Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
U LIJEČENJU GRIPE NE KORISTITI ANTIBIOTIKE PDF Štampa El. pošta
sreda, 10 januar 2018 15:46

image-0-02-04-4d23ae626dc41e9348a8dd206e40dc6368e3dbbadeea67d01c169099d8f9922f-V

Zbog visokih temperatura za ova doba godine povećan je broj pacijenata koji se zbog raznih respiratornih infekcija  i  visoke temperature javljaju u Službu hitne pomoći gradiškog Doma zdravlja.

Specijalista za plućne bolesti, doktorica  Branka Milošević, rekla je da visoke dnevne temperature  pogoduju širenju respiratornih infekcija.

“Visoke temperature u ovo doba godine pogoduju širenju  ne samo respiratornih, već i drugih  virusnih infekcija, i ovo je veoma epidemiološki nepovoljna situacija. Kako bi se zaštitili od virusnih infekcija građanima se savjetuje adekvatna prehrana, odmor  i dovoljno sna”, istakla je Miloševićeva.

Ona je dodala da  su akutne respiratorne infekcije  vrlo česte i predstavljaju najčešći razlog javljanja pacijenata  ljekaru  u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Prema njenim riječima najčešće akutne respiratorne infekcije su prehlada i grip .

“I prehlada i grip su virusna oboljenja i imaju  određen broj zajedničkih simptoma, zbog čega često dolazi do zabune između ova dva oboljenja. Međutim vrlo je važno razlikovati prehladu od gripe kako bi se moglo pistupiti  pravilnom liječenju”, rekla je Miloševićeva i dodala da je liječenje  simptomatsko.

”Potrebno je mirovanje, uzimanje dosta tečnosti, toplih napitaka, vitamina, skidanje temperature. U liječenju prehlade ili gripe antibiotici se ne koriste iako pacijenti misle da su im potrebni.U ovom slučaju liječenje antibioticima je opravdano samo  ako postoje određene komplikacije.”, naglasila je Miloševićeva.