Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
U TOKU AKTIVNOSTI NA SUZBIJANJU AMBROZIJE PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 10 avgust 2017 10:28

ambrozija cvjet

Korovska biljka ambrozija jedan je od najvećih alergena u ljetnom periodu, posebno u fazi cvjetanja od sredine avgusta do kraja septembra.

Ljekari upozoravaju da je najvažnije ukloniti tu biljku prije cvjetanja i smatraju da je to obaveza i odgovornost i građana i komunalnih službi.

Suzbijanje korovske biljke ambrozije na području Gradiške je u nadležnosti komunalne policije i poljoprivredne inspekcije opštine Gradiška.

Komunalni policajac, Trivun Janjetović, rekao je da je komunalna policija nadležna za naselja s uličnim sistemom, dok je poljoprivredna inspekcija zadužena za poljoprivredna zemljišta.

’’Komunalna policija je zajedno sa poljoprivrednom inspekcijom pokrenula redovne aktivnosti oko suzbijanja i uništavanja ambrozije. Sa 90 odsto gradskih i javnih površina u užem području grada uklonjena je ova biljka, ima još jedan dio za košenje, koji uz redovno održavanje zelenih površina sprovodi komunalno preduzeće Gradska čistoća i to će biti završeno ovih dana, prije faze cvjetanja ambrozije’’, naglasio je Janjetović.

trivun

On je pozvao sve vlasnike poljoprivrednog i nepoljoprivrednog zemljišta da daju svoj doprinos u uništavanju ambrozije koja negativno utiče na zdravlje ljudi.

Janjetović je naveo da su za sve koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi propisane novčane kazne.

’’Izlaskom na teren pratimo stanje i u slučaju nepravilnosti opomenemo građane, ali još nismo imali slučajeva izricanja novčanih kazni’’, naveo je Janjetović.

Odlukom o komunalnom redu za pravna lica novčana kazna iznosi od 800 do 8 000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 80 do 800 KM, za preduzetnike od 400 do 4 000 KM i za fizička lica od 50 do 500 KM.

Ljekari građanima savjetuju da u ljetnom periodu cvjetanja ambrozije izbjegavaju odlazak u prirodu kada je sunčano i vjetrovito, da nose šešir, naočale i spriječe unošenje polena ambrozije u stan redovnim pranjem ruku, tuširanjem, pranjem kose i odjeće, te da kućne ljubimce poslije šetnje očetkaju i istuširaju.

Najkritičnije vrijeme u ljetnom periodu je od 10 do 18 časova kada alergične osobe treba da izbjegavaju šetnju.