Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 20.01.2018. godine
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 13 gostiju na mreži


ПОЛИТИЧАРИ У БИХ НАЈБОЉЕ ПЛАЋЕНИ У РЕГИОНУ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 13 januar 2011 09:21

БАЊАЛУКА, 13. ЈАНУАРА (СРНА) - Предсједници, премијери, министри и посланици у Републици Српској, Федерацији БиХ и БиХ, иако за овдашње стандарде имају високе плате, при дну су европске љествице по висини зарада, али су ипак најплаћенији у региону.

Према Закону о платама и накнадама у институцијама БиХ, чланови Предсједништва БиХ имају основну плату од 4.981 марку, или 2.490 евра, пише ''Глас Српске''.

Међу онима који највише зарађују је француски предсједник Никола Саркози који има годишње примања од 230.000 евра, или 19.100 евра мјесечно. Предсједник Њемачке Кристијан Вулф годишње прима 199.000 евра или мјесечно око 16.500 евра.

У БиХ предсједавајући Савјета министара БиХ прима мјесечно 4.482 марке, а замјеник предсједавајућег 4.383 марке. Дупло више од предсједавајућег Савјета министара заради британски премијер Дејвид Камерон чија је годишња плата 65.000 евра, или око 5.400 евра мјесечно.

Највишу плату међу европским премијерима има шпански премијер Хозе Луис Запатеро 78.180 евра годишње, или 6.515 евра мјесечно, те њемачка канцеларка Aнгела Меркел која уз посланичку плату од 6.811 евра, мјесечно зарађује нешто преко 21.000 евра, јер за посао канцелара мјесечно добија око 14.800 евра.

Плата српског премијера Мирка Цветковића је око 1.300 евра мјесечно. Плата доскорашњег црногорског премијера Мила Ђукановића била је 1.256 евра, а годишња плата предсједника Црне Горе Филипа Вујановића је нешто изнад 23.000 евра или око 1.900 евра мјесечно.

Предсједник Србије Борис Тадић мјесечно заради око 1.400 евра, а предсједник Македоније Ђорђи Иванов прима основну плату од око 1.500 евра.

Poslednje ažurirano četvrtak, 13 januar 2011 09:21
 
СРПСКА ДОБИЛА НОВУ ВЛАДУ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 29 decembar 2010 14:49
БАЊАЛУКА, 29. ДЕЦЕМБРА- Република Српска добила је данас нову Владу чији је премијер Александар Џомбић.

Нову Владу, тринаесту у Српској, чине министар финансија Зоран Тегелтија, унутрашњих послова Станислав Чађо, правде Џерард Селман, управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу је Жељка Цвијановић, рада и борачко-инвалидске заштите РС је Петар Ђокић, трговине и туризма Горана Златковић, а индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић.

Министар саобраћаја и веза РС је Недељко Чубриловић, пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирослав Миловановић, за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, а просвјете и културе РС Антон Касиповић.

Министар за избјеглице и расељена лица је Давор Чордаш, здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић, науке и технологије Јасмин Комић, а министар породице, омладине и спорта је Нада Тешановић.

Новоизабрани премијер и министри у Влади РС положили су свечану заклетву у Народној скупштини РС.

Избор нове Владе подржало је 46 посланика, против је било 30 народних посланика и нико уздржан.

Током посланичке расправе о програму рада и саставу нове Владе РС, шеф посланичког клуба СНСД-а Жељко Мирјанић изразио је увјерење да ће нова Влада оправдати повјерење грађана и наставити са започетим реформама.

"Пред нама је избор коалиционе Владе, јер у свом програму СНСД сарађује са другим политичким странкама које имају слична политичка опредјељења утемељена на демократским принципима", истакао је Мирјанић.

Он је нагласио да у извршној и законодавној власти РС нема кризе, те да су на вријеме усвојени Буџет и Економска политика РС за 2011. годину.

Шеф         Посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да СДС неће подржати нову Владу РС, јер су у њој углавном заступљени министри из регије Бањалука, а не из читаве РС.

Говедарица је рекао да ће СДС сачинити свој пресјек о раду нове Владе РС у првих 100 дана.

Он је изразио бојазан да РС у наредне четири године улази у још већу финансијску кризу, али да СДС поздравља најаву мандатара Џомбића да нова Влада неће ићи у приватизацију природних богатстава у РС.

Говедарица је рекао да нова Влада, уколико жели да се обрачуна са криминалом и корупцијом, мора стати у крај нерасвијетљеним убиствима, попут ранијег убиства потпредсједника СДС-а Бранислава Гарића у Добоју.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Зоран Ђерић рекао је да ПДП неће подржати састав нове Владе РС, јер не пружа јасну визију изласка РС и економско-социјалне кризе.

"Нову Владу РС углавном је саставио предсједник РС Милорад Додик, као највећи политички ауторитет у РС. У РС се уводи нови предсједнички систем сличан оном у Србији", сматра Ђерић.

Ђерић наводи да је у експозеу мандатара морало бити више говора о јасној динамици и прецизним роковима извршења Програма рада нове Владе РС, како би се створила нова радна мјеста и побољшао живот грађана у РС.

Посланик ДНС-а Споменка Стевановић рекла је да ће ова странка подржати избор нове Владе РС у којој ће ДНС имати два министарска мјеста. Она је додала да је РС неупитна за ову странку, која се залаже за уставно-правни поредак БиХ и досљедну примјена Анекса четири Дејтонског споразума.

Посланик Социјалистичке партије и Партије уједињених пензионера Саша Чудић рекао је да ће овај клуб подржати експозе и састав нове Владе, истичући да је увјерен да ће она обезбиједити економску стабилност и социјалну правду.

Посланик Демократске партије Драган Чавић рекао је да ова странка неће подржати нову Владу РС и да ће имати критички однос према Влади, како би се побољшало стандард и живот грађана у РС.

Посланик СДП-а БиХ Слободан Поповић сматра да ће избором Џомбића за предсједника Владе РС бити повријеђен Устав РС на позицији конститутивности народа, јер ни на једној кључној позицији у РС није изабран Бошњак.

Посланик СДС-а Ненад Стевандић сматра да су криминал и корупција у државним институцијама највећа опасност по опстанак РС.

"Борба против криминала и корупције требало је да буде приоритет рада свих институција у РС", закључио је Стевандић.

Посланик Народне демократске странке Крсто Јандрић рекао је да ова странка подржава нову Владу РС, јер она има апсолутну скупштинску већину и без обзира на то да ли се ова странка налази у позицији или опозицији.

 
ЏОМБИЋ МАНДАТАР ЗА САСТАВ ВЛАДЕ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 23 novembar 2010 14:49


        БАЊАЛУКА, 23. НОВЕМБРА- Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је данас да је мандатар за састав нове владе РС Александар Џомбић, досадашњи министар финансија РС.

        Додик је новинарима у Бањалуци рекао да ће Џомбићева дужност бити да у што краћем року обави консултације и формира нови кабинет који ће предложити Народној скупштини РС да би РС провела изборне резултате.

         Предсједник РС рекао је да је одлучио да Џомбићу додијели мандат за састав нове владе након широких консултација, али да је одлучујући био став Извршног одбора СНСД-а.         Додик је рекао да очекује формирање владе до средине децембра и да ће Скупштина најкасније до краја године предложити буџет, како би РС у стабилним финасијским овирима могла да настави свој рад.

        "У складу са уставним овлаштењима, а на приједлог СНСД-а и подршку ДНС-а СП-а, струковних организација синдиката, Привредне коморе, Удружења пензионера, Борачке организације РС, донио сам одлуку да Џомбића Народној супштини РС предложим као кандидата за предсједника Владе РС", каже Додик.

         Додик је рекао да очекује од Џомбића да ће у што краћем року предолжи нови кабинет, имајући у виду да РС, његовим одласком на мјесто предсједника РС нема премијера.

        "Очекујем да ће у тим консултацијама, прије свега, уважити изборни резутлат и заједно са коалиционим партнерима доћи до структуре владе која ће имати општу подршку", рекао је Додик.

         Предсједник РС истакао је да очекује од Џомбића да, у сарадњи са струковним организацијама и удружењима важним за РС, те општинама, дође до владе која ће остварити очекивања и која ће у што краћем року добити повјерење Народне скупштине.

        Додик је подсјетиио да је Џомбић дипломирани економиста, рођен у Бањалуци, члан СНСД-а и његов најближи сарадник у Влади РС.

        "Логично је закључити да је он реалан и очекиван избор и да ће његов избор за премијера бити доказ континуитета у вођењу добрих политика у Влади РС", сматра Додик.

        Он је оцијенио да ће нова влада дати одговоре на отворена питања и неопходне реформе и да ће више бити фокусирана на реална економска питања и рјешења у реалном сектору привреде.

        Захваливши Додику на указаном повјерењу, Џомбић је рекао да је потпуно свјестан својих уставних и законских обавеза и обећао да ће настојати да за десетак дана предложи састав нове владе РС.

         Џомбић је потврдио да ће нова влада бити влада констинуитета и приоритет бити инвестиције у енергетици и пољопривреди, али да неће бити заборављене ни започете реформе у соцјалном секотору и пензионом систему.

        "Од својих будућих сарадника очекујем беспоштедан ангажман. Прије свега, желим да схвате да је то обавеза, а не привилегија и да само таквим ангажманом сви заједно можемо да постигнемо резултат", рекао је Џомбић.

        Он каже да слиједе консултације са каолиционим и социјалним партнерима и истакао да ће се трудити да их брзо обави и да брзо предложи састав нове владе.

 
СНСД-СДС, ПОТПИСАНА ПЛАТФОРМА О УСАГЛАШЕНОМ ДЈЕЛОВАЊУ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 22 novembar 2010 12:53
    БАЊАЛУКА, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Платформу о усаглашеном дјеловању СНСД-а и СДС-а у институцијама БиХ данас су потписали лидери ове двије странке Милорад Додик и Младен Босић.

        "Овим смо створили предуслове да Платформа заживи, мада се она већ реализује и могли сте то видјети приликом избора скупштинског руководства гдје смо из опозиције, односно СДС-а, изабрали једног потпредсједника", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

        Он је додао да је остала обавеза да се промијени Устав РС да се омогући избор и трећег потпредсједника и да ће то бити учињено "ефикасно и брзо".

        "На конституисање Парламентрне скупштине БиХ идемо као јединствен блок из РС. Уважавамо чињеницу да је формиран бошњачки блок између СДП-а БиХ и СДА, као и хрватски блок између странака из хрватског корпуса. Не цијенимо да ће бити много проблема приликом конституисања Парламентарне скупштине БиХ", рекао је Додик.

        Он је најавио да ће одраније позната јединствена политика СНСД-а и СДС-а у погледу наступа на нивоу БиХ о кључним питањима бити досљедно реализована.

        "Показаћемо да смо имали озбиљне намјере кад смо стварали облик заједничког дјеловања на нивоу БиХ, прије свега мотивисани потребом да РС буде представљена једним гласом на нивоу БиХ, да афирмишемо политику РС, а не да се политика креира у Сарајеву, па онда спушта на ниво РС", навео је Додик.

        Он је нагласио да је сада дефинитивно јасно да само рјешења која се унапријед договоре у Бањалуци могу бити предмет разговора у Сарајеву.

        Лидер СДС-а Младен Босић рекао је да је поптисивањем Платформе окончан процес договарања заједничког наступа у органима власти БиХ и да сматра да су ове двије странке урадиле добар посао.

        "Позицаја РС ће у Сарајеву бити недвосмислена, јака и јединствена. Остајемо и даље при томе да позивамо и остале политичке факторе из РС да дају подршку заједничком наступу", рекао је Босић.

        Он је додао да противници оваквог заједничког наступа не желе јаку позицију РС у Сарајеву и да они имају практично исту позицију као политички фактори у Сарајеву.

        "Формирање бошњачког и хрватског блока могло би само да помогне лакшој комуникацији политичких фактора у БиХ. Насупрот онима који сматрају да је то лоша ствар, ја мислим да је то добра ствар јер ће ствари бити јасно постављене на сто", додао је Босић.


Poslednje ažurirano ponedeljak, 22 novembar 2010 12:58
 
ДЕЈТОНСКИ МИРОВНИ СПОРАЗУМ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
nedelja, 21 novembar 2010 14:51
БИЈЕЉИНА, 21. НОВЕМБРА (СРНА) - На данашњи дан прије 15. година у Дејтону, у америчкој држави Охајо, парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски мировни споразум, којим је званично окончан троипогодишњи рат у БиХ.

Споразум је парафиран у војној бази Рајт-Петерсон у Дејтону, након тронедјељних преговора предсједника такозване републике БиХ Aлија Изетбеговић, Хрватске Фрањо Туђман и Србије Слободан Милошевић у присуству тадашњег америчког државног секретара Ворена Кристофера.

Званично је потписан три седмице касније, 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Према Закону о празницима Рeпублике Српске, 21. новембар се празнује као Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, али се он не слави као празник на нивоу БиХ.

Дејтонски споразум сматра се једним од најуспјешнијих мировних уговора у свијету. Споразумом је БиХ подијељена на два ентитета, Републику Српску и Федерацију БиХ.

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу у складу са Повељом УН, Завршним хелсиншким актом и другим документима ОЕБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и рјешавање неспоразума на мирољубив начин.

Споразум се нарочито бавио будућим управним и уставним уређењем БиХ. Један од најосновнијих принципа на којима је Дејтонски споразум био заснован јесте подјела БиХ по кључу и то 51 одсто територије припало је ФБиХ, а 49 одсто Републици Српској, који је усагласила тзв. контакт група.

Конференција у Дејтону трајала је од 1. новембра до 21. новембра 1995. године. Главни учесници, осим Изетбеговића, Милошевића и Туђмана, били су главни амерички посредник Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Делегацију РС чинили су тадашњи потпредсједник Српске Никола Кољевић, предсједник Народне скупштине Момчило Крајишник, министар спољних послова Aлекса Буха, правни експерт Радомир Лукић, експерт за питања граница Владимир Лукић, те савјетник предсједника Републике Јован Заметица и генерал Здравко Толимир.

Главну ријеч у име Срба из РС водио је Милошевић, док Радован Караџић, који је тада био предсједник РС, није ни путовао у Дејтон.

Првих пет година након потписивања споразума, у Дејтону је сваког новембра међународним скуповима обиљежавана годишњица окончања рата у БиХ.

Посљедњи пут представници држава потписница и међународни посредници окупили су се у бази Рајт-Петерсон у новембру 2000., али обиљежавању јубилеја тада није присуствовао нико од потписника.

Почетком 2008. године тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић објелоданио је да је из архиве Предсједништва изгубљен оригинални документ Дејтонског споразума. Након што је парламент БиХ тражио нови примјерак, Француска је послала овјерену копију тог документа, чији је превод платио СНСД.

За политичке снаге у РС Дејтонски споразум је основ свих разговора о уставним промјенама, јер је њиме одређена територијална организација и гарантована равноправност народа. У Српској сматрају да се основа Дејтона мора сачувати, јер је то гарант опстанка РС и српског народа.

Разговори водећих политичких странака у БиХ са званичницима САД и ЕУ о уставним реформама и убрзању пута БиХ ка ЕУ и НАТО-у, који су вођени у октобру 2009. у војној бази Бутмир у Сарајеву, су пропали, а ЕУ је тада поручила да је реформа Устава кључ за европске интеграције БиХ.

Истовремено је и Европски парламент у Стразбуру затражио да се уставним промјенама у БиХ, уз поштивање Дејтонског споразума, ојача дјеловање централне државе како би БиХ могла да настави европске интеграције.

У јуну 2008. године БиХ и ЕУ су потписале у Луксембургу Споразум о стабилизацији и придруживању и привремени трговински споразум, а 8. новембра ове године ЕУ је укинула визе за путовања држављана БиХ и Албаније.
 
КУЗМАНОВИЋ: СРПСКА У ПРАВИМ РУКАМА PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 16 novembar 2010 12:25

БАЊАЛУКА, 16. НОВЕМБРА (СРНА) - Досадашњи предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић приликом данашње примопредаје дужности изразио је увјерење да ће Милорад Додик водити Српску са пуном одговорношћу, знањем и еланом, у складу са Уставом и у интересу свих грађана РС.

На данашњој свечаности у Палати Републике Кузмановић је рекао да се јуче на засједању Народне скупштине РС, коме је присуствовало више од 20 амбасадора у БиХ, видјело да је Српска фактор без кога се не може ништа ријешити у БиХ и Европи.

"Постигли смо јединство и увјерен сам да ће оно и даље трајати", рекао је Кузмановић.

Он је изразио увјерење да ће нови предсједник РС радити у складу са Уставом и демократским начелима, а да ће се сви заједно противити умањивању надлежности Српске и њених институција.

Новоименовани предсједник РС Милорад Додик рекао је да је спреман да, са својим сарадницима, одговори на све изазове, додајући да је његова обавеза да што прије формира владу РС.

"Сутра ћу имати консултације о формирању Владе, а намјера ми није да управљам владом, него да на основу Устава затражим од ње да пронађе најбоља рјешења у привреди, економији, образовању и свим сегментима друштва", рекао је Додик.

Он је поручио да однос према Српској мора бити одан, а да ту оданост морају показати и појединци и институције РС. /крај/нђ/љљ

 

 

 
<< Početak < Prethodna 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 Sledeća > Kraj >>

Strana 287 od 295