Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 20.01.2018. godine
 
MIRKU MALEŠEVIĆU ZA DAROVANU KRV URUČENA MEDALJA ZASLUGA ZA NAROD
četvrtak, 11 januar 2018 16:08

Višestruki dobrovoljni davalac krvi Mirko Malešević iz Donjih Podgradaca, koga je povodom Dana Republike predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao medaljom zasluga za narod, izjavio je gostujući u emisiji Radio Gradiške da je zadovljstvo dobiti priznanje, ali da mu priznanja i nagrade nikada nisu bile motiv da daruje krv.

 

Mirko Malesevic

 

Malešević, koji je sa 175 darovanih doza rekorder dobrovoljnog davalaštva krvi u Republici Srpskoj, naveo je da je prvi put krv dao kao srednjoškolac 1971. godine, zatim dva puta tokom služenja vojnog roka, nakon koga je i postao redovni dobrovoljni davalac.

 

Za godinu dana, kaže, napunuće 65 godina života, do kada i zakonski može da bude dobrovoljni davalac, i plan mu je da, ako ga zdravlje posluži, do tada krv daruje 180 puta.

 

Malešević je naglasio  da je dobrovoljni davalac postao u želji da očuva svoje zdravlje i pomogne onima kojima je krv potrebna te pozvao mlade ljude da slijede njegov primjer.

 

Sekretar Crvenog krsta Gradiška Dragana Stević istakla je da opština Gradiška, osim što ima rekordera po broju darivanih doza krvi, ima i najveći broj dobrovoljnih davalaca u Republici Srpskoj koji su ovaj humani gest ponovili preko 100 puta.

 

„Dvedesetak ljudi sa područja Gradiške krv je darovalo preko 100 puta, a tri višetruka davaoca, među kojima je i Mirko Malešević, dali su preko 150 doza krvi. Među onima koji su krv darovali preko 100 puta su i dvije žene,  što je zaista rijedak slučaj“, navela je Stevićeva.

 

Prema riječima Stevićeve, Crveni krst Gradiška je tokom 2017.godine organizovao deset akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a tokom dvije akcije, u kojoj su učestvovali gradiški srednjoškolci, krv je prvi put darovalo oko 200 mladih ljudi.

Poslednje ažurirano subota, 13 januar 2018 09:23