Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 57 gostiju na mreži


NOVI SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU TEK KRAJEM LJETA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 18 april 2011 16:30

SARAJEVO, 18. APRILA /SRNA/ - Vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renco Davidi najavio je da će tek krajem ljeta biti imenovan novi šef Delegacije, koji će ujedno biti i specijalni predstavnik EU u BiH.

        "Ne mogu da komentarišem detalje te procedure, ali očekujem i nadam se da će novi šef Delegacije biti imenovan malo prije kraja ljeta. Novi šef Delegacije će biti kompetentno i kvalifikovano lice koje je u mogućnosti da radi na kompleksnoj političkoj situaciji u BiH, koje će predvoditi veoma motivisan i iskusan tim ljudi koji će pomagati BiH na putu ka EU", istakao je Davidi.

        Kada je riječ o razdvajanju OHR-a i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR), Davidi je rekao da će snažna Delegacija EU u BiH i jedan specijalni predstavnik EU preuzeti vođstvo u pružanju pomoći BiH u reformama koje su potrebne na putu evropskih integracija.

        "Novi specijalni predstavnik EU biće u mogućnosti da posveti više vremena i pažnje pitanjima vezanim za poslove EU, pogotovo ako te napore na adekvatan način budu pratile nadležne institucije BiH i nova vlast, koja treba da bude formirana", rekao je Davidi.

        U intervjuu za list "San" on je rekao da će EU donijeti odluku o preciznim mehanizmima kojima će razraditi sankcije predviđene za političare iz BiH koji potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, o čemu je EU donijela odluku 21. marta.

        "Biće donesena odluka o preciznim mehanizmima, uključujući kako će te mjere biti aktivirane i pod kojim uslovima će se koristiti, ali će najvjerovatnije biti slične postojećim mjerama EU", naveo je Davidi.

 
INCKO: PRESUDA GOTOVINI NEĆE DESTABILIZOVATI BiH PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 18 april 2011 16:28

SARAJEVO, 18. APRILA (SRNA) - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine nad Srbima u akciji ''Oluja'' neće destabilizovati stanje u BiH.
        
        Incko je rekao da mnogi smatraju da je u BiH "dovoljna jedna mala iskra da se sve zapali", ali da je on drugačijeg mišljenja i da je siguran da ta iskra neće biti prvostepena presuda hrvatskim generalima u Hagu.        

        "Istina, kod Hrvata će ostati ogorčenje i trauma zbog osjećaja da je međunarodna zajednica protiv njih, što je privid i što nije tačno", rekao je Incko za slovenačku Pop televiziju.
        
        On je rekao da stanje u BiH nije povoljno i da su "političke debate ono što je sada najmanje potrebno BiH".
        
        "Umjesto političkih rasprava, BiH su potrebne investicije i napredak", dodao je Incko.
        
        Haški tribunal osudio je 15. aprila hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora, a generala Mladena Markača na 18 godina za zločine nad Srbima u Krajini u toku i poslije akcije "Oluja" 1995. godine. Ivan Čermak oslobođen je svih optužbi.
        
        Gotovina i Markač osuđeni su za udruženi zločinački poduhvat, ubistva, progon, pljačku srpskog civilnog stanovništva u Krajini u operaciji "Oluja".

 
SRPSKA SPREMNA NA RAZGOVORE POSLIJE REFERENDUMA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 18 april 2011 10:35

        BEOGRAD, 18. APRILA (SRNA) - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je Srpska spremna da poslije referenduma razgovara o Sudu i Tužilaštvu BiH.

        "Moguće je da donesemo novi zakon i da određena djela procesuiraju Tužilaštvo i Sud BiH, ali u okviru zakona za koje je nadležna BiH", rekao je Dodik, napominjući da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija.

        On je naveo da je drugi uslov - da se ovi organi ne miješaju u pravosudni sistem RS, a ako to ne bude prihvaćeno, u RS će donijeti republički zakon u kojem će biti odredba da Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH ne važi u Srpskoj.

        "Ako se desi da međunarodni zvaničnici posegnu za sankcijama, onda to neće biti udar samo na mene kao predsjednika RS, već i na srpski narod i njegovu političku volju. Ne vjerujem da će međunarodni zvaničnici sebi dozvoliti ovakvu vrstu političko-pravnog nasilja", rekao je Dodik za "Politiku", navodeći da se ne plaši sankcija.

        Ističući odlučnost RS da odbrani Dejtonski sporazum, Dodik je naveo da vjeruje da će "na kraju pravo pobijediti silu", te ponovio da referendum nije izjašnjavanje o statusu RS nego o neprihvatljivoj praksi međunarodne zajednice.

        "Mi ćemo održati referendum i imaćemo odluku naroda. Mi se držimo one narodne `tiha voda brijeg roni`. Da li će kasnije uslijediti i neki drugi referendum, pa i onaj o statusu RS, više zavisi od buduće prakse međunarodne zajednice nego od nas", rekao je Dodik.

        On je istakao da će mogući referendum o statusu RS biti odgovor na bilo čiji pokušaj da mimo volje srpskog naroda ukine RS. "Nama je sada najbitnije da, kada je riječ o referendumu, opipamo puls međunarodne zajednice, odnosno da ozvaničimo svoje pravo na neposredno izjašnjavanje građana o svim bitnim pitanjima za RS", rekao je Dodik, izrazivši uvjerenje da će na referendumu dobiti podršku naroda.

        Protivnicima referenduma Dodik je poručio da je potrebna i zvanično izražena volja naroda, jer ako narod odbaci zakone koje su nametnuli visoki predstavnici, onda je to snažna obaveza za sve političare RS i njene predstavnike u zajedničkim organima da izvrše jak pritisak da se više ništa ne može odlučiti na nivou BiH dok se ne ispoštuje volja naroda.

        "Ne mogu u Dejtonskom sporazumu, u Ustavu BiH i nekom drugom zakonu naći odredbu koja bi im dala za pravo. Zbog toga oni daju izjave po tehnologiji onih koji su upravo kršili dostojanstvo demokratske Evrope i svijeta namećući rješenja u BiH na način koji je odavno napušten u modernim državama", rekao je Dodik.

        Dodik je istakao da opozicija u RS ima pravo na svoj stav, ali da neka pitanja kao ovo koje je "biti ili ne biti" za RS i srpski narod, ne dozvoljavaju podjelu na vladajuće i opozicione stranke, te da je zadovoljan što su to shvatili u Srpskoj demokratskoj stranci.

        On je ponovio da RS ne čini ništa čime bi ugrozila dejtonski kapacitet BiH i njen teritorijalni integritet, ali da ne prihvata BiH koju neko drugi kreira mimo Dejtona. /kraj/vš/dp

 
PIK BEZ RUSIJE OSUDIO ODLUKE O REFERENDUMU PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 15 april 2011 16:26

SARAJEVO, 15. APRILA (SRNA) - Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK), bez Rusije, najoštrije su osudili odluku Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i istakli da odlučno podržavaju pravosudne institucije na nivou BiH.
        
        "Oštro osuđujemo svaki pokušaj podrivanja ovih institucija ili dovođenja u pitanje njihove legitimnosti. Nećemo dozvoliti da se takvi pokušaji ostvare", navedeno je u izjavi ambasadora PIK-a kojoj se nije priključila Rusija.
        
        Ambasadori UO PIK-a tvrde da će ovi pokušaji podriti vladavinu zakona, zbog čega su u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. Oni su dodali da autoritet visokog predstavnika, uključujući korištenje izvršnih ovlaštenja, ima čvrst pravni osnov u Dejtonskom sporazumu i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.
        
        Efikasne i nezavisne državne pravosudne institucije osnovni su uslov za evropske i evroatlantske integracije, a zvaničnici koji podrivaju pravosudne institucije na državnom nivou nanose štetu potencijalu BiH za pristupanje EU, upozorili su ambasadori.

        "Naglašavamo da je efikasan, nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem od temeljnog značaja za vladavinu zakona, što je suštinski element funkcionalnog demokratskog društva", dodaje se u izjavi.

        Upravni odbor PIK-a pozdravio je blagovremenu izjavu koju je dala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton o ovom pitanju, uključujući i njen poziv političkim liderima da ne podrivaju napredak koji je ostvaren do sada, te da svoje bojazni riješe putem odgovarajućih institucionalnih kanala.
        
        "Ustavni sud BiH, koji je i sam dejtonska institucija, je eksplicitno i nedvosmisleno podržao ustavnost državnog suda", navedeno je u izjavi ambasadora.
        
        Ambasadori PIK-a konstatovali su da je parlament BiH usvojio zakone o Sudu BiH 2002. godine i o Tužilaštvu BiH 2003. godine, te da nijedan poslanik iz oba entiteta nije glasao protiv ovih zakona. Oni su podsjetili da, u skladu sa Dejtonom, entiteti imaju obavezu da potpuno poštuju Ustav BiH i odluke institucija BiH.
        
        Ambasadori su pozvali sve strane da podrže institucije BiH i vladavinu prava u interesu građana, navodeći da bi sve strane trebalo da rade na jačanju pravosudnih institucija, a ne podrivanju njihove efikasnosti i jurisdikcije.

        Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

 
ZAGREB SE NADA U ŽALBENI POSTUPAK PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 15 april 2011 16:20

ZAGREB, 15. APRILA (SRNA) - Vlada Hrvatske preduzeće sve da se pred drugostepenim vijećem poništi kvalifikacija udruženi zločinački poduhvat u presudi hrvatskim generalima koju je izrekao Haški tribunal, izjavila je danas hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

        "Sazvala sam sjednicu Vlade kako bi smo raspravili o daljim pravnim koracima", rekla je Kosorova i napomenula da je hrvatska Vlada naručila studiju o teoriji zajedničkog zločinačkog poduhvata i da je ta studija pravnih stručnjaka poslata sudu.

        Kosorova je ponovila stav Hrvatske da je operacija "Oluja" bila legitimna operacija s ciljem oslobođenja područja.

        "Mi se istine ne bojimo, ponosni smo na sve koji su omogućili da danas budemo slobodna država. Hrvatima želim da zahvalim što i u ovim trenucima pokazuju dostojanstvo", rekla je Kosorova.

        Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je uvjerenje da će mnoge teze biti osporene u žalbenom postupku, ističući da je rat koji je vodila Hrvatska "odbrambeni i pravedan" i da se ne dovodi u pitanje ni legitimitet i legalnost akcije "Oluja".

        "Uvjeren sam da zločinački poduhvat nije postojao, a teza o zločinačkom poduhvatu ne podrazumijeva da su svi učesnici vojske i policije zločinci. Hrvatska poštuje i poštovaće sve heroje koji su sačuvali našu nezavisnost i slobodu", istakao je Josipović.

        Haški tribunal osudio je danas hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora, a generala Mladena Markača na 18 godina, za zločine nad Srbima u Krajini počinjene u toku i poslije akcije "Oluja" 1995. godine. Ivan Čermak oslobođen je svih optužbi.

 
DODIK: NEĆU PRIHVATITI SANKCIJE PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 15 april 2011 16:17

BANjALUKA, 15. APRILA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je da neće prihvatiti nijednu sankciju koju eventualno međunarodna zajednica izrekne zbog odluke Narodne skupštine o raspisivanju referenduma građana o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

        "Primjećujem da neki domaći krugovi pokušavaju da natjeraju međunarodnu zajednicu da nešto ovdje učini, ali ja se ne plašim nikakvih sankcija međunarodne zajednice", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

        Komentarišući izjavu bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna da u BiH nije isključena primjena sile, Dodik je rekao da Ešdaun daje izjave samo kada ga iniciraju određeni krugovi iz Sarajeva.

        "Ešdaun je u BiH samo otvorio probleme i ona bi bila stabilnija da nije bilo njega", rekao je Dodik.

Narodna skupština RS usvojila je odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

 
<< Početak < Prethodna 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 Sledeća > Kraj >>

Strana 252 od 295