Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 16.12.2017.god.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 74 gostiju na mreži


LAJČAK: U BiH ZABRINJAVAJUĆE, EU PROTIV NOVOG DEJTONA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 13 april 2011 16:11


        BRISEL, 13. APRILA (SRNA) - Visoki zvaničnik Evropske unije Miroslav Lajčak izrazio je danas u Briselu "veliku zabrinutost zbog razvoja situacije u BiH ", i ukazao da EU ne smatra da je potrebno sazivati novu međunarodnu konferenciju "Dejton plus".
        
        Lajčak je time odgovorio na ocjene poslanika u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta da je, zbog potpunog političkog zastoja u BiH, neophodan novi skup ključnih međunarodnih činilaca, po ugledu na konferenciju i sporazum o rješenju sukoba u BiH, sklopljen 1995. u Dejtonu.
        
        Lajčak je upozorio da je formiranje vladajuće koalicije u BiH zakočeno i da je u Federaciji BiH došlo do krize, prenosi "Slobodna Evropa".
        
        "U novu vladu Federacije BiH nisu uključenje dvije glavne hrvatske stranke - HDZ i HDZ 1990, a to jednostavno nije dobro", rekao je Lajčak, koji je izvršni direktor za istočnu Evropu i zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljno djelovanje.
        
        On je ukazao da istovremeno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ide i dalje ka referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.
        
        "Evropska unija mora i dalje usredsređeno paziti na stanje u BiH i idućih nedjelja naglasak ćemo staviti na jačanju našeg tamošnjeg prisustva, insistirajući na uspostavljanju jedinstvenog specijalnog EU i međunarodnog predstavnika u BiH", rekao je Lajčak.

        Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izrazio je spremnost da do kraja godine bude organizovan ''Dejton dva'', konferencija na kojoj bi međunarodna zajednica izašla sa konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira za BiH. Predstavnici političkih partija iz Srpske smatraju da organizovanje "Dejtona dva" i prekomponovanje BiH ne dolazi u obzir, jer priču o tome zagovaraju oni kojima su u interesu ustavne promjene koje će ići u korist Bošnjaka.

        Dodik je predložio danas Narodnoj skupštini Srpske 23 zaključka koji se završavaju prijedlogom odluke o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi se građani Srpske izjasnili o nametnutim zakonima i kršenju konvencije o ljudskim pravima visokih predstavnika u BiH.

Poslednje ažurirano sreda, 13 april 2011 16:11
 
VLAJKI: JEDAN KONSTITUTIVAN NAROD OSLOBAĐA SE SVIH ZLOČINA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 13 april 2011 16:07

BANjALUKA, 13. APRILA /SRNA/ - Potpredsjednik Republike Srpske /RS/ iz reda hrvatskog naroda Emil Vlajki konstatovao je da se unutar BiH jedan konstitutivan narod "na neki način oslobađa svih mogućih zločina", dok se druga dva naroda daleko više sankcionišu.

        "Ova podrška jednom od konstitutivnih naroda koji su po sudskim presudama daleko neviniji vrši se u dvostruko ime - u ime demokratije i ljudskih prava i u ime funkcionalne države", rekao je Vlajki, obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS u Banjaluci.

        Vlajki je upitao koja je to demokratija i koja su to ljudska prava gdje je oko 800 zakona nametnuto, gdje se smjenjuju demokratski izabrani predsjednici i poslanici, kažnjavaju profesori fakulteta i poništavaju njihove ocjene.

        "BiH je protektorat gdje se u ime stvaranja funkcionalne države želi stvoriti tzv. bosanska nacija i da se Srbi i Hrvati odreknu svog identiteta, ali to neće proći", zaključio je Vlajki.

        Predsjednik Boračke organizacije /BORS/ RS Pantelija Ćurguz zatražio je da Sud i Tužilaštvo BiH konačno počnu primjenjivati princip pravde i pravičnosti i sudske prakse.

        "Treba odmah onemogućiti primjenu selektivnog pristupa, a to je moguće samo izmjenom Krivičnog zakona BiH i Zakona o krivičnom postupku BiH", rekao je Ćurguz narodnim poslanicima.

        Ćurguz je upozorio da, ukoliko nema razumijevanja za ove zahtjeve, u tom slučaju treba onemogućiti pravno dejstvo ovakvih zakonskih rješenja na prostoru RS.

        "Postavljamo pitanje predsjedniku Ustavnog suda BiH, predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, glavnom tužiocu BiH, koji su svi Srbi, zašto su dozvolili ovakvu praksu, ako su za istinski profesionalizam", kaže Čurguz.

        Ćurguz je zaključio da je vrijeme da RS zatraži njihovu odgovornost i da ih pozove da se odmah i bezuslovno povuku sa tih dužnosti.

        Šef poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić rekao je da ovaj klub jednoglasno podržava iznesene stavove predsjednika RS, ističući da su oni zasnovani na iskustvu i na onome šta nam se događa.

        "Stavovi predsjednika su poznati javnosti i prihvaćeni od većine građana RS", rekao je Mirjanić.

        Mirjanić je ukazao na činjenicu da se ovakvim postupcima Suda i Tužilaštva BiH pokušava kreirati istorijska slika rata po kojoj će dva naroda i jedan entitet biti prikazani u što crnjem svijetlu da bi se uz podršku međunarodne zajednice promijenio ustavni poredak BiH.

        "Na sceni je pokušaj nekih stranaka sa sjedištem u Sarajevu da se promijeni pravni i društveni poredak u BiH", zaključio je Mirjanić.

        Predsjednik Srpske Milorad Dodik predložio je Narodnoj skupštini 23 zaključka koji se završavaju prijedlogom odluke o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi se građani Srpske izjasnili o nametnutim zakonima i kršenju konvencije o ljudskim pravima visokih predstavnika u BiH.

 
DODIK PREDLOŽIO REFERENDUM O NAMETNUTIM ODLUKAMA VISOKIH PREDSTAVNIKA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 13 april 2011 16:04

BANjALUKA, 13. APRILA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik predložio je danas Narodnoj skupštini RS 23 zaključka koji se završavaju prijedlogom odluke o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi se građani Srpske izjasnili o nametnutim zakonima i kršenju konvencije o ljudskim pravima visokih predstavnika u BiH.

        "Tužilaštvo i Sud BiH su pravosudne institucije koje su nametnute odlukama visokog predstavnika. To je učinjeno na zahtjev bošnjačkih političara sa ciljem da se posrednim mehanizmima unitarizuje pravosuđe u BiH i izvrši centralizacija", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skuppštine RS na kojoj se raspravlja o posljedicama antidejtonskog i neustavnog instalisanja pravosuđa na nivou BiH i nedjelovanju Tužilaštva i Suda BiH u predmetima ratnih zločina.

        Dodik je istakao da RS ne želi novcem svojih građana da finansira "državne" pravosudne institucije koje rade protiv interesa njenih građana, jer takve institucije kompromituju pravosudni sistem i pravdu.

        Prema njegovim riječima, Bošnjaci preko takvih nametnutih institucija ostvaruju ono što nisu dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom.

        "Obje ove pravosudne institucije su u službi bošnjačkih politički interesa. Pošto su obje institucije djelo međunarodnih centara moći, one su neprekidno pod direktnom kontrolom stranaca. Kontrola i uticaj se ostvaruje kroz prisustvo međunarodnih tužilaca, sudija i međunarodnog administrativnog osoblja", dodao je Dodik.

        Predsjednik Srpske je predložio da Narodna skupština RS konstatuje da su rad Suda i Tužilaštva BiH, selektivan pristup istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, različiti aršini u vođenju postupaka i presuđivanju, bili na štetu srpskog naroda i sa jasnom političkom tendencijom stvaranja po Srbe krajnje negativne slike o ratnim dešavanjima.

        Dodik je predložio da se Narodna skupština RS ograđuje od rada Suda i Tužilaštva BiH, kao i da tvrdi da ove pravosudne institucije generišu međunacionalnu mržnju.

        "Tužilaštvo i Sud BiH su najneefikasnije pravosudne institucije u svijetu! Njihov rad su međunarodni faktori dizajnirali prema politici Haškog tribunala, očekujući da će im dugotrajni postupci osigurati da sto godina budu u BiH i lagodno zarađuju ogroman novac", rekao je Dodik.

        On je naglasio da je pravda uslov za pomirenje među narodima koji su ratovali u građanskom ratu u BiH.

        " Pravda je osnov za stvaranje neophodnog međunacionalnog povjerenja. Bez toga se ne može dalje, a pogotovo ne ide više da su samo Srbi zločinci, a drugi njihove žrtve", podvukao je Dodik.

        On je napomenuo da cijeli srpski narod čeka pravdu za zaločine počinjene u Sijekovcu, Dobrovoljačkoj, Tuzlanskoj koloni, sarajevskim i drugim logorima za Srbe, za zločine u Kravici, Bratuncu, Srebrenici.

        Predsjednik RS je podsjetio da je u BiH u proteklom ratu bilo100.000 žrtava od kojih 30.000 Srba, upitavši ko ih je, često nakon mučenja, umorio i pobio.

        On je naglasio da BiH nema nadležnost za pravosuđe i da Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, u određivanju nadležnosti BiH, nije odredio pravosuđe, koje u skladu sa članom 3.3.a Ustava, pripada entitetima kao njihova nadležnost.

        Dodik je kao zaključke predložio da Narodna skupština RS odbaci kao nedopustivu, s aspekta važećih pravnih normi, retroaktivnu primjenu Krivičnog zakona BiH na slučajeve počinjenih ratnih zločina, a pogotovo njegovu selektivnu primjenu isključivo na pripadnike srpskog naroda.

        On je predložio i da Narodna skupština RS konstatuje da Srpska, kao strana potpisnica Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazma, nije dala saglasnost za prenošenje nadležnosti za Sud i Tužilaštvo BiH.

        "Glavni tužilac BiH i predsjednica Suda BiH oslanjaju se na podršku stranih ambasada i međunarodnih zvaničnika i javno ih predstavljaju kao zaštitnike njihove nezavisnosti, a istovremeno domaće političare i državne institucije predstavljaju kao neprijatelje nezavisnog pravosuđa" ,naveo je Dodik.

        Prema njegovim riječima, iz izvještaja Suda BiH za 2010. godinu može se vidjeti da je 13 sudija u Odjeljenju za ratne zločine za godinu dana donijelo samo 14 presuda.

        Predsjednik Srpske je naglasio da politika optuženja za ratne zločine koju vodi Tužilaštvo BiH ima za cilj da stvori sudsku istinu o Srbima kao zločincima koja će se koristiti kao činjenica u političkim strategijama Bošnjaka.

        Dodik je napomenuo da se od svega šest institucija BiH, intervencionističkom politikom i aktima visokih predstavnika, došlo do 87 institucija BiH.

        "Ovo je bio rezultat prenosa nadležnosti sa nivoa entiteta, kroz praksu nametanja, pritisaka i ucjena. Izvršena je protivpravna revizija Aneksa 4 međunarodnog ugovora, suprotno volji strana potpisnica i mimo procedura utvrđenih Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora. To ukazuje na razmjere kršenja međunarodnog prava", pojasnio je Dodik.

        On je kao zaključak predložio i da Narodna skupština odbaci mogućnost da se ustavnim promjenama verifikuju nadležnosti koje su prenošene na nivo BiH putem nametnutih zakona visokih predstavnika, kao i da parlament Srpske odbaci kao nedopustivu praksu da Parlamentarna skupština BiH može da donosi odluke u ime strana BiH, te da ne predstavlja legalnu alternativu institutu sporazuma strana potpisnica ankesa Dejtonskog sporazuma.

        Dodik je predložio i da Narodna skuptšina usvoji zaključak u kojem se navodi da je neophodno razmotriti ilegalno nametnute zakone visokih predstavnika u BiH, te da ustanovi mogućnost osporavanja njihovog pravnog dejstva.

        Predsjednik RS je predložio da Narodna skupština RS zahtijeva da se izmijeni Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH i da se uskladi sa ustavnim poretkom BiH, te da svaki nivo vlasti u BiH ima VSTS za pravosuđe na tom nivou.                

        Sjednici ne prisustvuju poslanici SDA.

Poslednje ažurirano sreda, 13 april 2011 16:08
 
ČIZMOVIĆ: REFERENDUM SAMO SAVJETODAVAN PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 13 april 2011 15:50

BANjALUKA, 13. APRILA /SRNA/ - Referendum na kojem bi se građani Republike Srpske /RS/ izjasnili o radu Suda i Tužilaštva BiH bio bi savjetodavnog karaktera i drugu ulogu ne bi mogao imati, ocijenio je predsjednik Advokatske komore RS Jovan Čizmović.

        "Lično ne bih bio zagovornik referenduma kao načina izjašnjavanja o radu ovih institucija. Čini mi se da je višak napraviti troškove provođenja referenduma, s obzirom da je stav javnog mnjenja veoma dobro poznat", rekao je novinarima Čizmović.

        Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović rekao je da i RS i Federacija BiH imaju i interes i pravo da postave pitanje o radu Suda i Tužilaštva BiH, s obzirom da ih oni i finansiraju.

        Prema njegovim riječima, sasvim je opravdano da se postavljaju pitanja o strukturi i broju predmeta, te nadležnosti Suda i mogućnosti biranja predmeta od strane Tužilaštva i Suda.

        "Sigurno je da mnogo toga nije u redu, ali u kojoj mjeri pretpostavljam da će odgovor danas dati poslanici Narodne skupštine", rekao je novinarima Popović.

         U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će, na prijedlog predsjednika Srpske Milorada Dodika, biti raspravljano o posljedicama antidejtonskog i neustavnog instalisanja pravosuđa na nivou BiH i nedjelovanju Tužilaštva i Suda BiH u predmetima ratnih zločina.

 
U APRILU REHABILITACIJA NEKIH FUNKCIONERA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 13 april 2011 09:41

BIJELjINA, 13. APRILA (SRNA) - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da će u aprilu rehabilitovati neke od funkcionera koje su smijenili njegovi prethodnici.

        Ne želeći da precizira o kojim funkcionerima je riječ, Incko je za BN televiziju rekao da će u aprilu biti donesen određeni broj odluka, navodeći da svi slučajevi nisu isti, jer nisu pokrenute istrage o svim smjenama.

        "Ali, vjerujte mi, još ovaj mjesec biće određenih odluka", dodao je Incko.

        Trenutno se, kaže, ne očekuju nove odluke o sankcijama protiv nekih političara.

        "Ali, uvijek je sve moguće", dodao je Incko.

        Incko je u avgustu 2009. godine ukinuo sankcije za bivšeg lidera SDS-a Dragana Kalinića, te za Savu Krunića, Jovu Kosmajca i Nemanju Vasića, koje je u junu 2004. godine sa funkcija smijenio tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun zbog, kako je obrazložio, opstruisanja implementacije mira.

        Ova četvorica u junu 2004. godine smijenjeni su sa javnih funkcija i funkcija u političkim strankama, a donesenom odlukom ovi pojedinci se ne vraćaju na funkcije na kojima su se nalazili u vrijeme kada su smijenjeni.

        Ešdaun je u junu 2004. godine smijenio Kalinića, tadašnjeg predsjednika Narodne skupštine RS i lidera SDS-a, i još 58 više i srednje rangiranih službenika u RS. Nemanja Vasić je smijenjen sa funkcije direktora tadašnje Direkcije za puteve RS, Savo Krunić sa pozicije direktora "Srpskih šuma", dok je Jovo Kosmajac smijenjen sa funkcije direktora Fonda PIO./kraj/mđ

 
STVORITI USLOVE ZA ANGAŽOVANjE DOMAĆE RADNE SNAGE PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 12 april 2011 12:43

 BANjALUKA, 12. APRILA /SRNA/ - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske /RS/ Srebrenka Golić rekla je da je prioritetni zadatak ovog ministarstva da stvori uslove za što veći angažman domaće radne snage i građevinske operative i da se građevinarstvo vrati na pozicije koje je imalo prije rata.

        Golićeva je naglasila da je podatak da je u građevinrstvu zaposleno osam odsto od ukupnog broja zaposlenih u RS i da ova oblast učestvuje sa šest odsto u ukupnom društvenom proizvodu dovoljan da se angažuju svi potencijali u resornom ministarstvu, Vladi RS, ali i široj društvenoj zajednici.

        "Ministarstvo neće nikog favorizovati, sva su nam preduzeća u ovoj oblasti ravnopravna i kreiraćemo podjednako dobre uslove za sve. Naš zadatak je da stvorimo što povoljniji ambijent u smislu otklanjanja administrativnih barijera, da maksimalno olakšamo procedure kod dobijanja odobrenja potrebnih za građenje i da u skladu sa svojim nadležnostima u okviru Vlade stvorimo uslove da se pri javnim radovima što je više moguće angažuje domaća radna snaga", rekla je Golićeva za naučno-stručni časopis "Savremeno graditeljstvo".

        Ona je naglasila da stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta u građevinarstvu podrazumijeva i maksimalni angažman građevinskih preduzeća u smislu stvaranja konzorcijuma, jer su međunarodne finansijske institucije daleko otvorenije za saradnju sa ovakvim vidom udruženja građevinara nego kada nastupaju samostalno.

        Golićeva je dodala da su nadležni svjesni da su zakonska rješenja komplikovana, a procedure dugotrajne, te da će zbog toga intenzivirati aktivnosti na izradi podzakonskih akata koji će ubrazati i olakšati primjenu zakona.

        "Nastojimo da pozitivnu evropsku praksu uvedemo u naše zakonodavstvo.To nam je, uostalom, i obaveza, ali s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se zemlja nalazi mislim da je prioritet u ovom trenutku da naše zakonodavstvo prilagodimo evropskom u mjeri u kojoj će to biti primjenjivo", rekla je Golićeva.

        Prema njenim riječima, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS spremno je na saradnju sa federalnim i institucijama na nivou BiH, ali da prenosa nadležnosti u ovoj oblasti neće biti.

        "Formiranje i održavanje Jedinstvenog prostorno-informacionog sistema na prostoru RS je u nadležnosti Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a formira se s ciljem obezbjeđivanja efikasnog upravljanja prostorom tj. racionalnog planiranja i uspješnog praćenja dešavanja u prostoru", rekla je Golićeva.

        Ona je naglasila da dosadašnji način čuvanja informacija o prostoru karakteriše iscjepkanost, te da je o njihovoj dostupnosti teško govoriti.

 
<< Početak < Prethodna 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 Sledeća > Kraj >>

Strana 252 od 294