Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 27.01.2018.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 64 gostiju na mreži


DžOMBIĆ: OČUVANA FISKALNA I SOCIJALNA STABILNOST PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 31 maj 2011 14:23


        BANjALUKA, 31. MAJA /SRNA/ - Premijer Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić izjavio je danas da je u privih sto dana rada Vlade RS očuvana potpuna fiskalna i socijalna stabilnost i da u narednom periodu neće biti destabilizacije.

        "Počeli smo reformu penziono invalidskog i zdravstvenog sistema, krenuli u realizaciju projekta `Stop poslovnim barijerama`, a stvoreni su i preduslovi za otpočinjanje velikih investicionih radova", rekao je Džombić na `aktuelnom času`, odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a Gordane Dukić - šta je urađeno za privih sto dana rada Vlade RS.

        Odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a Aleksandre Dalšašo-Lepir - koje mjere je Vlada RS preduzela u prethodnom periodu kako bi podstakla zapošljavanje, Džombić je rekao da je tržište rada i broj nezaposlenih jedno od najtežih pitanja u ekonomiji.

        "Osim podrške koju smo davali privrednim subjektima kroz koncept Investiciono-razvojne banke u toku ove godine smo pokrenuli projekat `Podrška novom zapošljavanju` gdje smo izdvojili pet miliona KM i raspisali konkurs na koji se mogu prijaviti svi koji namjeravaju u narednom periodu da zaposle nove radnike za šta bi dobili po 2 500 KM", rekao je Džombić, napomenuvši da je u RS trenuto oko 150 hiljada nezaposlenih.

        Premijer RS je naglasio da je dug Federacije BiH /FBiH/ prema RS oko 48,5 miliona KM od raspodjele prihoda od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

        "U ovom trenutku možemo izvršiti samo privremeno poravnanje i ovaj iznos je definitvno veliki problem FBiH. Nastavićemo sa sudskim sporom kako bismo dobili naš novac", dodao je Džombić, odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a Srđana Mazalice da uporedi osnovne makroekonomske pokazatelje i pokazatelje koji se odnose na stabilost budžeta, stanje nezaposlenosti, rast industrijske proizvodnje, a u svjetlu duga FBiH prema RS.

        On je istakao da je dug FBiH za Fond PIO RS veći od 500 miliona KM i da bi isplatom tog novca bio riješen problem Fonda PIO RS.

        Džombić je istakao da Vlada RS sistemski obezbjeđuje uslove za razvoj istočnog dijela RS.

        "Odobrili smo velike infrastrukturne projekte u istočnom dijelu RS koji su finansirani iz ekonomsko socijalne komponente", rekao je Džombić, odgovarajući na pitanje šefa Kluba poslanika PDP-a Zorana Đerića - da li Vlada RS ima strateški plan kako da se smanji razlika u razvijenosti istočnog i zapadnog dijela RS.    

 
VSTS / NEUJEDNAČENA SUDSKA PRAKSA U PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 30 maj 2011 17:29


        SARAJEVO, 30. MAJA /SRNA/ - Sudska praksa u predmetima ratnih zločinalj nije ujednačena i različito se primjenjuje u Sudu BiH, entitetskom pravosuđu i pravosuđu Brčko distrikta BiH - istaknuto je danas na sastanku Nadzornog tijela za praćenje provođenja mjera iz Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
        
        Na sastanku je zaključeno da se raspoređivanje predmeta ratnih zločina između državnog i entitetskog pravosuđa odvija nezadovoljavajućom dinamikom, koju treba ubrzati - saopšteno je iz Visokog sudskog tužilačkog savjeta /VSTS/.

        Nadzorno tijelo predložilo je VSTS-u BiH da u drugoj polovini ove godine sazove konferenciju, na kojoj će učestvovati domaći i strani pravni eksperti i da se na taj način pokuša riješiti ovo pitanje.

        U saopštenju se navodi da će VSTS sačiniti detaljnu analizu vezanu za korištenje baze podataka ratnih zločina, koju će dostaviti Nadzornom tijelu i svim pravosudnim institucijama koje učestvuju u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

        Nadzorno tijelo podsjetilo je na izvršenje mjere 13 iz Strategije prema kojoj su ministarstva pravde BiH, entiteta i pravosudne komisije Brčko distrikta BiH kao i parlamenti bili dužni da dopune odgovarajuće zakone (Zakon o Sudu BiH, zakon o sudovima entiteta i Brčko distrikta BiH) kako bi se predvidjeli redovne zajedničke sjednice Apelacionog odjeljenja Suda BiH i vrhovnih sudova entiteta i Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, na kojima bi se zauzimali zajednički stavovi isključivo u predmetima ratnih zločina.

        Sastanku su osim članova Nadzornog tijela prisustvovali i predsjednici Suda BiH, entitetskih vrhovnih sudova, Apelacionog suda Brčko distrikta, glavni tužioci BiH, Federacije BiH i Brčko distrikta, te u svojstvu posmatrača predstavnici OHR-a, EUSR-a, OEBS-a i UNDP-a BiH./kraj/svp/m

 
SORENSEN ŠEF DELEGACIJE, SPECIJALNI PREDSTAVNIK ZA SADA INCKO PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 30 maj 2011 17:28


        BRISEL, 30. MAJA (SRNA) - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton potvrdila je imenovanje Danca Petera Sorensena za novog šefa delegacije EU u BiH, a, uprkos očekivanjima, Sorensen nije potvrđen kao specijalni predstavnik Evropske unije, javio je dopisnik Srne iz Brisela.
        
        U kancelariji Ketrin Ešton navode da će Sorensen "postati specijalni predstavnik EU u BiH" kad postupci budu završeni i kad ga potvrdi Savjet ministara.

        Ešton ima mandat da imenuje šefa delegacije, ali mjesto specijalnog predstavnika EU imenuje Savjet ministara. U kapacitetu šefa delegacije EU, Sorensen će raportirati Eštonovoj, ali kao specijalni evropski predstavnik odgovaraće Savjetu.

        Savjet ministara EU, međutim, još nije ni počeo proceduru prenosa mandata specijalnog predstavnika sa Incka, kojem mandat traje do avgusta.         

        Ešton je Sorensenov izbor za šefa delegacije EU, za koji je rekla da dolazi "u ključnom trenutku za region i posebno BiH", obrazložila njegovim jedinstvenim poznavanjem BiH i šireg regiona.

        Šefica evropske diplomatije je dodala da je zadovoljna što ovo imenovanje objavljuje samo nekoliko dana nakon svog puta u BiH, čiji rezultat je "odustajanje od referenduma u Republici Srpskoj".

        "Sad moramo nadograđivati taj uspjeh i potruditi se da BiH postavimo na put za EU", ističe Eštonova u saopštenju, u kojem se poziva i na martovske zaključke Savjeta ministara EU.

        U martovskim zaključcima Savjet je podvukao odlučnost prema evropskoj perspektivi BiH, očuvanju teritorijalnog integriteta i suverenita i formiranju nove funkcije, EUSR (evropskog specijalnog predstavnika u BiH).

        Sorensen je do sada bio šef delegacije EU u Makedoniji. Danski diplomata, koji je dugogodišnji briselski kadar za bivšu Jugoslaviju, služio je u mnogim bivšim jugoslovenskim zemljama.

        Bio je lični predstavnik ranijeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane, od 2006. do 2009.

        Od 2002. do 2006. bio je funkcioner UNMIK-a i direktor evropske kancelarije na Kosovu. Od 2000. do 2002. bio je specijalni savjetnik Solane za Kosovo. Tokom 2000. godine bio je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

 
OHR / INCKO RAZGOVARAO SA ČLANOVIMA KOLEGIJUMA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 30 maj 2011 14:45

SARAJEVO, 30. MAJA (SRNA) – Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko danas je u Sarajevu izrazio zadovoljstvo što je nakon osam mjeseci nakon izbora završeno konstituisanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

         Incko je nakon sastanka sa članovima Kolegijuma Predstavničkog doma ukazao na značaj parlamenta u zemlji koja želi da krene dalje na putu evropskih integracija, kao što je to BiH.

        Kada je riječ o formiranju Savjeta ministara BiH Incko je konstatovao da je na potezu Predsjedništvo BiH.

        Visoki predstavnik se nada da će EU, Nato i ekonomija biti prioriteti novog Savjeta ministara, kao i razgovori sa MMF-om o kreditnom rejtingu, dok ostala pitanja mogu biti ostavljena za eventualne političke svađe.

        Incko je i ovaj put ponovio da na snazi ostaje njegova suspenzija odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o nelegalnom formiranju vlasti na nivou Federacije.

        Prema riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića, na sastanku je konstatovano da je konstituisanje ovog doma pozitivan korak koji je otvorio niz pozitivnih procesa u BiH, poput otpočinjanja procedure za izbor Savjeta ministara.

        Podsjećajući da teče rok u kojem Predsjedništvo BiH treba da imenuje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Bećirović je rekao da je Predstavnički dom spreman da preuzme dio odgovornosti u ovom procesu.

        Bećirović je istakao da se u Predstavničkom domu ubrzano radi na formiranju stalnih komisija i izboru delegacija u međunarodnim organizacijama.

        Prema riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma, u Kolegijumu ovog doma razmišljaju o skraćivanju avgustovskog odmora za poslanike ukoliko u julu i avgustu ne bude dovoljno urađeno.

        Drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božo Ljubić ocijenio je da će ostajanje na snazi Inckove suspenzije odluka CIK-a koje se odnose na formiranje vlasti u FBiH opterećivati funkcionisanje vlasti na nivou BiH i Federacije.

        "Učinićemo sve da dođe do formiranja Savjeta ministara od legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda", istakao je Ljubić.

Za izbor u Kolegijum Predstavničkog doma Ljubić je rekao da je neplaniran i da nije bio dio šireg političkog dogovora.

Treći član Kolegijuma Milorad Živković nije prisustvovao današnjem sastanku, jer službeno boravi u Bugarskoj.

 
ĐOKIĆ: VLADA ĆE DOKAZIVATI OBIM ZLOČINA NAD SRBIMA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 27 maj 2011 17:08

GRADIŠKA, 27. MAJA (SRNA) - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Petar Đokić izjavio je danas da se međunarodna politika opredijelila da većinu nedjela počinjenih u minulom ratu pripiše srpskom narodu, negirajući istovremeno teške zločine počinjene upravo nad Srbima.

        "Međunarodna zajednica jednostavno bježi od činjenica da su stravični zločini činjeni i nad srpskim narodom. Mi u Vladi RS se nećemo miriti sa time, dokazivaćemo obim zločina i nad nama", rekao je ministar Đokić u Gradišci.

        Đokić kaže da vlasti RS traže i od drugih, prije svega Srbije, da prenose potpunu istinu u svijet.

        "Srbija to u ovom trenutku čini manje nego što može i time smo razočarani", rekao je ministar Đokić.

 
SENAT RS:REFERENDUM ZA SADA NEPOTREBAN PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 27 maj 2011 17:03

BANjALUKA , 27. MAJA (SRNA) - Senat Republike Srpske /RS/ zaključio je da, za sada, nije potrebno organizovati referendum u Srpskoj nakon dogovora predsjednika RS Milorada Dodik i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

         Senat je Dodiku predložio zaključak da Srpska "za sada" odustane od referenduma, jer je potrebno sačekati rezultate strukturalnog dijaloga BiH i EU o reformi pravosuđa.

        "Ako rezultati strukturalnog dijaloga budu povoljni, onda nema potrebe za sprovođenje referenduma", rekao je senator Miroslav Mikeš novinarima poslije sjednice Senata.

        Prema njegovim rječima, predloženo je da Narodna skupština konstatuje da je stanje u pravosuđu u BiH neodrživo, kao i to da je referendum principijelno pravo kao najviši oblik izražavanja građana.

        Senator Mikeš izjavio je da je dogovorom Dodika i Eštonove postignut politički i pravni cilj da se problem pravosuđa u BiH podigne na nivo EU.

        Mikeš je naglasio da je nakon tog razgovora EU shvatila da postoji problem u radu pravosuđa u BiH, za šta Srpska ima argumente.        On je izrazio nadu da će se nakon pregovora o reformi pravosuđa stanje u Tužilaštvu i Sudu BiH biti bolje.

        Senator Aleksa Buha rekao je da ovim zaključcima referendum kao najviša demokratska institucija nije doveden u pitanje, ali da je potrebno sačekati rezultate najavljenih strukturalnih razgovora o reformi pravosuđa.

        On je istakao da će biti referenduma ako ti rezultati ne budu onakvi kako je obećala Eštononova.

 
<< Početak < Prethodna 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 Sledeća > Kraj >>

Strana 239 od 295