Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
UREĐENJE CRKVE SVETE PETKE U DRAGELJIMA-JEDNE OD NAJSTARIJIH I NA NAJLJEPŠEM MJESTU PDF Štampa El. pošta
petak, 11 avgust 2017 15:47

dragelji 1

Crkva Svete Petke u Drageljima, koja katastarski pripada mjesnoj zajednici Cimiroti, jedna je od najstarijih na području opštine Gradiška.

Sveštenik parohije rogoljske i administrator parohije drageljske, Ljubiša Pejanić, rekao je da nema preciznih podataka kada je crkva u Dragljima podignuta, jer je to područje dosta stradalo u Drugom svjetskom ratu.

’’Prvo spominjanje datira iz 1903. godine i vezano je za službovanje prote Petra Šipke koji je posljednji sveštenik u toj parohiji. Nakon njegove smrti 1939. godine parohija je ugašena, osnovana je rogoljska parohija čiji sveštenici službuju i u drageljskoj crkvi ’’, naveo je Pejanić.

Prema njegovim riječima crkva u Drageljima je zapaljena i srušena 1941. godine, a obnova novog hrama na temeljima starog počela je 2012. godine.

’’Osnivanjem građevinskog odbora i uz veliku pomoć mještana stvorili smo uslove za renoviranje i 2013. godine napravili temelje, veće i ljepše nego prije, sa zvonikom visine 18 metara’’, naveo je Pejanić i dodao da se ova crkva nalazi na nadmorskoj visini od 170 metara, na čuvenoj drageljskoj Glavici i da se vidi iz šire okoline i sa područja grada.

Prva arhijerejska služba je održana 2013. godine i od tada do danas nastavljena je obnova i uređenje, rekao je Pejanić.

’’U toku je postavljanje podova i radovi u unutrašnjosti objekta, nakon čega slijedi detaljnije uređenje enterijera. Nadam se da ćemo u naredne dvije godine u potpunosti urediti i osvetiti ovu crkvu i uvesti redovne službe’’, naveo je Pejanić.

dragelji 2

Crkva Svete Petke u Drageljima okuplja vjernike više mjesnih zajednica koje gravitiraju na ovom području: Cimirota, Dragelja, Lužana, Jazovca sve do Bereka.