Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 27.01.2018.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 64 gostiju na mreži


ZLATKO KNEŽEVIĆ IZABRAN ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA BiH PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 09 jun 2011 12:59

BANjALUKA, 9. JUNA /SRNA/ - Zlatko Knežević imenovan je danas za sudiju Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske.

        Kandidati za ovu funkciju bili su i Dragomir Vukoja, Mlađen Mandić i Ljubinko Mitrović.

        Narodna skupština imenovala je i Slobodana Radulja za vršioca dužnosti pravobranioca Srpske na period od dva mjeseca, čime je završeno sedmo skupštinsko zasjedanje.

        Kolegijum Narodne skupštine trebalo bi danas da utvrdi termin održavanja naredne sjednice parlamenta Srpske.

 
O PREDSJEDAVAJUĆEM SAVJETA MINISTARA 17. JUNA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 09 jun 2011 12:05

SARAJEVO, 9. JUNA /SRNA/ - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabrali su danas stalne i zajedničke komisije ovog doma, te članove delegacija u međunarodnim organizacijama, a sjednica o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara najavljena je za 17. juna.

        Izabrano je po devet članova Ustavnopravne komisije, Komisije za spoljne poslove, Komisije za spoljnu trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, Komisije za saobraćaj i komunikacije i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova, ukupno 54 člana od čega je 18 iz Republike Srpske a 36 iz Federacije.

        U ovim komisijama SNSD ima 12 članova, a SDS šest.

        Iz SDP-a je 12 članova u komisijama, SDA ima devet članova, SBB pet, HDZ BiH četiri, koliko i Mješoviti klub koji čine HDZ 1990, HSP i DNZ, dok SzBiH ima dva člana.

        U zajedničkim komisijama koje imaju po 12 članova izabrana su 72 člana, od kojih je polovina iz Predstavničkog doma.

        Od 12 članova iz Srpske osam ih je iz SNSD-a, a četiri iz SDS-a.

        Od 24 mjesta iz Federacije SDP-u je pripalo sedam, SDA ima šest članova, po tri člana imaju SBB, HDZ BiH i Mješoviti klub, a SzBiH ima dva člana.

        Ove komisije su Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH, Zajednička komisije za nadzor nad radom Obavještajno-        bezbjednosne agencije BiH, Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj, Zajednička komisija za evropske integracije, Zajednička komisije za administrativne poslove, Zajednička komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

        U delegacijama u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, OEBS-u, Centralnoevropskoj inicijativi, Parlamentarnoj skupštini NATO, Parlamentarnoj skupštini Mediterana i pri Interparlamentarnoj uniji BiH ima 33 člana iz Predstavničkog doma i Doma naroda.

        Na današnjoj sjednici poslanici su usvojili i zapisnik sa konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

        Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović najavio je da bi naredna sjednica ovog doma trebalo da bude održana 22. i 23. juna, a ako bude potrebno i 24. juna, dok bi sjednica o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara trebalo da bude održana 17. juna

 
IZMJENE ODLUKE O ZADUŽENjU ZA AUTOPUT BANjALUKA - GRADIŠKA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 09 jun 2011 11:55

BANjALUKA, 9. JUNA /SRNA/ - Narodna skupština Republike Srpske /RS/ razmatrala je danas Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema Evropskoj investicionoj banci po projektu "Nacionalni putevi Banjaluka - Gradiška", a izmjene se odnose na krajnjeg korisnika i dužnika po kreditu, kao i na produženja završetka projekta do decembra 2013. godine.

        Predstavnik Ministarstva finansija Slavoljub Stojanović podsjetio je da je Narodna skupština 2005.godine donijela Odluku o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci po Projektu "Nacionalni putevi Banjaluka - Gradiška", u iznosu od 65 miliona evra.

        On je naveo da su ova kreditna sredstva odobrena pod uslovima - rok otplate 25 godina, grejs period šest godina uračunat u rok otplate, kamatna stopa fiksna ili promjenjiva, euribort ili libort uvećana za 0,55 odsto izračunata po proceduri Evropske investicione banke.

        Stojanović je rekao da su ova sredstva namijenjena za izgradnju 29 kilometara autoputa dionica aerodrom Mahovljani - Laktaši - Gradiška.

        On je rekao da je RS, odnosno Ministarstvo finansija RS, zaključilo ugovor o podzajmu sa JP Putevi RS kao krajnjim korisnikom i dužnikom ovog kredita.

        Stojanović je podsjetio da je u RS 2006. godine formirano JP "Autoputevi RS".

        On je naveo da su JP "Putevi Republike Srpske" i JP "Autoputevi Republike Srpske" 16. marta 2010. godine zaključili ugovor o primopredaji prava i obaveza po osnovu izgradnje auto-puteva u Republici Srpskoj, kojim se su prava i obaveze po osnovu kredita sa 31. martom 2010. godine prenesena su sa JP "Putevi RS" na JP "AutoputeviRS".

        Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 24. marta 2010. godine donijela Odluku kojom je dala saglasnost na ovaj ugovor.

 
SPORAN IZBOR HRVATSKOG PREDSTAVNIKA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 09 jun 2011 08:33


        SARAJEVO, 9. JUNA /SRNA/ - Kolegijum Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj konstitutivnoj sjednici najvjerovatnije neće u potpunosti biti konstituisan, jer se očekuje da u rukovodstvu budu izabrani srpski i bošnjački predstavnik Ognjen Tadić /SDS/ i Sulejman Tihić /SDA/, dok je pod znakom pitanja izbor hrvatskog predstavnika.

        Prema saznanjima lista "Oslobođenje", za člana Kolegijuma iz reda hrvatskog naroda biće predloženi Dragan Čović /HDZ BiH/, dok će stranke platforme za tu funkciju predložiti Stjepana Krešića /HSP BiH/.

        Prema sadašnjem rasporedu snaga i Čović i Krešić imaju po sedam glasova delegata. Čović će imati glasove HDZ-a BiH, HDZ 1990, SNSD-a, SDS-a i DNS-a, dok će Krešića podržati HSP, SDP i SDA, jedino se ne zna za koga će se opredijeliti delegat PDP-a Mladen Ivanić.

        U skladu s odredbama Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, izborom samo srpskog i bošnjačkog člana rukovodstva smatra se da Kolegijum nije izabran.

        Na današnjoj konstitutivnoj sjednici biće izabrani klubovi Doma naroda.

        Pošto je za izbor predsjedavajućeg dovoljna prosta većina, od tri delegata jasno je da će za čelnika Kluba bošnjačkog naroda biti izabran predstavnik SDA Halid Genjac, Kluba srpskog naroda Krstan Simić iz SNSD-a i Kluba hrvatskog naroda Josip Merdžo iz HDZ 1990.

        Na početku konstitutivne sjednice planirano je da 15 novoizabranih delegata položi svečanu zakletvu, a pola sata prije toga biće im uručena uvjerenja o dodjeli mandata od Centralne izborne komisije BiH.

        U novi saziv Doma naroda BiH iz reda srpskog naroda izabrani su Krstan Simić i Staša Košarac /SNSD/, Ognjen Tadić /SDS/, Mladen Ivanić /PDP/ i Dragutin Rodić /DNS/, iz reda hrvatskog naroda izabrani su Dragan Čović i Borjana Krišti /HDZ BiH/, Krunoslav Vrdoljak /SDP/, Josip Merdžo /HDZ 1990/ i Stjepan Krešić /HSP BiH/, dok su iz reda bošnjačkog naroda izabrani Sulejman Tihić, Nermina Kapetanović i Halid Genjac /SDA/, Hasan Bećirović i Mehmed Bradarić /SDP/./kraj/ljč/mir

        

 
VELIKI POLITIČKI I DIPLOMATSKI USPJEH SRPSKE PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 09 jun 2011 08:29

        BEOGRAD, 9. JUNA (SRNA) - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je dijalog Srpske i EU o neophodnosti korjenite reforme pravosuđa BiH veliki politički i diplomatski uspjeh.

        On je za beogradske "Večernje novosti" rekao da je Brisel tokom razgovora u potpunosti uvažio stavove i argumente Srpske o svim problemima u funkcionisanju domaćeg pravosuđa, čiji pristrasan i selektivan rad značajno otežava ukupne odnose u BiH.

        Predsjednik Dodik je dvodnevne razgovore predstavnika RS, BiH i EU u Banjaluci posvećene reformi pravosuđa ocijenio kao uspješne i konkretne.

        "Ovo je početak razgovora. Međutim, odmah smo uspjeli da sa jasnom koncepcijom problem neobjektivnog i selektivnog pravosuđa BiH, o kojem govorimo godinama, stavimo na dnevni red dijaloga sa EU, i time smo veoma zadovoljni", rekao je predsjednik Srpske.

        Odgovarajući na pitanje kada se mogu očekivati konkretni rezultati reforme pravosuđa, on je istakao da je suština cijele priče da je Evropa pokazala ogromno razumijevanje za stavove Srpske i potrebu reforme pravosuđa BiH i što se ušlo u partnerski odnos sa Briselom, čime je prekinuta praksa nametanja rješenja.

        On je napomenuo da ne treba očekivati da će se stvari riješiti preko noći, ističući da određeni uslovi treba da se ispune do avgusta, poslije čega će dijalog biti nastavljen.

        Na pitanja da li je dijalog bolje rješenje od referenduma koji je Skupština povukla i da li je taktika promijenjena zbog pritisaka, Dodik je rekao da nije bilo direktnog i klasičnog pritiska, ali je bilo učestalih upozorenja o mogućem djelovanju OHR-a u BiH.

         "To uopšte nisam doživio kao pritisak, niti smo se povinovali tome. Insistirali smo na dijalogu, i dobili ga", rekao je predsjednik Dodik.

        On smatra da Srpska ne može imati negativne implikacije zbog odluke Vlade o pomoći haškim optuženicima iz Srpske, niti od suđenja generalu Ratku Mladiću.

        Prema Dodikovim riječima, u konkretnom slučaju radi se o pojedinačnoj odgovornosti, a ne o kolektivnoj.

        "Haški tribunal ne sudi ni Srpskoj ni srpskom narodu i negativne posljedice ne mogu biti ni sada ni ubuduće", poručio je predsjednik Srpske. /kraj/vk/dad

 
ISKORISTITI STRUKTURALNI DIJALOG PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 08 jun 2011 14:46

  BANjALUKA, 8. JUNA (SRNA) - Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić ocijenio je da je strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH koji je vođen u Banjaluci jedna od prilika koju vrijedi iskoristiti koliko je moguće.

        "Mora se shvatiti da je proces za integraciju sa EU izmijenjen sa ovim iskorakom i da Republika Srpska ima sve mehanizme da uđe u dijalog sa evropskom zajednicom", rekao je Kesić novinarima u Banjaluci.

        Prema njegovim riječima, BiH je sada preskočila neku proceduru i ušla u najosjetljiviji dio pregovora sa EU, a povelja koja je najznačajnija upravo je pravosuđe.

        Kesić je objasnio da iako BiH nije kandidat za članstvo u EU i nema taj status postoje ozbiljni razgovori u okviru Unije koji BiH izvlače izvan drugih zemalja koje tek treba da počnu prvu povelju.

        "To je vrlo pozitivno, ali problem će biti u motivaciji koja postoji u Federaciji BiH i strankama, posebno SDP-u, kojima je stalo da ti pregovori budu neuspješni, jer je njihov interes da SAD budu vodeće na ovim prostorima" zaključio je Kesić.                        

        U Banjaluci je u ponedjeljak, 6. juna, počeo strukturalni dijalog sa EU o reformi pravosuđa u BiH, koji su dogovorili predsjednik Srpske Milorad Dodik i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

 
<< Početak < Prethodna 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 Sledeća > Kraj >>

Strana 235 od 295