Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 27.01.2018.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 65 gostiju na mreži


RAZMATRANE IZMJENE ZAKONA O OSNOVNOM OBRAZOVANjU PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 07 jun 2011 16:09

BANjALUKA, 7. JUNA (SRNA) - Narodna skupština Republike Srpske (RS) razmatrala je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kojim se definiše postupak i uslovi kada osnovna škola i područna odjeljenja prestaju da rade.

        Ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović izjavio je da je dosadašnje zakonsko rješenje kojim su definisani postupak i uslovi kada osnovna škola i područna odjeljenja prestaju da rade ostavljali dosta nedoumica.

        Obrazlažući navedeni nacrt, on je naglasio da se želi ostvariti kvalitetnija saradnja kada je riječ o školskim upisnim područjima.

        "Jednice lokalne samouprave, s obzirom na nadležnosti i bazu podataka o stanovništvu koju posjeduje, može na najbolji način da odluči o opravdanosti zahtjeva da djeca budu upisana u školu čijem upisnom području ne pripadaju", rekao je Kasipović.

        Prema njegovim riječima, navedeni Nacrt zakona predložen je kako bi se zakonska rješenja uskladila sa Zakonom o republičkoj upravi, Zakonom o školovanju i stipendiranju mladih talenata , kao i sa Zakonom o inspekcijama RS.

        "Aktuelni tekst zakona u praksi je pokazao određene nepreciznosti i nedosljednosti, te je zbog toga bilo potrebno pristupiti izradi izmjena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju", dodao je Kasipović.

        On je naglasio da je Nacrtom zakona predviđeno da školska godina počne 1. septembra.

        "Za ovakvo rješenje smo se opredijelili, jer se dešavalo da nastava počne šestog ili sedmog septembra tako da se nastava završavala u junu kada su uslovi za rad otežani zbog visokih temperatura", pojasnio je Kasipović.

        On je istakao da se navedenim Nacrtom zakona rješava pitanje angažmana ljekara u komisijama kod upisa djece u prve razrede.

        "Zakonskom odredbom biće utvrđen tačan postupak upisa na način da ljekar utvrđuje zdravstvenu sposobnost, a ostali članovi komisije zrelost djeteta za pohađanje nastave", rekao je Kasipović.

 
РАЗМАТРАНЕ ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 07 jun 2011 14:59

БАЊАЛУКА, 7. ЈУНА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске /РС/ разматрала је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању којим је предвиђено да настава у првом полугодишту почиње првог радног дана у септембру.

        Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић истакао је да би се на тај начин избјегао каснији завршетак наставе на крају школске године, јер су у јуну отежани услови за рад због високих температура.

        Он је, образлажући Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, нагласио да је овим законским рјешењем предвиђено да министар именује комисију за креирање уписне политике ученика у први разред средње школе.

        Касиповић је напоменуо да су измјене неопходне ради усклађивања рјешења са Законом о републичкој управи, Законом о школовању и стипендирању младих талената, као и са Законом о инспекцијама РС.

        Према његовим ријечима, Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању регулисано је одсуство ученика са наставе и рок правдања изостанака ученика са наставе.

        Касиповић је истакао да је наведеним нацртом закона предвиђено да се именује испитна комисија за полагање испита у средњој школи.

        "Нацртом закона предвиђено је и да се у школама, које испуњавају услове предвиђене законом могу реализовати програми других држава и међународни програми уз сагласност ресорног Министарства, као и да лица која су стекла диплому по наставном плану и програму друге државе или међународном програму имају право на наставак образовања, као и запошљавање под истим условима као и лица која су завршила школу по наставном плану и програму РС", рекао је Касиповић.

 
ODRŽAVANjE I JAČANjE BEZBJEDNOSTI GRANICE PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 06 jun 2011 13:51

 SARAJEVO, 6. JUNA /SRNA/ - Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić rekao je danas na obilježavanju 11 godina postojanja i Dana Granične policije da je njihova misija da se održi i kontinuirano povećava nivo granične bezbjednosti, kako bi se podigao kvalitet života ljudi.

        Dumančić je istakao da je iz godine u godinu Granična policija organizacijski kompletnija i stabilnija, a samim tim i sposobnija za izvršavanje svakodnevnih zadataka.

        "Kao dokaz ovoj tvrdnji govori činjenica da smo ispunili sve potrebne uslove za liberalizaciju viznog režima za građane BiH", naglasio je Dumančić i dodao da će Granična policija svoje poslove obavljati u saradnji sa građanima kojima služi i da će ostati pouzdan partner drugim agencijama za provođenje zakona.

        Govoreći o rezultatima postignutim u prošloj godini, Dumančić je rekao da su pojačanim provjerama na graničnim prelazima otkrivena 727 lica za kojima je su bile raspisane potjernice, te registrovano 3 514 stranaca kojima je odbijen ulazak u BiH, što je za 31,14 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

        Prema njegovim riječima, otkrivena su 322 lica u ilegalnom prelasku granice BiH, tako da je nastavljen trend smanjenja ilegalnih prelazaka granice.

        On je napomenuo da su tokom protekle godine, sa kolegama iz susjednih zemalja, proveli 1 401 mješoviti obilazak i to sa Hrvatskom 1 024, Crnom Gorom 267 i Srbijom 110.

        Dumančić je rekao da je na graničnim prelazima izdato 327 viza, što je za 5,22 odsto manje u odnosu na 2009. godinu.

        On je istakao da je ostvarena kvalitetna sradnja sa domaćim institucijama, agencijama za provođenje zakona, i stranim organizacijama, te da su svi svjesni da se bez dobre saradnje na međunarodnom planu ne mogu očekivati značajniji rezultati u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta.

        Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović istakao je da Granična policija BiH predstavlja jednu od najbitnijih karika u borbi protiv svih prekograničnih ilegalinih aktivnosti, a posebno transnacionalnog organizovanog kriminala.

        "Granična policija BiH dala je veliki doprinos u ostvarivanju zadatih obaveza na putu evropskih integracija, a prije svega, u ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima", dodao je Ahmetović.

        On je naglasio da će Ministarstvo bezbjednosti nastaviti da podržava rad Granične policije pružajući podršku i pomoć u provođenju mnogobrojnih aktivnosti koje su utvrđene njihovim godišnjim planoma rada.

        Najuspješnijim organizacijama i pojedincima danas su uručena priznanja.

 
CILj DIJALOGA JE SPREČAVANjE PRAVNOG NASILjA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 06 jun 2011 08:24

        BANjALUKA, 6. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da je cilj strukturalnog dijaloga sa EU o reformi pravosuđa da bude spriječeno pravno nasilje koje je oličeno u nametnutim zakonima visokog predstavnika o pravosuđu, a koje ide u pravcu umanjenja značaja zakonodavsta i pravosuđa Srpske.

        On je naglasio da će Srpska tražiti da se u procesu reforme pravosuđa uvaži ustavno uređenje BiH i evropska praksa i zakonodavstvo.

        "Republika Srpska u strukturalni dijalog sa Evropskom unijom ulazi sa stavom da je reforma pravosuđa BiH neophodna. Očekujem konkretne razgovore sa delegacijom EU i kvalitetnu reformu pravosuđa. Imamo veoma jasnu i preciznu koncepciju o korjenitoj reformi pravosuđa BiH", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

        Strukturalni dijalog sa EU, koji je rezultat dogovora visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i predsjednik RS, počinje sutra u Banjaluci, a razgovori na nivou eksperata biće nastavljeni u utorak.

        Dijalog sa EU obuhvatiće pitanja strategije za reformu sektora pravde BiH, strategije za rad na predmetima ratnih zločina, rada pravosudnih institucija na svim nivoima i pravni okvir i koordinaciju nadležnosti, saradnju u pravosuđu, njegovo finansiranje, jednak pristup pravdi i zatvorski sistem u zemlji.
                                                                                        /kraj/tp

 
DANAS IZVJEŠTAJ O SARADNjI SA HAGOM PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 06 jun 2011 08:23

        HAG, 6. JUNA (SRNA) - Glavni haški tužilac Serž Bramerc i predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson danas će pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku predstaviti svoje redovne polugodišnje izvještaje o radu i izložiti ocjenu o saradnji država sa Tribunalom.

        U izvještaju koji je Savjetu bezbjednosti poslat prije nekoliko sedmica, Bramerc je kritikovao Srbiju zbog "nedovoljnih napora da uhapsi bjegunce". "Sadašnja strategija hapšenja predstavlja potpuni neuspjeh i ako se suštinski ne izmijeni, optuženi neće biti uhapšeni", ukazao je Bramerc u svom izvještaju.

        Nakon hapšenja i isporučivanja srpskog generala Ratka Mladića u Hag, Bramerc je saopštio da neće mijenjati izvještaj koji je već poslat, ali da će u svom usmenom obraćanju Savjetu bezbjednosti "izraziti zadovoljstvo time što je Srbija najzad izručila Mladića".
        
        Predsjednik Tribunala Patrik Robinson obavijestio je Savjet bezbjednosti da će postupak protiv Radovana Karadžića biti okončan do juna 2014. godine, a suđenje Vojislavu Šešelju, kako se procjenjuje, trajaće do septembra ove godine.

        On je u izvještaju naveo da bi suđenje generalu Zdravku Tolimiru trebalo da bude okončano do oktobra 2012., a Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u julu 2012.

        Prema izvještaju sudije Robinsona, ponovljeno suđenje u predmetu Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahimu Brahimaju trebalo bi da počne u junu ove godine i da se okonča nakon 13 mjeseci.

        Robinson je najavio da će presuda generalu Momčilu Perišiću biti izrečena u avgustu ove godine. /kraj/ljlg/tp

 
TRI KANDIDATA ZA PREDSJEDAVAJUĆEG SAVJETA MINISTARA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 03 jun 2011 15:55

SARAJEVO, 3. JUNA /SRNA/ - Političke stranke predložile su Borjanu Krišto, Slavu Kukića i Mladena Ivankovića-Lijanovića kao kandidate za budućeg predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, o čemu će se Predsjedništvo BiH izjasniti 14. juna, saopštio je predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović.

        Radmanović je imena kandidata saopštio na konferecniji za novinare, nakon konsultacija o izboru kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH sa predstavnicima 12 političkih partija, a Stranka za BiH je pismenim putem obavijestila Predsjedništvo BiH da nema svog kandidata.

        "Stranke koje su učestvovale u konsultacijama su se zbog nepisanog pravila o rotaciji na mjestu predsjedavajućeg zalagale da kandidat treba da bude iz reda hrvatskog naroda", rekao je Radmanović.

        Radmanović je rekao da da je Krišto zajednički kandidat HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, a da je Slavu Kukića predložio predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija u ime stranaka potpisnica platforme.

        "Nakon konsultacija došao je još jedan prijedlog Mladena Ivankovića-Lijanovića da on bude kandidat za predsjedavajućeg. Telefonski smo se tri člana Predsjedništva BiH dogovorili da prihvatimo i taj prijedlog bez obzira što je on juče bio na kunsultacijama i rekao da će nastupiti zajedno sa prdstavnicima platforme", pojasnio je Radmanović.

        On je napomenuo da su sva tri kandidata za predsjeavajućeg Savjeta minsitara BiH iz reda hrvatskog naroda, dva iz političkih partija i jedan nestranački kandidat kojeg podržavaju platformaši.

        Predsjedavajući Predsjedništva BiH pojasnio je da slijedi tehnički dio posla i da će već danas kandidatima biti upućeni neophodni obrasci propisani zakonom, koji treba da budu ispunjeni do ponedeljka, 6. juna.

        "Predsjedništvo će te obrasce proslijediti Centralnoj izbornoj komisiji i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i očekujemio da ćemo od tih institucija do kraja iduće sedmice dobiti potvrde", rekao je Radmanović.

        On je napomenuo da će Predsjedništvo BiH 14. juna održati sjednicu na kojoj će odlučivati o predsjedavajućem Savjeta ministara BiH tajnim glasanjem.

        Radmanović je pozvao predsjednike političkih stranaka da iskoriste narednu sedmicu i pokušaju još jednom doći do dogovora o parlamentarnoj većini.

        "To ne govorim slučajno, jer ako dođemo do sjednice parlamenta a da ne postoji kvalifikovana parlamentarna većina onda je posao koji radimo uzaludan i ulazimo u proces kojem ne vidim kraja", dodao je Radmanović.

        Opšti izbori u BiH održani su 3. oktobra prošle godine, a Predstavniki parlamenta BiH konstituisan je 21. maja.(kraj)bm/foto/fono

 
<< Početak < Prethodna 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 Sledeća > Kraj >>

Strana 236 od 295