za predstavnike obrazovnih ustanova sa područja Gradiške.

Nakon prijema, kome su prisustvovali najbolji učenici i direktori sedam osnovnih i tri sradnje gradiške škole, i direktori Javne predškolske ustanove “Lepa Radić” i Visoke škole “Primis” iz Gradiške, Adžić je istako da je oduševljen stavom najboljih učenika, da žele da završavaju škole i fakultete ali i da se nakon toga vrate u Gradišku, žive, rade i razvijaju svoju loklanu zajednicu.

“Zbog toga odrasli moraju stvarati uslove da mladi imaju gdaje da se vrate i da svoja stečena znanja primjene za dobrobit svih građana opštine Gradiška i Republike Srpske”, nagalsio je Adžić.

On je rekao da je opština donijela odluku da, uz poklon knjige i priznanja najbojim učenicima,  na kraju školske godine iz budžeta opštine nagradi najbolje učenike generacije u osnovnim školama sa po 300 KM a učenike generacije srednjih škola sa po 500 KM.

“Time želimo da stimulišemo učenike i da  oni kroz te nagrade  prepozanaju da neko prati njihov rad i uspjehe”, istakao je Adžić.

On je naveo da se iz budžeta opštine Gradiška za tri srednje škole izdvaja oko 550.000 KM, za prevoz učenika 180.000 KM, 250.000 KM izdvaja se za studentske stipendije a za rad Predškolske ustanove “Lepe Radić” oko 1.300.000 KM.

“Osima toga odlučeno je da se ove godine izdvoje sredstva za opremanje kabineta u Tehničkoj školi i zamjenu parketa u sportskoj sali Sredenje stručne i tehničke škole, koju zbog nedostatka dvorane koriste i sportski klubovi”, dodao je Adžić.

Direktor Tehničke škole Vlado Tomić, rekao je da već vlada veliko interesovanje maturanata osnovnih škola da u naradenoj školskoj godini pohađaju nova zanimanja u Tehničkoj školi, tehničara CNC tehnologija i teničara inforamacionih tehnologija.

Na prijemu kod načelnika opštine Gradiška, učenici i direktori predstavili su svoje rezulate u periodu od Svetog Save prošle godine.

Direktor OŠ “Vasa Čubrilović” Gradiška Vladimir Stanišljević, istako je da se škola može pohvaliti ne dobrim nego izvanrednim rezultatima u nastavi ali i na brojni takmičenjima.

“Učenici škole “Vasa Čubrilović” osvojili su čak 30 prvih mjesta na opštinskim, regionalnim,  republičkim i državnim takmičenjima. Dva učenika osvojili su prvo i drugo mjesto na republičkom takmičenju iz informatike a na takmičenju na nivou svih osnovnih škola u BiH osvojili su treće i peto mjesto”, naveo je Stanišljević.

U svim osnovnim školama na području Gradiške danas su organizovane različite priredbe povodom obilježavanja školske slave, a večeras će u Kulturnom centru u Gradišci, od 19 časova, biti održana centralana svečana akademija pod nazivom “Sveti Sava – princ i prosvjetitelj”.

Poslednje ažurirano petak, 27 januar 2017 13:16
 
DANAS SVETI SAVA PDF Štampa El. pošta
Društvo - Društvo Gradiška
petak, 27 januar 2017 08:26

sv sava

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.

Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namijenili vladarsku misiju.

NJegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako postao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava je napisao Tipik po kome se monasi vladaju, a napisao je i žitije svog oca, prepodobnog Simeona Mirotočivog.

U Studenici je 1209. godine osnovao prvu bolnicu na području Srpske države.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova.

Sveti Sava je 1219. izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, a njegova djela "Nomokanon" /1220./ i "Sinodik pravoslavlja" /1221./ postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.

Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, a ostao je poznat kao osnivač i tvorac Svetosavskog pravoslavlja.

Sinan-paša spalio je na Vračaru 1594. mošti Svetog Save, koje su do tada bile čuvane u manastiru Mileševa.

Smatra se da su Turci mošti Svetog Save spalili u pogrešnom uvjerenju da će tako uništiti vjeru i svaki njegov uticaj na Srbe.

Poslednje ažurirano petak, 27 januar 2017 08:40
 
SERVISNE INFORMACIJE 27.01.2017. PDF Štampa El. pošta
Društvo - Društvo Gradiška
petak, 27 januar 2017 08:24

SERVISNE-640x345

-U protekla 24 časa na području Gradiške dogodile su se dvije saobraćajne nezgode,  sa materijalnom štetom .   Javni red i mir narušavan  u  jednom slučaju ,  saopšteno je iz Stanice javne bezbjednosti Gradiška.

-Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška u protekla 24 časa  imali su jednu intervenciju na gašenju zapaljenog kontejnera u u lici Ive  Andrića, juče u 18časova i 15 minuta .

-U Službi Hitne pomoći gradiškog Doma zdravlja pregledano je 37 pacijenta. Dežurni su bili doktori  Goran Borjanović i Siniša Čikić.

-Na odjelu porodilišta gradiške bolnice u poslednja 24 časa obavljena su tri poroda, rođeni su dječak i dvije djevojčice .

-Nema najavljenih prekida u isporuci  vode,toplotne i  električne energije, a prikupljanje i odvoz smeća odvija se prema utvrđenom rasporedu.

 

-Vodostaj rijeke Save u Gradišci je u opadanju, jutros u 7 časova iznosio je minus 9  cm.

Poslednje ažurirano petak, 27 januar 2017 08:28
 
<< Početak < Prethodna 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 Sledeća > Kraj >>

Strana 310 od 324