Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 20.01.2018. godine
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 24 gostiju na mreži


СДП АПЕЛОВАЛА ДА ШТО ПРИЈЕ БУДЕ КОНСТИТУИСАН ДОМ НАРОДА PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 10 februar 2011 17:55
САРАЈЕВО, 10. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Социјалдемократске партије /СДП/ БиХ Златко Лагумџија рекао је да је ова партија на данашњем састанку парламентарних странка у Сарајеву апеловала да што прије буде конституисан Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, односно позвала два ХДЗ-а да деблокирају процес конституисања Дома народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/.

"Позвали смо странке које блокирају конституисање Дома народа ФБиХ да то више не чине, јер треба што прије да се добије законодавна, а потом и извршна власт у БиХ", рекао је Лагумџија новинарима, истичући да је СДП БиХ спреман да иде у опозицију да би била формирана власт.

Он је навео да СДП БиХ сматра да је одмах данас требало договорити сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за наредну седмицу како би били изабрани челници Дома.

Лагумџија је поновио да је СДП спреман да не понуди своје кандидате Бошњаке и Хрвате у челништво Представничког дома, али да та два мјеста заузму представници осталих странака потписница заједничке платформе - Странке демократске акције, Хрватске странке права и Народне странке "Радом за бољитак".

"Проблем није само недостатак политичке воље и блокада, него непоштивање устава. Овдје су сукобљене двије позиције - једна сматра да су у парламенту представници народа, а ми сматрамо да су ту представници политичких партија", истакао је Лагумџија.

Он је најавио да ће СДП БиХ у врло кратком року кренути у конституисање Дома народа парламента ФБиХ од 36 изабраних делегата, јер је то "и уставно и законски прецизно дато".

"Већ нам неки пријете да ће нам организовати догађање народа у име свог народа", рекао је Лагумџија, додавши да не зна ко пријети.

Говорећи о позицији предсједавајућег Савјета министара БиХ, он је навео да је СДП БиХ, уколико се инсистира на ротацији, спреман да предложи Хрвата.

Лагумџија је истакао да је охрабрен каснијим разговором са Милорадом Додиком, Сулејманом Тихићем и Младеном Босићем у Тихићевом кабинету, оцијенивши га као више релаксирајући у односу на онај на којем је било више странака, те да је био бољи и пријатнији него што је очекивао.

"Мислим да и Додик и Тихић иду ка неком рјешењу. Они су на челу странака које учествују у власти и које су највише одговорне за тренутну ситуацију у БиХ, па обојица желе рјешење које би скинуло одговорност са њих. Спреман сам да у томе учествујем", поручио је Лагумџија.
 
НЕМА ИЗМЈЕНЕ СУШТИНЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 10 februar 2011 17:53
ЊУЈОРК, 10. ФЕБРУАРА (СРНА) - Замјеник америчког државног секретара Џејмс Штајнберг изјавио је у Њујорку да нико не намјерава да суштински мијења Дејтонски споразум, али да постоје ствари које треба промијенити од чега би сви имали користи.

"Постоје ствари које без суштинске промјене Дејтона могу да осигурају функционалност. Проблем је што људи гледају на Дејтон и остале на њему засноване институције као заштиту својих интереса, а не могућност да граде повјерење и заједничку будућност", рекао је Штајнберг на јучерашњем скупу о Дејтонском споразуму који је на Њујоршком универзитету организовала фондација "Бил Клинтон".

Штајнберг је оцијенио да је БиХ на добром путу, али да није остварено очекивано и да"Срби треба да промијене стратегију", преноси Радио Слободна Европа.

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, који је учествовао у панел-дикусији, рекао је да су потребне промјене Дејтонског споразума, те да Срби треба да буду спремни да прихвате једну земљу и да схвате да је њихова будућност у БиХ, да би био убрзан пут ка ЕУ.

"У Дејтону је створено много блокада. Све етничке групе се боје оне друге. Зато су им потребни механизми блокаде да би спријечили превласт других. Сада је вријеме да се уклоне те препреке, као што је ентитетско гласање", сматра Изетбеговић.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић оцијенио је да је неопходно радити на помирењу што је претпоставка за осигурање боље, заједничке будућности региона, а након тога треба се усредсредити на остале циљеве.

Висока представница ЕУ за спољну политку и безбједност Кетрин Ештон рекла је да земље са простора бивше Југославије имају европску будућност и да се успјех ЕУ мјери ефикасношћу дјеловања у њеном сусједству.

"Дјелотворност ЕУ се исказује у подршци коју пружа земаљама кандидатима да спроведу неопходне реформе на путу ка чланству, како би могле да буду равноправне у наступу са постојећих 27 чланица", објаснила је она.

Бивши амерички предсједник Бил Клинтон напоменуо је да је "основни недостатак Дејтона што је у настојању да заштити легитимни интерес свих страна уважио њихове страхове дајући им право вета", те додао да сада треба помоћи да се превазиђе та уграђена склоност ка вету.

Нагласивши да је након потписивања Дејтонског споразума 58 одсто становника САД било против војног ангажмана у БиХ, Клинтон каже да је око 70 одсто Американаца било против слања трупа, док је његов савјетник за националну безбједност Семјуел Бергер рекао да је БиХ била тест вриједности.
 
ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ: ПРОБЛЕМ У ФБиХ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 10 februar 2011 17:30
САРАЈЕВО, 10. ФЕБРУАРА (СРНА) - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да власти на нивоу БиХ не могу да буду конституисане због немогућности Федерације БиХ /ФБиХ/ да конституише своје органе власти и изабере делегате у Дом народа БиХ.

Истичући да га не интересује ко је крив за то, Додик је констатовао да без конституисања Дома народа БиХ не може бити констиуисана Парламентарна скупштина БиХ.

"Очигледно је да је немогуће конституисати Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, јер нема репрезентативних учесника из ФБиХ, а евидентно је да Федерација не може да пошаље своје репрезентативне представнике и делегате, јер је блокирана и не може то да заврши", рекао је Додик новинарима.

Указујући на проблем борбе у ФБиХ за легитимност представљања хрватског народа, Додик је изразио став да су два ХДЗ-а репрезентативни политички представници хрватског народа и да њихови кандидати треба да добију одређене позиције при конституисању власти.

"Ми из Републике Српске /РС/ не претендујемо на мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ и сматрамо да на то мјесто треба да дође Хрват како би се обезбиједила мандатна ротација", прецизирао је Додик, указујући на неопходност разговора са два ХДЗ-а како би се ријешило конституисање власти на нивоу ФБиХ и како би се омогућило конституисање власти на нивоу БиХ.

Додик је поновио да је, што се РС тиче, посебно СНСД-а и СДС-а који су потписали заједничку платформу, могуће одмах завршити конституисање Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, те приступити избору Савјета министара.

"Наш приступ је сљедећи: да се формира власт, изабере руководство, а онда нека свако на основу својих платформи предлаже дневни ред и обезбјеђује већину за евентуална рјешења", објаснио је Додик, одбацивши могућност уласка у програмске коалиције због евидентних разлика у погледу уређења БиХ, уставних промјена, питања имовине и пописа становништва, али и многих других.

Подсјећајући да је у РС завршен избор делегата за Дом народа БиХ, Додик је рекао да су се СДС и СНСД, који имају 13 од 14 посланика РС у Представничком дому Парламентарне скупштине, договорили и о подјели и именима руководећих мјеста у парламентарним домовима.

Када је ријеч о расподјели мјеста у Савјету министара БиХ, Додик је рекао да ће Срби тражити четири министарска мјеста, од којих ће два припасти СДС-у и два СНСД-у, без обзира на разлику у броју посланика у Представничком дому.

"У овом мандату мислимо да мјесто министра иностраних послова треба да припадне Србима, а за све остало можемо да се договарамо", поручио је Додик, наводећи да би Срби радо имали и мјесто министра финансија, цивилних послова и правде.

Предсједник СНСД-а није могао прејудицирати резултате сутрашњих разговора у Берлину, гдје путује на позив њемачке канцеларке Ангеле Меркел, али је потврдио да ће РС сама извршити попис становништва.

Према ријечима предсједника СДС-а Младена Босића, на данашњем састанку парламентарних странака у Сарајеву дефинисан је проблем ко ће представљати Хрвате као конститутивни народ у институцијама БиХ.

"Свима је јасно да постоји неколико рјешења тог проблема и ми смо на маргинама овог састанка ушли у међусобне консултације. Овај састанак можда је и почетак рјешења конституисања власти", рекао је Босић у кратком обраћању новинарима.

Представници 12 од 13 странака заступљених у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ данас су у Сарајеву покушали да се договоре о наставку конститутивне сједнице овог дома, а након неуспјешног двочасовног састанка одржан је и краћи међусобни састанак лидера СНСД-а, СДС-а, СДП-а и СДА.   
 
ПОНОВО БЕЗ РЕЗУЛТАТА О ПАРЛАМЕНТАРНОЈ ВЕЋИНИ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 10 februar 2011 15:07
САРАЈЕВО, 10. ФЕБРУАРА (СРНА) – Састанак 12 странака заступљених у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ завршен је без резултата, уз закључак да се договор о парламентарној већини покуша наћи у међусобним страначким контактима.

        "Нажалост, није постигнут никакав договор о наставку конститутивне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине", рекао је привремени предсједавајући Представничког дома Аднан Башић и додао да више неће сазивати састанке ни представника, нити лидера парламентарних странака.

        Према његовим ријечима, закључено је да убудуће странке самостално разговарају и да га обавијесте кад постигну парламентарну већину.

        Као највећи проблем у покушајима да се формира парламентарна већина Башић је навео учешће два ХДЗ-а у власти.

        "Једни их хоће у власти, а једни неће", рекао је Башић, прецизирајући да странке из Републике Српске подржавају да два ХДЗ-а уђу у будућу власт, са чим нису сагласни потписници платформе.

        Наводећи да је на данашњем састанку разговарано о формирању власти на свим нивоима од кантона, преко Федерације до БиХ, Башић је као успјех оцијенио то што су се за истим столом нашли предсједници СНСД Милорад Додик и СДП Златко Лагумџија.

Како Срна незванично сазнаје, након састанка у једном од кабинета у згради Парламентарне скупштине настављени су разговори Додика и Лагумџије те предсједника СДА Сулејмана Тихића и СДС-а Младена Босића.

Ово је био четврти покушај да 13 парламентарних странака под окриљем Парламентарне скупштине БиХ покушају постићи договор о парламентарној већини.
 
СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ 22. ФЕБРУАРА PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 10 februar 2011 15:00

        БАЊАЛУКА, 10. ФЕБРУАРА- Народна скупштина Републике Српске на сједници заказаној за уторак, 22. фебруара, требало би да по хитном поступку разматра Приједлог закона о измјенама закона о попису становништва, домаћинстава и станова у 2011. години.

        На дневном реду овог, четвртог редовног скупштинског засиједања требало би да се нађу и Нацрт амандмана 122 на Устав РС те Приједлог закона о катастру, најавио је након сједнице Колегијума предсједник Народне скупштине Игор Радојичић.

        Скупштина би требало да разматра нацрте закона о измјенама закона о приватизацији државног капитала у предузећима, о стварним правима, те о Агенцији за банкарство РС, које је предложила Влада, те два нацрта закона које су предложили посланици СДС-а - о јемству и о допуни закона о празницима.

        На предложеном дневном реду је и нацрт новог пословника Народне скупштине, извјештај МУП-а РС за 2010.годину, шестомјесечни извјештај о сарадњи са Хашким трибуналом, специјални извјештај Омбудсмена за људска права БиХ о правима особа с инвалидитетом и одлука о давању сагласности на продају државног капитала предузећа "Нова Борја Теслић".

 
УТВРЂЕНЕ ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ПИО И ПРАВИМА БОРАЦА PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 10 februar 2011 14:57
БАЊАЛУКА, 10. ФЕБРУАРА - Влада Републике Српске /РС/ утврдила је данас измјене и допуне закона о инспекторату и Пореској управи РС, те закона о пензионо-инвалидском осигурању и правима бораца.

        На данашњој сједници Влада РС утврдила 84 законска рјешења која би требала бити усвојена у овој години, 45 информација и извјештаја, те девет стратегија које ће бити упућене Народној скупштини РС.

        Премијер РС Александар Џомбић истакао је да су ове активности усаглашене са експозеом и економском политиком РС за ову годину.

        "Оно што нас чека је усаглашавање са социјалним партнерима, као и договарање модела финансирања аутопута Бањалука – Добој", рекао је новинарима Џомбић, након сједнице Владе РС.

        Према његовим ријечима, Влада РС је усвојила нацрт плана рада за ову годину.

        Влада РС је задужила све директоре јавних установа, предузећа, фондова и завода у РС да податке о личним примањима, укључујући све друге наканде чланова управе, директора, извршних директора, замјеника директора, помоћника и свих других руководећих лица достави Влади РС у нардних пет дана а најкасније до 15. фебруара ове године.

        "Имамо информације да се потпуно различито приступа код утврђивања плата и да постоје огромне разлике код појединих привредних субјеката и јавних прдузећа", додао је Џомбић.

        На сједници је разматрана информација о посљедњим поскупљенима основних животних намирница у РС.

        "Врло брзо ћемо имати пријеглог Министарства трговине и туризма РС на који начин ћемо покушати санирати и заштитити цијене најосновнијих животних производа. Највјероватније ће се предложити набавка одређене количине пшенице по повољној цијени која ће се ставити на располагање млинарима како би заштитили цијену брашна", рекао је Џомбић.

        Влада РС усвојила је и одлуку о распореду средстава за финансирање рада представништава РС у иностранству.

        На сједници су донесене одлуке на бази законски услова за одлазак у пензију по којој је разрјешен дужности директор Републичке управе за инспекијске послове Славко Суботић и два помоћника у Министарсву правде РС.
 
<< Početak < Prethodna 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 Sledeća > Kraj >>

Strana 280 od 295