Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
U GRADIŠKU DOPUTOVALO 44 DJECE SA KOSOVA I METOHIJE PDF Štampa El. pošta
nedelja, 18 jun 2017 10:38

U okviru Projekta "Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", u Gradišku je sinoć doputovalo 44 djece sa Kosova i Metohije, iz opštine Vučitrn.

kosovo3
Njihovi domaćini  narednih sedam dana biće učenici  osnovnih škola "Kozarska djeca" i Sveti Sava"    iz  Dubrava, područno odjeljenje Laminci. Djeca koja su sinoć doputovala u Gradišku nisu krila oduševljenje zbog dolaska vjerujući da će ovdje uživati u slobodi koju nemaju u svom zavičaju i da će steći nove prijatelje.Andrija Vojinović, učenik O.Š."Vuk Stefanović Karadžić" iz Priložja, enklave sa Kosova rekao je da je prvi put u RS i da mu to puno znači."Priložje je sa svih strana okruženo Albancima i živimo u jako teškim uslovima, ali svi se trude i Srbija i RS da nam pomognu", istakao je Vojinović.

kosovo2
Master vaspitač Vesna Stefanović, koja je zajedno sa još dvoje nastavnika doputovala u pratnji učenika, rekla je da su poziv za dolazak u Gradišku dobili u martu ove godine i istakla da su se djeca jako obradovala i odazvala u velikom broju."Nismo mogli sve njih da povedemo, izabrali smo njih 50, uglavnom i djecu  koja nemaju mogućnosti  da otputuju negdje sa roditeljima.Pred sam polazak šest učenika se razboljelo , tako da ih je doputovalo 44", istakla je Stefanovićeva i dodala da su prvi put u RS i da su oduševljeni. Prema njenim riječima djeca u Priložju jako teško žive, rijetko negdje putuju, a ako žele u šetnju ili kupovinu, do sjevernog dijela Kosovske Mitrovice moraju da prođu 25 kilometara kroz albansku  teritoriju.
Paroh Laminački, Branislav Vidačković, čija porodica će narednih sedam dana ugostiti dva dječaka , zahvalio se svim roditeljima koji su prihvatili  mališane sa Kosova i dodao da iako ne možemo da im nadomjestimo slobodu možemo pružiti toplu riječ i fino druženje i potruditi se da ponesu lijepe uspomene iz RS.

kosovo1
Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška, Davor Glišić, rekao je da je opština Gradiška finansirala prevoz djece sa Kosova i Metohije i dodao da su za njih planirali i određene aktivnosti."Jedna od aktivnosti je i posjeta Spomen kompleksu  "Gradina", gde će biti održan istorijski čas, a planirana je i posjeta nacinonalnom parku Kozara", istakao je Glišić.Prema njegovim riječima , za djecu sa Kosova biće upriličen i prijem kod načelnika opštine Gradiška, kao i prijem u zgradi Vlade RS.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 19 jun 2017 08:01