Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 28.10.2017. god.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 73 gostiju na mreži


Krčmar / U POTOČARIMA SAHRANjIVANI POBIJENI SRBI? PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
subota, 15 oktobar 2011 14:31


        BANjALUKA, 15. OKTOBRA (SRNA) - Šef Operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske /RS/ Goran Krčmar izjavio je da postoje ozbiljne sumnje da su u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjivani Srbi.

        Krčmar ističe da poslije otkrića da su leševi sarajevskih Srba godinama nakon rata skrivani u mrtvačnici bolnice na Koševu, odakle su tek 2003. godine prevezeni i pokopani na groblju u Visokom, niko ne smije da tvrdi da odatle nisu prebačeni u Potočare, piše "Pres RS".

        "RS odavno tvrdi da su na groblju u Visokom sahranjivani sarajevski Srbi koji se vode kao nestali, što je na kraju i potvrđeno. Pošto je dokazano da su u Potočarima sahranjivani i oni koji nemaju nikakve veze sa zločinom u Srebrenici i koji su stradali ili pomrli mnogo prije jula 1995. godine, moguće je da su u Potočarima sahranjivani i Srbi", smatra Krčmar.

        Prema njegovim riječima, u BiH je potrebno uspostaviti centralnu evidenciju nestalih, kako bi se došlo do preciznih podataka o svim žrtvama, pa i srebreničkim.

        "RS traži 1 774 nestala i očekujemo od Federacije BiH da precizno kaže koliko nestalih traže. U ovom trenutku oni barataju podatkom od osam do 13 hiljada nestalih, što je nedopustivo i opasno", dodao je Krčmar.

        On je naglasio da Institutu za nestala lica BiH ne odgovara istina i da zbog toga koči proces traženja nestalih Srba.

        "Šef Kancelarije Instituta u Bihaću je Mujo Begić, koji je cijeli rat proveo u kasarni u tom gradu u kojoj je tek prije desetak dana otkrivena masovna grobnica pobijenih Srba. On se ne može braniti da to nije znao. Proces traženja nestalih Srba se ometa, za zločine nad Srbima niko ne odgovara i što je najgore na kraju se zločinci aboliraju, kao u slučaju Karaja Kamena bin Alija, poznatijeg kao Abu Hamza", zaključio je Krčmar.

 
Dodik / KRIZU IZAZIVA "EKSPERIMENT BiH" PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
subota, 15 oktobar 2011 14:29

BIJELjINA, 15. OKTOBRA (SRNA) - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se u trenutnoj krizi u BiH ne radi o Savjetu ministara nego o "eksperimentu koji se zove BiH" i principu raspodjele funkcija među pripadnicima tri naroda.

        "Ovdje je primarno pitanje BiH i samo naivni misle da se ovdje radi o Savjetu ministara. Svijet i dalje želi da nastavi sa eksperimentom koji se zove BiH, bez obzira koliko puta se pokazalo kao neuspješan", rekao je Dodik u intervjuu za ruski servis Radija Slobodna Evropa.

        Predsjednik Srpske je ocijenio da situacija u vezi sa izborom Savjeta ministara odražava stanje BiH i činjenicu da se narodi koji žive u ovoj zemlji nikada nisu izjasnili da li žele u njoj da žive.

        "Jedni žele majorizaciju i manifestaciju moći većine u odnosu na druge narode koji ne žele da žive u takvim uslovima. Sve se svodi na neke fotelje, a ovaj izbor je tipično vezan isključivo za koncepte i gledanje u BiH. Dejtonski balans je napravio BiH sastavljenu od dva entiteta i tri konstutivna naroda. U BiH je sve vezano za entitete i konstutivne narode", rekao je Dodik.

        On je istakao da situacija sa neformiranjem vlasti na nivou BiH ne utiče ni na šta u Srpskoj, već da samo smeta.

        "Koncentracija i arogancija međunarodne zajednice po pitanju jačanja institucija u BiH povukla je ogroman novac koji se tamo troši. Imamo 22 000 zaposlenih u BiH koji primaju plate, a nemaju nikakve koristi od nje", rekao je Dodik i dodao da RS nije osjetila neku korist od "efikasne vlasti u BiH", koja je više smetala, nego pomagala.

        Dodik je podsjetio da su ankete, koje su prije nekoliko mjeseci rađene za potrebe nekih stranih institucija, pokazale da je u RS 88 odsto anketiranih reklo da ne želi da ostane u BiH. On je dodao da su dodatnu volju za samostalnost u Srpskoj pojačali stranci, koji ničim nisu učinili BiH dostupnom ili privlačnom ljudima u Srpskoj, nego su stalnom arogancijom i krivnjom Srpske doveli do stvaranja dovoljno energije da se tih 88 odsto anketiranih izjasni da želi da živi van BiH.

        "Da li ćemo ili nećemo ići svojim putem, ne zavisi samo od nas. Mi političari moramo da poštujemo realnost, a to su međunarodni sporazumi i konstalacija odnosa na međunarodnom planu. Mi ne možemo donositi unilateralne odluke, ali je možda bitnije pitanje kako političari u RS egzistiraju, djeluju i rade, a da ne poštuju volju tih 88 odsto građana koji na taj način misle", rekao je Dodik.

        Govoreći o ruskoj politici u BiH, Dodik je rekao da postoji jasna politička saradnja i uvažavanje pozicije RS i činjenice da Srpska funkcioniše u okviru BiH, kao dejtonski organizovane zemlje i da u tom pogledu ruska politika, u samoj svojoj suštini, podržava Dejtonski sporazum.

        "Interes Ruske Federacije, onako kako ga mi razumijemo, je da se sačuva stabilnost i mir i da se očuva Dejton kao osnovni ugovor za funkcionisanje BiH. Želimo da se lokalna odgovornost preda lokalnim strukturama vlasti u BiH, a ne da dođe do stalnog upliva stranaca, koji nisu izabrani, i koji su ovdje nametnuti nekim neformalnim odlukama određenih centara moći koji pokušavaju da upravljaju BiH", istakao je predsjednik Srpske.

        Govoreći o ulaganju ruskog kapitala u BiH, Dodik je rekao je da je dolazak ruske privrede kontinuiran i da je sve počelo sa privatizacijom naftne industrije u RS te da se sada, nakon nekoliko godina, može reći da je taj projekat uspio.

        "Razvijamo projekte za nova nalazište naftne ovdje. Postoje indikacije i podaci da se nalaze određene količine nafte na prostoru RS. Istraživanja će učiniti ruske kompanije. Jedan od mega projekta koje radimo je gasovod, gdje zajedno sa Ministarstvom energetike ruske federacije i Gaspromom razvijamo tu aktivnost. Uvjeren sam da će to biti ulaganje novog ruskog kapitala ovdje", rekao je Dodik.

        On je ocijenio da je vrlo važno da "Sberbanka" preuzima "Volksbanku" koja posluje i u Republici Srpskoj i da će se proces vlasništva završiti za mjesec-dva. "Ruski bankarski i finansijski stručnjaci će preuzeti upravljanje ovom bankom, što je za nas važno jer vjerujemo da nam dolaze prijatelji koji će, pored poslovnih kriterija, imati u vidu i činjenicu da imamo dobru saradnju na svim nivoima", rekao je Dodik.       

 
Игманска иницијатива - заједничка изјава / ПОЗИВ ЕУ ДА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ПРОШИРЕЊА PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 14 oktobar 2011 12:55

 БЕОГРАД, 14. ОКТОБРА /СРНА/ - Србија, БиХ, Хрватска и Црна Гора потписале су у Београду заједничку изјаву о партнерству за европску будућност региона, којом су потврдили приврженост начелима, вриједностима и циљевима на којима се темељи ЕУ и позвале ЕУ да не одустаје од проширења, упркос кризи.

        Изјаву су, у присуству европског комесара за проширење Штефана Филеа, потписали предсједници Србије Борис Тадић, Хрватске Иво Јосиповић, Црне Горе Филип Вујановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, који су се сагласили да се започети процес међусобног помирења мора наставити.

        "У том погледу, пресудну улогу има блиска сарадња правосуђа наших земаља и то не само у прогону и кажњавању ратних злочина, него и свих облика организованог криминала који угрожавају благостање наших грађана", стоји у изјави, у којој се истиче значај отворености структура с циљем сузбијања корупције.

        Предсједници су изразили чврсто увјерење да је перспектива чланства у ЕУ, потврђена на претходним самитима, покретач и гарант мира и стабилности у региону југоисточне Европе, као и посредник све бољих међусобних односа међу земљама и грађанима региона.

        Државе су изразиле чврсту опредијељеност за рјешавање отворених питања дијалогом преговорима у духу добросусједства и на основама међународног права и потврдиле пуну одлучност да свака од земаља у међусобним односима дјелује тако да другима помогне да се испуне сви потребни услови за приступање у пунопранво чланство ЕУ.

        "Принцип солидарности и узајамне подршке јесте темељни принцип на којем четири земље желе градити заједничку европску будућност", истакнуто је у заједничкој изјави.

        Свјесне дубоке економске кризе у Европи и свијету, четири државе су сагласне да међусбно привредно отварање, као и уклањање свих облика ограничења економској сарадњи, чини све ове земље отпорнијим на кризу и способнијим за опоравак њихових економија.

        "Заједнички позивамо ЕУ и све њене земље чланице да упркос изазовима кризе не испусте из вида важност процеса проширења као инструмента у стабилизацији мира међу земљама и народима у нашем региону, али и као најефикаснијег инструмента у унутрашњој изградњи демократских система и правног поретка у свакој од наших земаља", стоји у изјави.

        Изражено је задовољство чињеницом да је Хрватска успјешно окончала приступне преговоре и да је пред потписивањем приступног уговора, као и очекивање да ће одмах након потписивања услиједити његова брза ратификација.

        Такође, изражено је очекивање да ће Србија до краја године добити статус кандидата и датум почетка преговора, Црна Гора датум почетка преговора о приступању ЕУ, а БиХ да ће предати апликацију за кандидатски статус у ЕУ до краја године.

        "Спремни смо да и билатерално кроз постојеће мултилатералне форуме, укључујући и Игманску иницијативу, наставимо да у духу конструктивног дијалога разговарамо о будућности региона и остварењу партнерства наших земаља за европску будућност региона", стоји у изјави потписаној у оквиру одржавања 22. сједнице Игманске иницијативе.                         /крај/вш/да /фото/

 
Vasić / OTVARANjE PITANjA PALESTINE I KOSOVA MOŽE SE ODRAZITI NA BiH PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 13 oktobar 2011 17:15


        BIJELjINA, 13. OKTOBRA (SRNA) - Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je Srni da je rano govoriti o državnosti Palestine i Kosova, ali ako neko misli da nije, onda treba da vidi kako će se to odraziti na BiH.

        Vasić je povodom podrške koju je SDA izrazila aplikaciji Palestine za punopravno članstvo u UN, istakao da Srpska o pitanjima - Srbije i Kosova, te Izraela i Palestine - govori na način da poštuje interese Srbije i interese Izraela.

        "Čini mi se da SDA i drugi u ovom slučaju ne misle dovoljno o interesima BiH, ni onoliko koliko misli Srpska, jer Srpskoj je najlakše da se podrže neki `događaji` na terenu koji bi išli u njenu korist. Međutim, mi govorimo iz principijelnih međunarodnih postavki", naglasio je Vasić.

        Vasić je naglasio da bi svi u BiH koji govore o državama Palestini ili Kosovu trebalo da misle na interese BiH, jer se ta pitanja mogu odraziti na BiH.

        "Svi narodi, uključujući i Palestince, imaju prava koja pripadaju svima na zemaljskoj kugli u demokratskom svijetu, ali se sva prava moraju rješavati u određenim procedurama i ne na štetu drugih naroda ili država", istakao je Vasić.

        Prema njegovim riječima, SDA, kao i drugi u Sarajevu koji se na taj način igraju ovim slučajem, radi protiv interesa BiH, sada i na spoljnom planu, a već odavno radi i na unutrašnjem.

        SDA je saopštila da podržava aplikaciju Palestine za punopravno članstvo u UN s obzirom na to da su BiH i Palestinska uprava 30. oktobra 1992. godine potpisale sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

        SDA navodi da dijeli stav kompletne međunarodne zajednice da rješenje bliskoistočne krize treba da budu dvije ravnopravne susjedne države - Izrael i Palestina, koje će u budućnosti egzistirati i prosperirati u miru i međusobnom uvažavanju.

 
GENERALU MLADIĆU JEDNO SUĐENJE PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 13 oktobar 2011 17:14

HAG, 13. OKTOBRA (SRNA) - Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je danas zahtjev Tužilaštva da optužnica protiv generala Ratka Mladića bude razdvojena i da se održe dva suđenja, prvo za genocid u Srebrenici, a drugo po ostalih 10 tačaka optužnice, javio je dopisnik Srne.
        
        Vijeće je prihvatilo zahtjev da optužbe za Srebrenicu budu proširene i na zločine počinjene u selu Bišina.         S tim u vezi, Vijeće je naložilo da treća izmijenjena optužnica bude predata u roku od sedam dana od objavljivanja ove odluke.
        
        Optuženi će o novoj optužbi moći da se izjasni na statusnoj konferenciji koja je ranije zakazana za 11. novembar.
        
        "Vijeće smatra da bi prihvatanje podneska Tužilaštva od 16. avgusta, da se održe dva odvojena suđenja, ugrozilo prava optuženog, učinilo proces komplikovanijim i manje efikasnim i predstavljalo nepotrebno preopterećenje za svjedoke", navodi se u odluci.
        
        Tužilaštvo je razdvajanje optužnice tražilo obrazloživši da bi to bilo "u interesu pravde i efikasnosti suđenja", a odbrana se usprotivila zahtjevu.
        
        Sudije su u svojoj odluci navele da "shvataju da postoji veliko interesovanje, kako među žrtvama, tako i u međunarodnoj zajednici, da se brzo donese presuda za zločine navedene u optužnici". "Vijeće, međutim, smatra da razdvajanje optužnice ne bi učinilo suđenje lakšim za upravljanje i da bi vođenje dva suđenja umjesto jednog takođe bilo značajno manje efikasno", navodi se u odluci.
        
        U odluci se dodaje da bi vođenje dva postupka predstavljalo preveliki teret za optuženog. "Učešćem u pretpretresnom postupku u jednom predmetu i istovremeno učešće u fazi donošenja prvostepene ili žalbene presude za prvo suđenje, moglo bi značajno da preoptereti optuženog i ograniči njegovu mogućnost da uzme efikasno učešće u bilo kom od dva suđenja", ističe se u odluci.

        Povodom stava tužilaštva da bi optužnicu trebalo razdvojiti jer bi se "zdravlje generala Mladića moglo pogoršati u budućnosti", Vijeće je zaključilo da su "ti agrumenti spekulativni i neosnovani".

        U odluci se kaže da takve tvrdnje nisu potkrepljene medicinskom dokumentacijom, te da Vijeće "ne može da uzima za osnov svojih odluka medijske izvještaje ili slične izvore".

 
Džombić - Davidi / BiH KASNI ZA ZEMLjAMA REGIONA U PROCESU PRIDRUŽIVANjA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 13 oktobar 2011 17:13

BANjALUKA, 13. OKTOBRA (SRNA) - Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi konstatovali su danas da se iz Izvještaja o napretku BiH vidi da je bilo pomaka u realizaciji neophodnih uslova, ali da je, ipak, konačna ocjena Evropske komisije da nije dovoljno urađeno i da BiH rizikuje da kasni za zemljama regiona u procesu pridruživanja EU.
        
        Prioriteti u ispunjavanju neophodnih uslova su popis stanovništva, poštivanje odluke Suda u Strazburu u vezi sa predmetom Sejdić-Finci i rješavanje pitanja državne pomoći, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

        Na današnjem sastanku u Banjaluci bilo je riječi i o drugim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH, ističe se u saopštenju.

 
<< Početak < Prethodna 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 Sledeća > Kraj >>

Strana 210 od 292