Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 27.01.2018.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 53 gostiju na mreži


VUČUREVIĆ: IZRUČENjE HRVATSKOJ SIGURNA SMRT PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 23 jun 2011 09:41

        BEOGRAD, 23. JUNA (SRNA) - Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević (75), koji u Beogradu nakon puštanja iz pritvora čeka odluku suda o ekstradiciji po zahtjevima Hrvatske i BiH, izjavio je da bi njegovo izručenje Hrvatskoj značilo njegovu sigurnu smrt.

        "Ako Srbija odluči da me izruči, neka to bude BiH. Tamo ću bar imati šansu za fer suđenje", rekao je Vučurević za beogradske "Večernje novosti".

        Vučurević je istakao kako bi da je postojao bilo kakav osnov da ga terete za bombardovanje Dubrovnika i progon nesrpskog stanovništva, odavno odgovarao pred Haškim tribunalom, koji ga je još 2002. godine detaljno ispitivao o tim slučajevima.

        "Za šestomjesečni rat u Dubrovniku, pred Haškim sudom odgovarali su admiral Miodrag Jokić i general-pukovnik Pavle Strugar, koji su za to dobili dugogodišnje robije. Crna Gora se izvinila Hrvatskoj, čime je konačno i potvrđeno da nisam imao nikakvu komandnu odgovornost kao predsjednik pogranične opštine", rekao je Vučurević.

        On je naveo da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi da je molio vojne vlasti da se poštede civili, kao i dokument u kome ga savezni Sekretar za narodnu odbranu iz Beograda obavještava "da se ne meša u njihovu stvar".

        Optužbe za protjerivanje stanovništva Vučurević takođe smatra ništavnim. "Za vrijeme rata kod nas (u Trebinju) nije zapaljen nijedan hrvatski i muslimanski kokošinjac, a da ne govorimo o kući ili nasilnom protjerivanju nekoga", rekao je Vučurević.

        Vučurević je početkom aprila uhapšen na graničnom prelazu Karakaj između Zvornika i Malog Zvornika, na osnovu međunarodne potjernice Hrvatske, koja ga tereti za granatiranje Dubrovnika. Osim Hrvatske, njegovo izručenje naknadno je zatražila i BiH. On je prošlog petka pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu, da se brani sa slobode.

        Sud još nije odlučio o molbama za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH, jer je istražni sudija 26. maja zatražio dodatnu dokumentaciju od obje države, a kao krajnji rok za dostavu dokumentacije određen je 26. jun. /kraj/jn/dad

 
OPTUŽNICA PROTIV ZORANA MARJANOVIĆA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 22 jun 2011 09:37

        SARAJEVO, 22. JUNA (SRNA) - Tužilaštvo BiH podiglo je protiv Zorana Marjanović (43) iz Rogatice optužnicu koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti.

        Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

        U optužnici se navodi da je Marjanović, kao pripadnik Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od od juna do kraja 1992. godine, za vrijeme napada policije i VRS na područje opštine Rogatica, učestvovao u izvršenju teških oduzimanja fizičke slobode i prisilnog nestanka lica, što je suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava.

        Marjanović je optužen da je u junu 1992. godine, zajedno sa nekoliko pripadnika VRS, došao na lokalitet Marina Homora, odakle su prisilno odveli šest članova jedne bošnjačke porodice, te ih nakon toga odvezli u mjesto Borike, opština Rogatica, gdje su civila muškarca razdvojili od njegove supruge i djece, te ga nakon toga odveli na nepoznatu lokaciju, od kada mu se gubi svaki trag. /kraj/ob/dad

 
STRUKTURALNI DIJALOG - PRIMJER ZA DRUGA PITANjA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
sreda, 22 jun 2011 09:34

        BANjALUKA, 22. JUNA (SRNA) - Ambasador Danske u BiH Kirsten Gelan ocijenila je da je početak strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH pozitivan primjer za brojna druga pitanja koja će doći na red.

        "Pročitala sam zaključke strukturalnog dijaloga i sjajno je to što je tamo EU agenda jasno postavljena i što se razgovaralo o suštini ključnih pitanja koja su veoma važna za pregovore o pristupanju", istakla je Gelanova.

        Ona je, međutim, rekla da je posebno zabrinuta što političari u BiH često pričaju samo o raspodjeli fotelja i nacionalnosti, a gotovo se ni ne pominju stvari koje su građanima bitne.

        "BiH zaostaje. Hrvatska je na kraju puta, Srbija napreduje ka kandidaturi. A u BiH ni nakon 10 mjeseci nemamo vlast. Posebno sam zabrinuta kada pričam sa političarima u BiH. Fokus je na foteljama, nacionalnosti, predstavljanju... Ne mislim da građani to žele da čuju", rekla je Gelanova za "Nezavisne novine".

        Ona je naglasila da je raduje činjenica što je Danac Piter Sorensen novi šef Delegacije EU u BiH, jer se čini da je on prava osoba za ovaj težak zadatak.

        Gelanova je potvrdila da će 1. septembra biti zatvorena Ambasada Danske u BiH i istakla da je to bila vrlo teška odluka koja je donesena zbog ušteda koje moraju sprovesti sve vladine institucije, uključujući i Ministarstvo inostranih poslova.

        "Ali, i dalje smo prisutni u regiji, imamo ambasade u Ljubljani, Beogradu, Zagrebu i Tirani. Zatvaranje Ambasade je došlo u trenutku kada mi aktivno podržavamo jačanje prisustva EU u BiH. Jako smo se zalagali za to", kaže Gelanova.

        Govoreći o danskim investicijama u BiH, Gelanova je navela da su između 2009. i 2010. danske investicije smanjene za 21 odsto, što je ozbiljan pad.

        "Pozitivni trendovi trgovine koje smo imali do 2008. godine pali su za 17 odsto. Nije lako ubijediti ljude da dođu da investiraju u BiH i region Balkana - teško ih je ubijediti da je ovo područje mirno već 16 godina. Birokratija je ogromna. Glavna zamjerka investitora je da vrlo brzo upadnu u pravne lavirinte iz kojih više ne mogu izaći. Morate promijeniti i mentalitet, posebno u javnoj administraciji u kojoj mora biti razvijena svijest o javnoj usluzi", poručila je Gelanova, dodajući da je potrebno više inicijative za privlačenje stranih investicija. /kraj/vj

 
KREDIT ZA BOLNICE U RS OD 100 MILIONA EVRA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 21 jun 2011 15:41

BANjALUKA, 21. JUNA (SRNA) - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, po hitnom postupku, odluku o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci /EIB/ za bolnice u Srpskoj u iznosu od 100 miliona evra.

        Ministar finansija RS Zoran Tegeltija istakao je da je projektom, čija je vrijednost 286 miliona evra, predviđena izgradnja nove bolnice u Bijeljini i rekonstrukcija i opremanje Kliničkog centra Banjaluka.

        On je naglasio da će Srpska tokom realizacije projekta obezbijediti sredstva za kofinansiranje.

        "Rok otplate tranše u anuitetima je 25 godina, a period odgode plaćanja šest godina uz mogućnost produženja, dok je rok otplate tranše u cijelosti najranije tri godine od datuma njenog povlačenja, a najkasnije 15 godina od datuma povlačenja tranše", rekao je Tegeltija, obrazlažući ovu odluku.

        Projekat će realizovati Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo finansija RS.
        
        Na današnjoj sjednici usvojeni su i zaključci klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i PDP-a, kojim Narodna skupština RS obavezuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u roku od šest mjeseci pripremi detaljnu informaciju o stanju u bolničkom sektoru sa prijedlogom plana kapitalnih investicija za unapređenje kvaliteta rada kojim se resorno ministarstvo obavezuje da jednom godišnje podnese izvještaj o realizaciji ovog projekta.

        Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Zlatko Maksimović istakao je da njegova stranka podržava projekat, ali da je potrebno u narednih 180 dana donijeti odluku o početku gradnje bolnice u Istočnom Sarajevu.

        Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić naglasio je da je situacija u Bolnici Kasindo veoma teška i da je neophodno početi izgradnju novih objekata.

        "Naravno da treba izgaditi bolnicu u Bijeljini i rekonstruisati Klinički centar u Banjaluci, ali smatram da u odnosu na sredstva koja je odobrio EIB za projekat treba ugraditi i izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu", rekao je Đerić.

        U Narodnoj skupštini RS trenutno je redovna pauza do 17.10 časova.

 
USVOJEN ZAKON O PRIVATIZACIJI DRŽAVNIH STANOVA U RS PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 21 jun 2011 15:37

BANjALUKA, 21. JUNA (SRNA) - Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o privatizaciji državnih stanova, kojim se do 30. juna 2015. godine produžava rok za otkup državnih stanova u RS.

        Zakon su podržala 63 poslanika, četiri su bila protiv, dok su tri narodna poslanika bila uzdržana.

        Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da je osnovni razlog za donošenje ovog zakona produženje roka za otkup državnih stanova koji ističe 30. juna.

        Golićeva je istakla da je donošenje ovog zakona potrebno i zbog činjenice da otkup državnih stanova još nije u potpunosti okončan i to prvenstveno stanova koji su državnim sredstvima građeni po posebnim programima za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, izbjeglih i raseljenih lica, kao ni otkup državnih stanova na kojima ne postoji stanarsko pravo.

        Pozivajući se na podatke Investiciono-razuvojne banke (IRB) RS, Golićeva je navela da je u Srpskoj ukupno otkupljeno 59 483 državnih stanova, od čega je 37 776 plaćeno gotovim novcem tako da je na račun Fonda stanovanja RS uplaćeno 59,8 miliona maraka.

        Ona je navela i da je na rate otkupljeno oko 19 000 državnih stanova za šta će biti uplaćeno oko 53,7 miliona maraka.

        Zakonom je definisano da otkupnu cijenu stana ne plaća lice koje ima pravo na otkup stana, a ima utvrđen status porodice poginulog borca ili je ratni vojni invalid prve ili druge kategorije, član njegovog porodičnog domaćinstva, kao i maloljetno dijete čija su oba roditelja ubijena, poginula, umrla ili nestala kao civilne žrtve rata.

        Otkupnu cijenu stana ne plaćaju lica koja imaju status najtežih civilnih invalida u kolicima i slijepa lica. Rok otplate u mjesečnim ratama ne može biti duži od 20 godina.

        Otkup stana kupac može vršiti sredstvima svoje stare devizne štednje ili stare devizne štednje njegovog bračnog druga koja je položena kod poslovnih banaka RS ili obveznicama RS koje se isplaćuju kao naknada za nematerijalnu štetu nastalu u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. godine do 19. juna 1996. godine, a najviše do 60 odsto utvrđene otkupne cijene stana, navodi se u obrazloženju ovog zakona.

        Poslanik SNSD-a Saša Bošković rekao je da je ovaj zakon dobar, pogotovo jer je izašao u susret boračkim kategorijama u Srpskoj.

        Šef poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić smatra da bi pravo na otkup državnih stanova trebalo da imaju ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije.

        Poslanik SDS-a Tomica Stojanović smatra da je ovaj zakon trebalo donijeti u redovnoj proceduri, a ne da ide po hitnom postupku u Narodnu skupštinu RS.

        Poslanik DNS-a Svjetlana Sredić mišljenja je da je značajno donošenje ovog zakona i da je posebna vrijednost zakona što on daje potvrdu da Srpska stoji institucionalno, a ne deklarativno iza boračkih kategorija u RS.

        Vojislav Gligić iz Demokratske partije (DP) kaže da je ovaj zakon trebalo donijeti u redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku.

        Poslanik Socijalističke partije (SP) i Partije ujedinjenih penzionera Predrag Gluhaković rekao je da je ovo kvalitetan zakon koji omogućava trajno rješavanje stambenog pitanja boračkih kategorija u RS.

 
BITNO JE DA BiH NE ZAOSTAJE IZA ZEMALjA REGIONA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 21 jun 2011 08:11

 BANjALUKA, 21. JUNA /SRNA/ - Ambasador Slovenije u BiH Andrej Graseli izjavio je da je za BiH jako pozitivno da će Hrvatska ući u EU, jer će time granica EU doći do BiH, ističući da i ostale zemlje regiona kreću dosta brzo naprijed i da je bitno da BiH ne zaostaje za njima.

        "Prije nekoliko godina BiH je bila ispred mnogih drugih, a sada je na začelju. S tog aspekta mislim da je dobro što se primjenjuju inovativni pristupi, poput strukturisanog dijaloga, za koji vjerujemo da bi mogao donijeti neki pozitivni rezultat", rekao je Graseli.

        Govoreći o ostvarivanju prava radnika iz BiH u Sloveniji, on je istakao da postoji pozitivan pomak i da se situacija znatno promijenila nabolje po tom pitanju, nakon što se Slovenija dosta angažovala.

        "Prvo smo išli u promjene ugovora o socijalnoj sigurnosti s namjerom da ti ljudi dobiju mnogo bolji status nego što su ga imali dosad. To je sada urađeno. U međuvremenu, ne znam da li su promjene ugovora i ratifikovane u parlamentu BiH zbog ove situacije u vezi s formiranjem vlasti", rekao je Graseli za današnje "Nezavisne novine".

        On je dodao da se ide i u sklapanje ugovora o zapošljavanju, koji će biti na nivou standarda EU na tom planu./kraj/nb/mir

 
<< Početak < Prethodna 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 Sledeća > Kraj >>

Strana 233 od 295