Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 21 gostiju na mreži


SRPSKA NE ODUSTAJE OD REFERENDUMA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 20 april 2011 16:22

BANjALUKA, 20. APRILA (SRNA) - Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik i ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko konstatovali su danas da visoki predstavnik u BiH ne treba da nameće zakone i da sva rješenja treba da budu rezultat dogovora domaćih predstavnika vlasti.

        Dodik je na sastanku sa Bocan-Harčenkom poručio da Srpska neće odustati od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH s obzirom da je to dio demokratske prakse, naglasivši da građani RS imaju pravo da se izjasne o ovom pitanju.

        On je pojasnio da to nije referendum o statusu, ali je istakao da Srpska kao jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma ima pravo da iznese jasan stav o nametnutim odlukama, saopšteno je iz Kabineta predsjednika RS.

        Ruski ambasador je naglasio kako je za Rusiju važno da odluka o referendumu ne narušava Dejtonski sporazum.

        Dodik i Bocan-Harčenko su tokom današnjeg sastanka u Banjaluci razmijenili mišljenja o svim otvorenim pitanjima u RS i BiH.

 
U BEOGRADU MASOVNI SKUP IDUĆE NEDJELjE? PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 20 april 2011 16:16

BEOGRAD, 20. APRILA /SRNA/ - Zamjenik predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da će ova stranka biti primorana da sljedeće nedjelje u Beogradu organizuje masovni skup ako se u najskorije vrijeme stvari ne riješe i ukoliko zdravlje lidera naprednjaka Tomislava Nikolića bude pogoršano.

        "Ako se u najskorije vreme stvari ne reše i ukoliko zdravlje Tomislava Nikolića bude ugroženije, bićemo primorani da između Vaskrsa i 1. maja pozovemo celu Srbiju u Beograd", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

        On je rekao da će SNS nastaviti da organizuje različite akcije u znak protesta zbog odbijanja vlasti da odredi termin vanrednih parlamentarnih izbora.

        Vučić je rekao da naprednjaci nisu imali nikakve kontakte sa predstavnicima Demokratske stranke, a nije želio da precizira da li su i na koji način evropski i međunarodni zvaničnici kontaktirali sa SNS-om.

 
VELIMIROVIĆ: GALBRAJT BIO SVJEDOK NAPADA NA SRBE PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 19 april 2011 16:08

BANjALUKA, 19. APRILA (SRNA) - Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt bio je svjedok fizičkog napada Hrvata na srpsku izbjegličku kolonu u "Oluji" i mogao je zaustaviti njen početak autoritetom države koju predstavlja, izjavio je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

        Demantujući Galbrajtovu izjavu da u "Oluji" nije počinjeno etničko čišćenje, Velimirović ističe da su Hrvatska vojska i policija u operaciji "Oluja" činili sve da zastraše srpsko stanovništvo koje je zbog toga, spašavajući sopstvene živote, moralo napustiti Hrvatsku.

        Velimirović podsjeća da su Hrvati 4. avgusta 1995. godine granatirali i avijacijom bombardovali sva veća naselja u bivšoj Republici Srpskoj Krajini, što im nije bilo dovoljno pa su bombradovali i izbjegličku kolonu iz Krajine na teritoriji Republike Srpske.

        "Bombardovali su izbjegličku kolonu kod Petrovca i u Svodni na putu između Novog Grada i Prijedora i tom prilikom nastradali su civili", istakao je Velimirović.

        Podsjetivši da se i Galbrajt nalazi na traktoru u koloni Srba iz Krajine koja se kretala od Topuskog prema granici sa Srbijom, Velimirović zaključuje da je mogao da autoritetom države koju predstavlja da zaustavi tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana da počne "Oluju".

        "Galbrajt je učestvovao u pripremi Splitske deklaracije, a dobio je i potpis bivšeg premijera Republike Srpske Krajine Milana Babića na plan Z-4 uoči početka `Oluje`", istakao je Velimirović.

        Galbrajt je hrvatskim medijima izjavio da je tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman dopustio da se 1995. godine dogodi zločin u "Oluji" i pri tome je ponovio svoju tezu da u "Oluji" nije počinjeno etničko čišćenje.

        Haški sud osudio je hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 i Mladena Markača na 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj tokom i nakon vojne akcije "Oluja" bio da se prisilno i trajno ukloni srpsko stanovništvo iz Hrvatske. General Ivan Čermak oslobođen je odgovornosti.

 
HRVATI TRAŽE FEDERALNU JEDINICU PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 19 april 2011 16:06

MOSTAR, 19. APRILA (SRNA) - Detaljna reforma Ustava BiH, koja će obezbijediti institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno-teritorijalnu organizaciju i uključivati federalnu jedinicu s hrvatskom većinom može garantovati istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda, jedna je od ključnih tačaka Rezolucije koju je danas u Mostaru usvojio Hrvatski narodni sabor.

        U Rezoluciju se osuđuje nezakonito i neustavno uspostavljanje vlaste i izražava privrženost teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i iskazuje opredjeljenje za izgradnju samupravljive, decentralizirane i demokratske BiH kao države tri ravnopravna naroda.

        Predstavnici međunarodne zajednice pozivaju se na nepristran i pravedan odnos prema svim narodima, te da svojim autoritetom vrate proces odlučivanja u ustavne i zakonske institucije i tako omoguće poštivanje većinske izborne volje sva tri naroda.

        Rezolucijom se zagovara i izmjena izbornog zakona koja će garantovati da u vlasti mogu učestvovati oni koje izabru pripadnici tri konstitutivna naroda.

        HNS danas je u Mostaru za predsjednika Sabora izabrao lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

         Čović i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić nakon održanog Sabora na konferenciji za novinare rekli su da za njih proces formiranja vlasti u Federaciji BiH nije gotov.

 
ZOVKO: PRIHVAĆEN ZAHTJEV KLUBA BOŠNjAKA ZA KATASTAR PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 19 april 2011 12:23


        BANjALUKA, 19. APRILA (SRNA) - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske koji se odnosi na Zakon o katastru, a da je neprihvatljiv zahtjev tog kluba za utvrđivanje povrede vitalnog interesa u Zakonu o izmjenama Zakona o popisu stanovništva u Srpskoj.

        Predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko rekao je da je Vijeće odlučilo da će u slučaju Zakona o katastru, koji je kompleksan predmet, meritorna odluka biti donesena u roku od mjesec dana, odnosno 18. maja.

        On je dodao da je Vijeće utvrdilo da je provedena potrebna procedura, te da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za prihvatljivost ovog zahtjeva Kluba Bošnjaka.

        Zovko je naglasio da nije prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog interesa u Zakonu o izmjenama Zakona o popisu u Srpskoj u 2011. godini jer je neosnovan, imajući u vidu činjenicu da je Vijeće 7. oktobra prošle godine utvrdilo da Zakonom o popisu nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

        "Imajući u vidu da je identične razloge za navodnu povredu vitalnog interesa bošnjačkog naroda Vijeće razmatralo u ranijem postupku, smatramo da isti razlozi koji su navedeni i u ovom zahtjevu nemaju izgleda na uspjeh", izjavio je Zovko i dodao da su izmjene ovog zakona samo formalne, i odnose se na pitanje rokova, a ne postoje suštinske izmjene.

        Zovko je novinarima nakon sjednice Vijeća rekao da je predmet odlučivanja danas bilo pitanje prihvatljivosti ova dva zahtjeva, odnosno postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenim zakonima povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

        Klub Bošnjaka pokrenuo je 4. marta pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o katastru RS. Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović rekao je tada da se Zakonom o katastru RS želi promijeniti vlasnička struktura na teritoriji RS na štetu Bošnjaka, Hrvata i svih građana koji mogu biti oštećeni.
        
        Zakon o katastru RS usvojila je Narodna skupština RS 22. februara po hitnom postupku. Njime se uređuju upravni i stručni poslovi koji se odnose na premjer RS. Zakonom se uređuju katastar nepokretnosti, katastar vodovoda, osnovni geodetski radovi, adresni registar i topografsko - kartografska djelatnost.

        Ustavni sud Srpske 7. oktobra prošle godine utvrdio je da Zakonom o popisu stanovništva nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Predsjednik Ustavnog suda zaključio je da ovim zakonom građani bošnjačke nacionalnosti nisu stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na građane ostalih nacionalnosti. On je dodao da je neosnovan prigovor bošnjačkog kluba da Srpska nije nadležna da donosi zakon o popisu.

Poslednje ažurirano utorak, 19 april 2011 12:24
 
EK NE NAMJERAVA DA POVUČE KONTROVERZNI ZAKON PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 19 april 2011 12:21

 BRISEL, 19. APRILA /SRNA/ - Evropska komisija je potvrdila da nema namjeru da povuče kontroverzni zakon o čuvanju podataka u telekomunikacijama i elektronskim medijima, saznaje SRNA.

        Ovu odluku EK je donijela nakon što je objavljen izvještaj o provođenju zakona u proteklih 10 godina. Taj izvještaj predstavlja prvu procjenu kako države članice provode evropsku direktivu pet godina nakon što je postala pravosnažna.

        Uprkos protestima brojnih organizacija koje se bave zaštitom prava privatnosti, kao i pobijanja spornog zakona od strane ustavnih sudova nekoliko zemalja članica EU, Evropska komisija je zakon ocijenila kao neophodan i čak najavila prijedlog novog pravnog okvira sa ciljem da se postojeća direktiva usaglasi sa direktivom zemalja članica.

        Evropski komesar za unutrašnje poslove Sesilija Malstrom izjavila je da se zakon pokazao kao veoma koristan u borbi protiv terorizma i sprečavanju kriminala, ali i da "postoji potreba da se zakonska regulativa poboljša kako bi se bolje štitili privatnost i prava građana".

        Da bi ilustrovala korisnost zakona, Malstromova je navela primjere razbijanja međunarodne pedofilske mreže sa više od 70 hiljada članova, sprečavanja poreskih zloupotreba u Mađarskoj i Poljskoj, kao i hapšenje britanskog mafijaškog šefa optuženog za krijumčarenje heroina iz Avganistana.

        Ona je istakla da je zakon donesen pomalo ishitreno, nakon terorističkih napada u Madridu i Londonu 2005.
        
        "Analiza EK pokazala je da zakon u sebi krije i brojne nedostatke. Nama je sada potreban zajednički pristup tom pitanju kako bi se konačno razjasnilo ko ima pristup podacima, koji su ciljevi tog pristupa i na koji način se to radi", rekla je ona.

        Glavni prigovor evropskih organizacija koje se bave zaštitom privatnosti građana EU, a prije svih EDRi, krovna organizacija za evropska digitalna prava, odnose se na činjenicu da građani EU primjenom spornog zakona nisu značajno profitirali, ali su izgubili mnogo od privatnosti.

        U saopštenju o primjeni kontroverznog zakona EDRi je navela da su u 2010. podaci o pristupanju telekomunikacijskim i elektronskim mrežama prosječnog Evropljana prikupljani svakih šest minuta.

        Evropska organizacija za nadzor zaštite podataka (EDPS) ocijenila je postojeći zakon kao "najžešći instrument napada na privatnost koji je EU ikada usvojila"

 
<< Početak < Prethodna 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 Sledeća > Kraj >>

Strana 251 od 295