Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 70 gostiju na mreži


TEGELTIJA: OČUVANA SOCIJALNA I FISKALNA STABILNOST RS PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 14 jul 2011 16:17

BANjALUKA, 14. JULA (SRNA) - Ministar finansija Republike Srpske /RS/ Zoran Tegeltija rekao je u obraćanju poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske da je do sada očuvana fiskalna i socijalna stabilnost RS i da su ispunjene sve budžetske obaveze.

        "Mjere ekonomske politike se provode, a do sada je, između ostalog, potpisano više ugovora koji se odnose na investicije u infrastrukturi. Sve obaveze koje ima Vlada RS uredno se izvršavaju", rekao je Tegeltija, odgovarajući na pitanje poslanika SDS-a Ostoje Dragutinovića - šta Vlada RS preduzima u trenutnoj ekonomskoj situaciji imajući u vidu pad standarda građana.

        Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da bi u septembru u parlamentarnu proceduru mogao biti upućen Nacrt zakona o pravima boraca i ratnih vojnih invalida.

        "Uporedo sa izradom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju pripremamo i zakon o pravima boraca i ratnih vojnih invalida, ali je za donošenje takvog zakona potrebno dodatno usaglašavanje sa boračkim strukturama u RS", rekao je Đokić, odgovarajući tokom "Aktuelnog časa" na pitanje poslanika DNS-a Svjetlane Sredić - u kojoj je fazi izrada zakona o pravima boraca.

        Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić istakla je da je resorno ministarstvo izdalo sve dozvole za pripremne radove za izgradnju termoelektrane "Stanari".

        "Pripremni radovi se izvode. Ekološka dozvola za izgradnju termoelektrane je izdata, a prije 15 dana podnesen je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole", rekla je Golićeva, odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a Spomenka Vasilića - kada se očekuje izdavanje građevinske dozvole za termoelektranu "Stanari".

 
DANAS DRUGI KRUG GLASANjA O SLAVI KUKIĆU PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 14 jul 2011 07:36

SARAJEVO, 14. JULA /SRNA/ - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da se izjasni u drugom krugu glasanja o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Slavi Kukiću.
        
        Predstavnički dom u prvom krugu glasanja održanom 29. juna nije podržao Kukića. Protiv Kukića glasalo je 14 poslanika - SNSD-a, SDS-a, HDZ-a, HDZ 1990 i Stranke za BiH, udržana je bila poslanica PDP-a Vesna Krstović-Spremo, a podršku Kukiću je dao preostali 21 poslanik.
        
        Kukić je dobio opštu većinu parlamenta, ali ne i entitetsku većinu iz Republike Srpske.
        
        Poslanici bi trebalo da se danas izjasne i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita, Prijedogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pečatu BiH, te o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopumana Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.
        
        Početak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazan je za 10.00 časova. /kraj/bm/dp
        

 
VLADA SPREMNA DA DOKUMENTUJE ZLOČINE NAD SRBIMA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 12 jul 2011 17:10

BRATUNAC, 12. JULA (SRNA) - Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je danas da je Vlada spremna da dokumentuje sve zločine počinjene nad Srbima i da sa boračkim organizacijama zatraži od pravosudnih organa da počnu procesuirati počinioce zločina nad Srbima.
        
        "To je potrebno učiniti zbog žrtava, istine, pravde i porodica nastradalih, jer bol porodica za žrtvama je ista bez obzira kojem narodu pripadaju", rekao je Džombić na obilježavanju stradanja Srba u Podrinju i Birču gdje je tokom proteklog rata ubijeno 3 267 Srba.

        Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić izjavio je da se danas odaje pomen žrtvama koje se ne smiju zaboraviti i da ovo bude opomena svima da se nikome nigdje ne ponove stradanja kakva su bila na ovim prostorima u posljednjem ratu.

        Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz u svom obraćanju istakao je da je krajnje vrijeme da se počinioci zločina nad srpskim narodom procesuiraju i da to očekuje od reforme pravosuđa koja je započeta.

        "Dokazima i činjenicama moramo natjerati pravosudne organe u BiH da počnu raditi svoj posao i osuđivati sve zločince iz bilo kojeg naroda, kao što i mi osuđujemo", rekao je Ćurguz.

        On je naglasio da hapšenja Srba i nehapšenja onih koji su masakrirali Srbe još više ujedinjuje boračku populaciju, narod i institucije Srpske da istraju u borbi za pravdu i istinu koja nije takva kakvu prikazuje Haški tribunal i dio međunarodne zajednice koji zanemaruju srpska stradanja, ali se ta slika o karakteru rata mijenja.

        "Rat je počeo 1992. godine i u ovom kraju je u toj i 1993. godini iz srebreničke enklave ubijeno više od 1 500 većinom srpskih civila i vojnika i nije rat samo juli 1995. godine u Srebrenici, kakvim ga neki moćnici žele da predstave i nametnu tu sliku svijetu koji u to srećom sve manje vjeruje", istakao je Ćurguz.

        Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović zahvalio se svim koji su došli da odaju poštu i ne dozvole da srpske žrtve budu zaboravljene, te pozvao na istrajnost da se dokaže istina o srpskom stradanju.

        U prisustvu više hiljada građana cvijeće kod Centralnog spomen krsta položio je predsjednik RS Milorad Dodik, delegacije Narodne Skupštine i Vlade, ambasadori Rusije i Srbije Aleksandar Bocan-Harčenko i Miroslav Sladović, zamjenik visokog predstavnika u BiH Kris Penet, delegacija srpskih članova zajedničkih organa BiH, Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša RS i brojne opštinske, boračke i stranačke delegacije.

        Program obilježavanja srpskog stradanja u srednjem Podrinju završen je prigodnim kulturno-duhovnim sadržajem.

        Preživjeli članovi porodica, prijatelji i saborci poginulih i nestalih srpskih vojnika i civila, nastradalih na Petrovdan 1992.godine, kao i veći broj delegacija, posjetili su danas srpska stratišta u Biljači i Sasama i groblje na Zalazju, gdje su položili cvijeće i prislužili svijeće za pokoj duša 69 ubijenih i 22 nestalih Srba.

        Od 22 nestala Srbina njih 10 je sredinom prošle godine slučajno ekshumirao tim Instituta za traženje nestalih BiH, jer su tragajući za bošnjačkim posmrtnim ostacima naišli na masovnu srpsku grobnicu koja je prepoznata po obilježjima na uniformama. Njihovi posmrtni ostaci ni za godinu dana nisu identifikovani u laboratoriji u Tuzli.

        Parastos je služen na Zalazju kod dva spomenika podignuta nastradalim Srbima u dva posljednja rata.

        Članovi porodica i predstavnici boračkih i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz ove dvije opštine ponovo su izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, te Tužilaštva i Suda BiH koji nikoga nisu procesuirali za brojne zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice počinile nad Srbima Srebrenice i Bratunca od aprila 1992. godine do januara 1993. godine, ubivši oko 1 500 srpskih civila i vojnika, od kojih su više od polovine masakrirali.

        U tom periodu iz srebreničke enklave muslimanske snage ubile su još oko 1 300 srpskih civila i vojnika iz opština Milići, Vlasenica, Zvornik i Osmaci i za sve te zločine niko nije odgovarao.

        I ove godine na Zalazju je ponovljeno da Boračka organizacija, porodice i saborci neće odustati od pravde i dokazivanja istine o srpskom stradanju u ovom kraju.

        Parastosom na Zalazju završen je šestodnevni kulturno-memorijalni program "Petrovdanski dani" koji su povodom 19 godina nezaborava na Petrovdansko stradanje srebreničkih Srba organizovali Boračka i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Crkvena opština Srebrenica.
        
        Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

        Za taj, kao ni za sve druge zločine počinjene nad Srbima u ovom kraju, još niko nije odgovarao.

 
DODIK : SELEKTIVNA PRAVDA NE VODI TOLERANCIJI I POVJERENJU PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
utorak, 12 jul 2011 17:09

BRATUNAC, 12. JULA (SRNA) - Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je u Bratuncu, gdje je danas obilježeno stradanje 3 267 Srba u Podrinju i Birču, da selektivna pravda i jednostrano prikazivanje rata u BiH ne vodi toleranciji i povjerenju.
        
        "U nama nema mržnje i osvete, ali je krajnje vrijeme za procesuiranje monstruoznih zločina počinjenih nad Srbima. Ne možemo prihvatiti selektivnu pravdu kako je bilo do sada, da je jedna - srpska strana za sve kriva, a da za ovolike srpske žrtve niko ne odgovara", poručio je Dodik.

        On je dodao da boli činjenica da za ove zločine nad Srbima još niko nije odgovarao i da se zločinci slobodno šetaju.
        
        "Svi koji su počinili neopravdani veliki zločin nad srebreničkim Bošnjacima treba da odgovaraju, ali zahtijevamo da odgovaraju i počinioci zločina nad Srbima jer samo tako može doći do zadovoljenja pravde i istine i u takvoj BiH možemo živjeti u kojoj će se i Srbi osjećati bezbjedno i komotno, kao i druga dva naroda", naveo je Dodik.

        Dodik je naglasio da je bol majke za izgubljenim djetetom ista, bez obzira kojoj vjeri i narodu pripada, i da je zbog toga neophodno da budu procesuirani svi počinioci zločina bez obzira iz kojeg su naroda.

        Predsjednik Srpske rekao je da je prošle godine u Bratuncu pitao jednog starca da li mu je neko poginuo, na šta mu je on odgovorio: "Ovdje svako ima nekog koga nema".

        "Nažalost, to svjedočenja i brojke o nastradalim potvrđuju. Ovo je dolina puna bola, ali i oprosta", rekao je Dodik.

        On je rekao da je hrišćanski praštati, ali i boriti se za svoja prava i poštovanje odredbi Dejtonskog sporazuma koji je potvrdio postojanje Republike Srpske za koju se izborila njena vojska.

        "Mi volimo našu Republiku Srpsku, ona je trajna i spremni smo se žrtvovati za njene interese", poručio je Dodik izražavajući saučešće porodicama poginulih.

        Na Vojničkom groblju u Bratuncu danas je, u organizaciji Pododbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, odat pomen i služen parastos za 3 267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja i Birča u posljednjem ratu u BiH.

        Na području srednjeg Podrinja i Birča tokom proteklog rata ubijeno je 3 267 pripadnika srpskog naroda, a više od polovine žrtava bili su civili - žene i djeca.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 djece, a oko 5 400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine. Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i ostalih mjesta još niko nije odgovarao.

        Na Petrovdan 1992. godine muslimanske snage iz Srebrenice predvođene Naserom Orićem upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.
        
        U srpskim selima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni tada je ubijeno i izmasakrirano 69 srpskih civila, a 22 je nestalo, od kojih je 10 sredinom prošle godine slučajno ekshumirao tim Instituta za traženje nestalih BiH jer su, tragajući za bošnjačkim posmrtnim ostacima, naišli na masovnu srpsku grobnicu koja je prepoznata po obilježjima na uniformama.
        
        Njihovi posmrtni ostaci ni za godinu dana nisu identifikovani u laboratoriji u Tuzli.

 
DODIK : BIH ORGANIZOVATI KAO (KON)FEDERACIJU PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 11 jul 2011 17:25

BEČ, 11. JULA (SRNA) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da bi država BiH mogla da bude organizovana kao skup više teritorijalnih jedinica, pri čemu bi jednu od tih federalnih ili konfederalnih jedinica činila Republika Srpska.

        "Da bi se na nivou države formiralo nekoliko zajedničkih funkcija, o tome bi trebalo da se dogovore federalne, konfederalne jedinice i da ih zatim izdignu na nivo BiH, tako da bi one mogle da postanu zajedničke. Vjerujem da je tako nešto moguće", rekao je Dodik za bečki dnevnik "Standar".

        On je ocijenio da je to možda jedini recept koji bi "mogao da se pojavi na istom stolu na kojem se sada nalaze skoro neprijateljski koncepti", a to su na jednoj strani dalja centralizacija, a na drugoj oni koji uopšte ne žele da budu u BiH.
        
        Ocijenivši da se Bošnjaci i njihov lider Zlatko Lagumdžija služe metodama koje je primjenjivao Slobodan Milošević 90-tih godina, a koje su dovele do raspada Jugoslavije, Dodik ističe i oni BiH, u kojoj su relativna većina, žele za sebe.

        "Oni žele da ponize druge, da ih ignorišu ili da im podmeću da bi stvorili lažnu sliku, da i članovi jednog naroda mogu da budu politički predstavnici. Ali članovi naroda nisu predstavnici", poručio je Dodik.

        BiH, smatra predsjednik Dodik, ni za 50 godina neće završiti proces evrointegracija, ako se na nivou zajedničkih organa i dalje ovako bude radilo.

        Prema njegovim riječima, BiH su potrebne reforme i odlučujuće je da reforme sprovedu i primijene oni koji, u skladu sa ustavom imaju kompetencije da to učine.

        "Prema našoj analizi, vjerujemo da takozvani `aki komuniter` u RS može da bude primijenjen u naredne četiri do pet godina", kaže Dodik.

        On je na pitanje da li smatra da sve nadležnosti koje je OHR prenio na državni nivo ponovo treba da se vrate na nivo entiteta odgovorio da se o tome može diskutovati, odnosno da mnogo toga može biti preformulisano i da se ne moraju svi mehanizmi odmah ukinuti ili vratiti na prethodni nivo.

        Dodik je naglasio da se mora priznati činjenica da je OHR izvršio pravno i političko nasilje i da je prije dva mjeseca zatražio od Savjeta bezbjednosti da mu se da blanko dozvola za odluke, što pokazuje da je zatražio legitimitet koji nije imao za svoja djela i da zna da ima problem sa potezima koje su vukli visoki predstavnici.

        "Jako je zgodno i prijatno kada vas podržava EU i SAD, ali doći će dan kada će se zatražiti odgovornost za pravna i politička kršenja Dejtonskog sporazuma", rekao je predsjednik Srpske i naglasio da je "zakon na našoj strani, ali da čak i ako neko ima pravo, to ne znači da će ostvariti pravdu".

        Dodik kaže da Sarajevo pokušava da maksimalno blokira proces formiranja Savjeta ministara da bi uveo novu praksu i upozorio da bi to značilo temeljnu promjenu dejtonskih principa.
                
        Riječ je o tome da se želi promijeniti stanje da predstavnici konstitutivnih naroda sjede u institucijama, a ne članovi, navodi on i ukazuje da je politički predstavnik neko ko ima 50 odsto plus jedan glas u svim društvima.

        "To je lako postići. Ko među Srbima ima 50 plus jedan, ko među Hrvatima, ko među muslimanima? Ustav kaže da je BiH zajednička država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda - Srbi, Bošnjaci i Hrvati i njihovi predstavnici. Ako ne prihvatamo vlastiti Ustav, onda se postavlja pitanje: šta će nam ta država", pita Dodik.
        
        Dodik je izrazio uvjerenje da je još moguć konsenzus svih strana u BiH, koji je neophodan za budućnost zemlje, ali da je sa tako visokim nivoom svakodnevnog međunarodnog miješanja moguća samo karikatura konsenzusa, koji ne može biti trajan.

 
PREDSTAVNICI 26 EVROPSKIH ZEMALJA SUTRA O SJEVERU KOSOVA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
ponedeljak, 11 jul 2011 17:21

PRIŠTINA, 11. JULA /SRNA/ - Predstavnici 26 evropskih zemalja i SAD posjetiće sutra Prištinu, a jedna od tema susreta biće i situacija na sjeveru Kosova - potvrđeno je Srni u sjedištu međunarodnog civilnog posrednika za Kosovo u Prištini /ICR/.

        U ICR-u kažu da se od njih očekuje da formulišu zajedničku strategiju za sjever Kosova, podsjećajući da je u iščekivanju sutrašnje posjete Prištini američki podsekretar Vilijam Berns najavio da se, ukoliko Srbija računa na ulazak u EU, mora riješiti pitanje prisustva njenih bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosova.

        "Vlada SAD podržava stav pojedinih zemalja članica EU da Srbija ukoliko želi da stekne kandidaturu za članstvo u EU do kraja ove godine mora da postigne konkretne rezultate ne samo u pogledu rješenja tehničkih pitanja već i po pitanju njenog prisustva na sjeveru Kosova", citiraju u ICR-u izjavu Bernsa naglašavajući da je to i stav međunarodnog civilnog posrednika Pitera Fejta.

        Od izvora bliskih Fejtu Srna saznaje da će Fejt tokom sutrašnjih susreta sa diplomatama 26 zemalja članica EU koje su priznale nezavisnost Kosova i predstavnikom SAD zatražiti jedinstvo oko stava "Srbija mora da pronađe način da prihvati Kosovsku realnost. Odnos Srbije prema Kosovu je nespojiv sa standardima koje zagovara EU, a to se prvenstveno odnosi na problem prisustva srpskih bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosova".

        "Fejt će podsjetiti da je zadatak Međunarodne Upravljačke grupe nadgledanje provođenja Ahtisarijevog plana,koji podrazumijeva kosovsku nezavisnost u punom obimu", navode u kancelariji ICR-a, uz uvjeree da će poslije sutrašnje posjete započeti novi proces rješavanja problema sjevera Kosova.

 
<< Početak < Prethodna 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 Sledeća > Kraj >>

Strana 231 od 295