Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 25.11.2017.god.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 67 gostiju na mreži


I 14. JANUAR DRŽAVNI PRAZNIK PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 02 jun 2011 14:58

  BANjALUKA, 2. JUNA (SRNA) - Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o praznicima RS - prijedlog narodnog poslanika Nenada Stevandića, kojim se Pravoslavna nova godina, 14. januar, proglašava državnim praznikom u Srpskoj.

        "Usvajanjem dopuna Zakona o praznicima u RS, kao što je predloženo, svi zaposleni građani u Srpskoj bili bi dovedeni u ravnopravan položaj i 14. januar bi bio praznik i neradni dan za sve zaposlene u RS", istakao je poslanik SDS-a Nenad Stevandić.

        Stevandić je podsjetio da je do 2007. godine, kada je usvojen aktuelni Zakon o praznicima u Srpskoj, početak Nove godine po Julijanskom kalendaru bio neradni dan u RS.

        On je naveo da je od 2007. godine Vlada RS 14. januar proglašavala neradnim danom za zaposlene u javnim institucijama, javnim ustanovama, javnim preduzećima, dok je za ostale građane, zaposlene u privatnom sektoru, ovaj dan bio radni.

        "Ovakav pristup doveo je u praksi veliki dio radno aktivnog stanovništva u neravnopravan položaj", zaključio je Stevandić. /nastaviće se/ms/bon/sp

 
ODAZVALO SE 12 STRANAKA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 02 jun 2011 08:35

 

SARAJEVO, 2. JUNA (SRNA) - Od 13 parlamentarnih stranaka koje su pozvane na konsultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koje će biti obavljene danas i sutra učešće potvrdilo je 12, dok je Stranka za BiH obavijestila Predsjedništvo BiH da neće učestvovati.        Đorđe Latinović, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, izjavio je Srni da će danas, prvog dana, u konsultacijama učestvovati osam stranaka, a otvoriće ih u 9.15 časova Savez za bolju budućnost BiH koji će predvoditi predsjednik Fahrudin Radončić.       

 Slijedi Partija demokratskog progresa koju će predstavljati Zoran Đerić i Vesna Krstović, zatim Hrvatska stranka prava sa Zvonkom Jurišićem, Demokratska narodna zajednica sa Rifatom Dolićem, Demokratski narodni savez sa Markom Pavićem, Narodna stranka "Radom za boljitak" sa braćom Mladenom i Jerkom Ivankovićem - Lijanovićem, Savez nezavisnih socijaldemokrata, za koji se još ne zna ko će ih predstavljati, i na kraju Hrvatska demokratska zajednica 1990 sa Božom Ljubićem.        Sutra će konsultacije biti obavljene sa četiri stranke, a počeće sa Srpskom demokratskom strankom koju će predstavljati Mladen Bosić i Predrag Kovač, slijede HDZ BiH sa Draganom Čovićem, Stranka demokratske akcije sa Sulejmanom Tihićem i na kraju Socijaldemokratska partija sa Zlatkom Lagumdžijom.        Latinović je podsjetio da su dva glavna zakonska akta koja regulišu ovu materiju Zakon o Savjetu ministara BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH.        "Postoji određena nesaglasnost između Zakona i Poslovnika kada je riječ o proceduri izbora kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, od kojih prednost ima Zakon o Savjetu ministara BiH koji je do sada pretrpio određene izmjene i dopune", objasnio je Latinović.        Prema Zakonu o Savjetu ministara BiH, Predsjedništvo nakon obavljenih konsultacija šalje Agenciji za istrage i zaštitu i Centralnoj izbornoj komisiji BiH imena kandidata koja će se pojaviti na konačnoj listi za glasanje.        "Svaki član Predsjedništva za glasanje može predložiti najviše tri kandidata, što znači da ih najviše može biti devet. Zakon kaže da se putem preferencijalnog bodovanja, odnosno ako ih je devet, najmanje vrednovanom može dati jedan, a najviše devet bodova", precizirao je Latinović i dodao da se samo jedno ime kandidata dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH na potvrđivanje.        Prema njegovim riječima, ako ne bude potvrđeno Predsjedništvo BiH mora u roku od sedam dana da dostavi drugi prijedlog.        Komentarišući predstojeće konsultacije, on je istakao da bi stranke trebalo da u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH na neki način sugerišu većinsku političku volju o kandidatu što bi članovima Predsjedništva BiH trebalo da olakša izbor.        "Trebalo bi da budu poštovani neki principi kao što su princip rotacije, nacionalne ravnopravnosti i parlamentarne većine", istakao je Latinović.        On je naglasio da se konsultacije često ne tiču samo imena kandidata, nego se dobiju i informacije koje stranke podržavaju jedna drugu i ugrubo o sastavu Savjeta ministara BiH. /kraj/ne/ljlj

 

 

 

 

 

 

 
ODLUKA O REFERENDUMU STAVLjENA VAN SNAGE PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 01 jun 2011 15:32

  BANjALUKA, 1. JUNA /SRNA/ - Narodna skupština Republike Srpske /RS/ danas je na prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika usvojila Odluku o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

        Narodna skupština RS prihvatila je zaključke klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP i Partije ujedinjenih penzionera na Odluku o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma, kojim se pozdravlja sporazum između visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i predsjednika RS Milorada Dodika i najavljeni strukturisani dijalog domaćih subjekata i EU o stanju u pravosuđu BiH.

        Zaključke je podržalo 48 poslanika, 23 su bila protiv, dok je osam poslanika bilo uzdržano.

        "Očekuje se da će dijalog kratkoročno omogućiti poboljšanje postojećeg stanja, a dugoročno dati preporuke za temeljnu rekonstrukciju sistema pravosuđa na nivou BiH s opštim ciljem jačanja vladavine prava", ističe se u zaključcima.

        U zaključcima se navodi da Narodna skupština RS potvrđuje svoj principijelni stav da je referendum najviši oblik neposredne demokratije i prava građana na slobodno izražavanje mišljenja u skladu sa ustavom i zakonima.

        Narodna skupština RS smatra da otvaranjem dijaloga o stanju u pravosuđu za sada nije neophodno organizovanje javnog izjašnjavanja građana o ovom pitanju.

        Ovim zaključcima Narodna skupština ponavlja posvećenost RS Dejtonskom mirovnom sporazumu, te poziva i ostale subjekte prije svega visokog predstavnika i Federaciju BiH da poštuju odredbe Sporazuma.
        
        Narodna skupština RS će pratiti tok dijaloga, implementaciju zaključaka i preporuka, te zauzimati stavove o konkretnim prijedlozima koji se odnose na sistem pravosuđa u RS i BiH na osnovu rezultata dijaloga.

        Parlament Srpske usvojio je i Preporuke klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP i Partije ujedinjenih penziinera za vođenje strukturisanog dijaloga o sistemu pravosuđa u kojima navodi da je hitno potrebno promijeniti situaciju u procesuiranju ratnih zločina.

        Preporuke je podržalo 48 poslanika, protiv je bilo pet, dok je 26 poslanika bilo uzdržano.

        "Naročito je potrebno analizirati i poboljšati strategiju procesuiranja, hronološko procesuiranje ratnih zločina sa početka ratnog sukoba, procesuirati počinioce brojnih dokumentovanih zločina nad srpskim civilnim stanovništvom, odmah prekinuti sa zaštitom od odgovornosti visokopozicioniranih političkih i vojnih zvaničnika tzv. Republike BiH i njegovanja kulture nekažnjavanja u drugom entitetu", ističe se u Preporukama.

        Narodna skupština RS traži izjednačavanje građana pred sudom i hitno poštovanje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i pratećih protokola putem obustavljanja procesuiranja ratnih zločina retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine, uključujući reviziju presuda koje su na tom zasnovane.

        Parlament Srpske preporučuje redefinisanje drugostepenog postupka pred Sudom BiH, jer dosadašnja praksa da predsjednik Suda imenuje i sudije u Apelacionom vijeću ne predstavlja dovoljnu pravnu zaštitu i obezbjeđenje neophodnog prava na pravično suđenje.

        Narodna skupština RS traži prekid dosadašnje prakse i zakonsko potpuno uređenje situacije u kojoj Sud BiH ne bi mogao preduzimati predmete od drugih pravosudnih instanci, entitetskih pravosudnih organa koji imaju nedvosmislenu nadležnost u tim predmetima.

        U odnosu na najavljeni dijalog, Narodna skupština RS utvrđuje preporuke za dugoročne akcije kao širok okvir za predstavljanje stavova RS o sistemu pravosuđa u kojima se navodi da je stanje u pravosuđu u BiH neodrživo i da zahtijeva sistemsku reformu.

        "Reforma pravosuđa treba da uvažava ustavno uređenje BiH sa jasno dodijeljenim nadležnostima u oblasti pravosuđa, jasne evropske standarde, uključujući osnivačke akte EU, sekundarne izvore prava EU, obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanjui dobre prakse iz zemalja okruženja", navodi se u Preporukama.

        Reformom treba obuhvatiti sve segmente pravosuđa na nivou BiH, a naročito ne isključujući i ne ograničavajući se samo na Ustavni sud BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

        Narodna skupština RS smatra da je naročito potrebno donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH, preurediti sistemski i restriktivno pitanja odlučivanja o apelacionim nadležnostima na nivou BiH, onemogućiti ocjenjivanje ustavnosti podzakonskih opštih akata entitetskih i lokalnih organa vlasti na nivou BiH, onemogućiti preispitivanje odluka entitetskih ustavnih sudova na nivou BiH.

        Preporučuje se i razdvajanje sudskog i tužilačkog savjeta i uspostavljanje entitetskih, način izbora i odlučivanja sudskih i tužilačkih savjeta.

        Ovi Zaključci i Prepruke predstavljaju dodatno tumačenje, izmjene i dopune prethodnih zaključaka, naročito onih od 13. aprila ove godine.

 
МЛАДИЋ У ПЕТАК ПРЕД СУДСКИМ ВИЈЕЋЕМ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 01 jun 2011 15:28

Бивши командант Војске Републике Српске генерал Ратко Младић биће у петак 3. јуна први пут изведен пред Хашки трибунал, како би се изјаснио о кривици по тачкама оптужнице која га терети за геноцид и злочине против човjечности над несрбима у БиХ.

Трибунал је саопштио да је појављивање Младића у судници заказано за 10 сати.

Да се изјасни о кривици, Младића ће позвати један од тројице судија из претресног вијећа које би требало да му суди. То су Алфонс Ори из Холандије, Кристоф Флиге из Њемачке и Баконе Молото из Јужне Африке.

Будући да до првог појављивања неће имати браниоца, Трибунал ће Младићу само за изјашњаваје о кривици поставити браниоца по службеној дужности.

Тај адвокат би требало да Младића посјети у притвору уочи првог појављивања и са њим поразговара о оптужници, која му је уручена синоћ.

Кад се први пут појави пред судијом, Младић, по правилима Трибунала, може затражити да се изјашњавање о кривици одложи за мјесец дана. Суд је у досадашњој пракси увек усвајао такве захтјеве оптужених.

 
POKRENUTA PROCEDURA ZA PRUŽANjE POMOĆI FONDACIJI PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 01 jun 2011 15:27

 BANjALUKA, 1. JUNA (SRNA) - Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas da je pokrenuta procedura za pružanje pomoći fondaciji za pružanje pravne pomoći osumnjičenima pred Haškim tribunalom.
        
        Džombić je rekao novinarima da će sutra predložiti takvu odluku na sjednici Vlade, izrazivši nadu da će je Vlada usvojiti.

        Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je ranije danas da će formiranje fondacije za pomoć optuženima pred Haškim tribunalom u Republici Srpskoj biti ubrzano i okončano konkretnim odlukama, a da će zadatak fondacije biti da organizuje odbranu i obezbijedi sve što je optuženima potrebno.

        Ćurguz je juče na mitingu podrške generalu Mladiću na banjalučkom Trgu Krajine predložio Vladi Srpske da odmah rebalansom budžeta odredi finansijska sredstva za potrebe odbrane optuženih za ratne zločine u Hagu - bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića i za optužene pred Sudom BiH.

 
PRIJEDLOG SPORAZUMA O GRADNjI MOSTA PREKO SAVE KOD GRADIŠKE PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 01 jun 2011 15:16

 SARAJEVO, 1. JUNA (SRNA) - Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog sporazuma sa Vladom Hrvatske o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih graničnih dionica i usvojilo Izvještaj o ponovnim pregovorima.

        Ovim sporazumom definisana je saradnja u vezi sa zajedničkom izgradnjom mosta preko rijeke Save na dionici brze ceste Okučani - granica BiH i dionici autoputa Gradiška - granica Hrvatske.
        
        Ministarstvo komunikacija i saobraćaja dostaviće Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen resorni ministar, saopšteno je iz Savjeta ministara.

        Pitanja koja se odnose na uspostavljanje graničnih prelaza i potrebe granične kontrole ugovorne strane će urediti posebnim sporazumom, a izgradnja graničnih dionica pratiće dinamiku izgradnje mosta i graničnih priključnih dionica.

 
<< Početak < Prethodna 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 Sledeća > Kraj >>

Strana 236 od 293