Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
U GRADIŠCI OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA PDF Štampa El. pošta
utorak, 14 novembar 2017 12:49

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa koji su ustanovile Međunarodna federacija za dijabetes i Svjetska zdravstvena organizacija, kako bi ukazale na porast broja oboljelih od dijabetesa širom svijeta. 

Gostujući u programu Radio Gradiške, prim. dr Radoja Racanović rekao je da je dijabetes jedna od najpoznatijih ali i najkomplikovanijih hroničnih masovnih nezaraznih oboljenja. On je istakao da se šećerna bolest dijeli na četiri grupe i dodao da je pored liječenja medikamentima veoma važan i zdrav stil života.

racanovic r

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u Srpskoj je "Žene i dijabetes". Ukupan broj oboljelih od dijabetesa u Republici Srpskoj u 2016. godini, prema podacima Instituta za javno zdravstvo Srpske, iznosio je 56.016, od kojih je prijavljeno 31.193 osobe oboljele od dijabetesa ženskog pola i 24.823 oboljelih osoba muškog pola.

Ovogodišnja kampanja ima za cilj da promoviše ravnopravan pristup svim ženama, koje su u riziku ili žive sa dijabetesom, na lijekove i medicinska sredstva koja se koriste u prevenciji i liječenju dijabetesa, edukaciju i informisanje potrebno za postizanje optimalnih ishoda u liječenju dijabetesa, te na podizanje svijesti u cilju sprečavanja dijabetesa tipa 2.

Tim povodom ljekari Doma zdravlja Gradiška danas su u Merkator centru u Gradišci organizovali akciju besplatnog mjerenje šećera u krvi i određivanja visne „bodi mas“ indeksa. Ljekari su savjetovali građane o pravilnom načinu ishrane i fizičkoj aktivnosti.

svjetski dan dijabetesa

Poslednje ažurirano utorak, 14 novembar 2017 20:17