Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

Top 5 razloga zašto se reklamirati kod nas

      Zašto izabrati Radio Gradišku za svoj reklamni prostor? Top 5 razloga:  

Uvijek najbolje informacije

Uvijek najbolje informacije

Sa nama se informišite o svemu što se dešava u našem gradu, a i dalje...    

Mi pazimo na kvalitet

Mi pazimo na kvalitet

Objektivnost, brzina, istina, aktulnosti i zanimljivosti, naše su mjere za dobar radio.

Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 19.08.2017.
 

Login FormBroj posjetioca

Imamo 36 gostiju na mreži


Civilna zaštita / ČAĐO: SARAJEVO HOĆE CENTRALIZACIJU PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 10 februar 2012 10:09

BANjALUKA, 10. FEBRUARA (SRNA) - Preporuke EU za uvođenje jedinstvenog broja za hitne situacije 112 izgovor su Sarajevu za centralizaciju sistema zaštite i spašavanja, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo.

        Čađo je ocijenio da se cijela priča oko jedinstvenog broja 112 zloupotrebljava i da Ministarstvo bezbjednosti BiH na perfidan način pokušava da uradi što i svojevremeno sa reformom policije.

        "Njihova priča u Ministarstvu je da se radi u interesu čovjeka, ali to nije baš tako. Oni hoće centralizaciju. Republika Srpska ima svoj sistem civilne zaštite i, izgovarajući se na telefonski broj, Sarajevo hoće da je utopi u nešto što bi se zvalo BH sistem civilne zaštite. Mi to ne damo", rekao je Čađo za "Blic".

        Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder, takođe, smatra da je poenta prenošenje nadležnosti na BiH, ali da se to ne smije dozvoliti.

        "Srpska ima svojih pet regionalnih centara koji se mogu dobiti pozivom na broj 121. Nakon uvođenja jedinstvenog telefonskog i elektronskog sistema, potrebno je samo broj preregistrovati, i to je sve", rekao je Doder.

        Član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Zoran Đerić rekao je da Republika Srpska ne smije da izgubi svoj sistem civilne zaštite i da takva servisna priča ne smije da postane predmet dnevne politike.

        "Niko u Srpskoj nema ništa protiv poštivanja evropskih standarda, ali ako će se to ispolitizovati i ići na štetu Republike Srpske, to ne može. Mi na sjednici odbora nismo razgovarali o ovoj temi, ali je očigledno da se Srpska ponovo mora štititi izvana", dodao je Đerić.

        U Ministarstvu bezbjednosti BiH tvrde da u Republici Srpskoj opstruišu cijeli projekat, jer, navodno, ne žele da budu dio bilo čega što se zove "jedinstveno" i da odugovlače, bez konkretnog objašnjenja.

        U Evropi je jedinstveni broj 112 uveden kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe /policija, hitna pomoć i vatrogasci/ koristeći isti broj bilo gdje u EU. BiH se obavezala da će do ulaska u EU omogućiti da ovaj poziv bude besplatan i da funkcioniše na teritoriji cijele zemlje.

 
Radojičić / AMERIČKI ZVANIČNICI NE GOVORE O SUŠTINSKOJ PROMJENI USTAVA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
petak, 10 februar 2012 10:08

BANjALUKA, 10. FEBRUARA (SRNA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da u razgovorima sa američkim zvaničnicima nije stekao utisak da neko govori o suštinskoj promjeni ustava BiH i ugrožavanju Republike Srpske.

        "I američka administracija je u standardnu retoriku ubacila termin koji u diplomatskom žargonu znači dosta, a to je dva dinamična i važna entiteta u BiH. To je trenutna pozicija zvanične administracije i zvaničnici iz Kongresa i Senata su htjeli čuti mišljenje iz Republike Srpske", rekao je Radojičić za Radio-televiziju Republiku Srpsku.

        On je naveo da ni BiH, niti cijeli Balkan nisu u vrhu prioriteta američke spoljne politike. "SAD prije svega interesuju ekonomska kretanja u Evropi, a težište interesovanja se globalno pomjera prema istoku", dodao je Radojičić.

        Prema njegovim riječima, BiH i Balkan nisu tema visokih političkih sastanaka što znači da na ovim prostorima nema nekih velikih problema.

        Radojičić je naglasio da u američkom Kongresu i Senatu postoji interesovanje za principe bezbjednosti, ljudskih prava i evropskih integracija.

        "U američkom Kongresu se procjenjuje da se situacija u pogledu opasnosti od terorizma u BiH u posljednjih 20 godina značajno pogoršala zbog uticaja iz islamskih zemalja i širenja određenih ideologija koje vuku ka radikalnom islamu", rekao je Radojičić.

 
ŠTO PRIJE FORMIRATI SAVJET MINISTARA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 09 februar 2012 15:42

  SARAJEVO, 9. FEBRUARA (SRNA) - Evropski pokret u BiH pozvao je političare u BiH da konačno dovrše formiranje Savjeta ministara, te odmah "krenu na posao", prije svega, izvršenje domaćih i međunarodnih obaveza, uključujući ispunjenje uslova neophodnih za ubrzanje evropskog puta.

        "Mi u Evropskom pokretu smatramo da rezultati nedavnog referenduma u Hrvatskoj o pristupanju u EU naredne godine moraju biti motivacija domaćim institucijama i političarima da konačno dovrše formiranje Savjeta ministara, jer je svima jasno da svaki dan bez ovog izuzetno važnog subjekta nepovratno je izgubljeno dragocjeno vrijeme u procesu EU integracija našeg društva", saopšteno je iz Evropskog pokreta.

        U Evropskom pokretu smatraju da BiH, pored opasnosti da nespremno dočeka ulazak Hrvatske u EU, vidno zaostaje za zemljama regiona u procesu evrointegracija radi dugotrajnog neformiranja Savjeta ministara i kašnjenja u ispunjenju tri uslova EU.

        "Radi svega navedenog, pozivamo bezbjednosne institucije da maksimalno ubrzaju proces provjere kandidata, jer je riječ o političarima koji bi trebalo da budu već odavno poznati i provjereni da li mogu obavljati najodgovornije funkcije", ističe se u saopštenju.

        S ciljem ubrzanja evropskog puta BiH, Evropski pokret poziva i nudi partnerstvo i saradnju u procesu evrointegracija svim relevantnim političkim strankama, medijima, nevladinim organizacijama i ostalim zainteresovanim subjektima društva, koji mogu da prihvate činjenicu da Evropski pokret nije i ne može biti vlasništvo, ikebana ili marioneta domaćih političkih subjekata ili inostranih donatora, nego vlasništvo građana BiH. /kraj/bm/sak

 
MIP - Lagumdžija / UNIŠTAVANjE DOKUMENATA - JEDNA U NIZU AFERA PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 09 februar 2012 11:24

BANjALUKA, 9. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik SDP BiH i kandidat za ministra inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da uništavanje i iznošenje dokumenata iz Ministrastva inostranih poslova /MIP/ samo jedna u nizu afera kojima je to ministarstvo obilovalo proteklih godina.

        "Tamo se zaista mora napraviti veliko pospremanje, jer MIP ne smije kao do sada biti privatni vlasništvo jednog čovjeka", rekao je Lagumdžija za "Glas Srpske".

        On vjeruje da će nadležne službe utvrditi šta se dešavalo, koja su dokumenta uništavana i da li je to činjeno u skladu sa propisanim procedurama.

        "Vjerujem da će utvrditi da li je među tim dokumentima bilo i onih koja su bila sa oznakom tajnosti i koja nikako nisu smjela da se uništavaju. Nijedan dopis koji je stizao na MIP nije privatna pošta pojedinca. Stoga ni pojedinac sam ne može odlučiti šta i kako treba uništavati", naglasio je Lagumdžija.

        Govoreći o formiranju i radu Savjeta ministara BiH, on je naveo da je obavio razgovore sa članovima Predsjedništva BiH o tome kako da svi skupa kreiraju pozitivnu atmosferu kada je riječ o spoljnoj politici.

 
"Dobrovoljačka" / NEZAKONITA NAREDBA O OBUSTAVLjANjU ISTRAGE PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 09 februar 2012 11:22

BANjALUKA, 9. FEBRUARA /SRNA/ - Tužilac Džud Romano nije mogao da donese Naredbu o obustavljanju istrage u predmetu "Dobrovoljačka", jer je time nezakonito prekršio Odluku o formiranju stručnog tima i okončanju predmeta "Dobrovoljačka" koju je 2010. godine donio glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin, piše "Glas Srpske".

        Za koordinatora i šefa tog tima određena je Vesna Budimir, a članovi su bili tužilac Romano koji je radio na predmetu, te Dragan Čarlija, Andrej Stripoli, Aleksandar Faladžić, Željka Radovanović i Munib Halilović.

        Prije donošenja Romanove Naredbe o obustavljanju istrage tim je imao više sastanaka, a Čarlija, Faladžić i Radovanović su dostavili pisano mišljenje da u "predmetu Dobrovoljačka" postoje elementi krivičnog djela ratnog zločina. List navodi da odluka glavnog tužioca o formiranju tima nikad nije suspendovana, što znači da je Romano Naredbu o obustavljanju istrage donio nezakonito.

        "Odluka o formiranju tog tima ne može biti ukinuta, jer ona prestaje da važi samo po okončanju `predmeta Dobrovoljačka`. Tim je morao da o svemu izvijesti kolegijum tužilaca. Umjesto toga, Romano je samoinicijativno donio Naredbu o obustavljanju istrage oslanjajući se vjerovatno na izmjenu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH koja je na snagu stupila 5. januara. Ali, bez obzira na tu izmjenu, o `predmetu Dobrovoljačka` morao je da odlučuje stručni tim, a nikako nije mogao Romano sam", rekao je izvor iz Tužilaštva BiH.

        MUP Pepublike Crpske u pritužbi na Naredbu o obustavljanju istrage zahtijeva da se od daljeg postupanja u predmetu izuzme tužilac Romano zbog nezakonitog i pristrasnog postupanja. Romano je 17. januara obustavio istragu u "slučaju Dobrovoljačka" protiv Ejupa Ganića i još 13 lica koji su osumnjičeni da su počinili ratni zločin.

        U napadu na kolonu JNA, koja je prema dogovoru mirno napuštala Sarajevo, pripadnici Armije RBiH, TO i "Zelenih beretki" 2. i 3. maja po podacima MUP-a Crpske ubili su 42, ranili 73, a zarobili 215 vojnika.

 
Radojičić / AMERIČKE ZVANIČNIKE ZANIMAJU POTENCIJALNE TERORISTIČKE PRIJETNjE PDF Štampa El. pošta
Politika - Politika RS, BiH, Svijet
četvrtak, 09 februar 2012 11:20

BANjALUKA, 9. FEBRUARA (SRNA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da BiH nije u fokusu američke administracije, ali da su se njegovi sagovornici u SAD zanimali za pitanja vojne imovine, statusa Brčko distrikta i potencijalnih terorističkih prijetnji u BiH.

        "BiH nije u fokusu američke administracije, niti su to prioriteti njihove spoljne politike. To je dobro, jer nama nije potreban strani intervencionizam, kojeg smo imali previše u posljednjih 15 godina", rekao je Radojičić, koji je tokom nedavne posjete SAD razgovarao sa zvaničnicima američke administracije.
        
        Radojičić je rekao da su svi dobro informisani o napadu Mevlida Jašarevića na Ambasadu SAD u Sarajevu.

        Govoreći o inicijativi SNSD-a i SDS-a u parlamentu BiH za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, Radojičić ističe da Sarajevo griješi ako misli da će stavljanjem pod tepih predmeta ratnih zločina nad Srbima smiriti situaciju.

        "Situacija će postati još komplikovanija. Nezadovoljstvo i pritisci iz Republike Srpske će rasti. Nisu svjesni da će zaštitom pojedinaca optuženih za ratni zločin ugroziti cijeli sistem. Ako odbace ovaj zakon, inicijativa iz Srpske neće stati - biće još jača", rekao je Radojičić za "Večernje novosti".

        On je istakao da istraga u premetu "Dobrovoljačka" mora biti nastavljena, dodajući da je počinjen zločin nad vojnicima JNA. "Vidjećemo kako će da reaguju tužioci na pritužbe iz Srpske. Imamo veoma negativno iskustvo kad je riječ o radu pravosuđa BiH. Nismo optimistični, niti imamo iluzija da će stvari krenuti nabolje. Nećemo se smiriti dok se ne izmijene ili revidiraju nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH", rekao je Radojičić.

        On kaže da najnoviji napad na ustavnu poziciju Republike Srpske, praćen oštrom kvalifikacijom "genocidna tvorevina", radikalna manifestacija kontinuirane politike, čiji je cilj preuređenje Ustava i ukidanje Srpske. Radojičić naglašava da ta politika traje od rata do danas, uz različita obilježja i pojavne oblike, ali je njen smisao uvijek isti osporiti postojanje Republike Srpske.

        "Republika Srpska ima svoju ustavnu, dejtonsku osnovu. Presude pojedinim srpskim oficirima govore o pojedinačnim slučajevima. One ne govore ništa o kolektivnoj odgovornosti srpskog naroda i ne mogu se dovoditi u vezu sa ustavnim uređenjem Republike Srpske", rekao je Radojičić.

        Govoreći o tome kako ubrzati evropski put BiH, Radojičić je rekao da pretpostavlja da bi barem primjena odluke "Sejdić i Finci" u dijelu koji se tiče Doma naroda parlamenta BiH "odškrinula vrata EU" i da bi BiH došla u poziciju da podnese aplikaciju za status kandidata u EU.

        On očekuje da će se Narodna skupština RS oko 22. februara izjasniti o primjeni odluke "Sejdić i Finci", dodajući da su svi u Republici Srpskoj saglasni da obim ustavnih promjena mora biti vezan isključivo za odluku, a ne za nešto drugo, jer SDP i SDA traže čak vraćanje na "aprilski paket" i korjenite promjene Ustava.

 
<< Početak < Prethodna 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 Sledeća > Kraj >>

Strana 158 od 289