Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 20.01.2018. godine
 
PRVI SASTANAK ORGANIZACIONOG ODBORA POVODOM BOGOJAVLJENSKIH SVEČANOSTI
petak, 12 januar 2018 20:35

U Gradišci je juče održan prvi sastanak Odbora za organizaciju Bogojavljenske litije i takmičenja u plivanju za časni krst, koje 19. januara ove godine po prvi put organizuje Srpska prvoslavna crkvena opština Gradiška.

Arhijerejski namjesnik gradiški, protojerej stavrofor Gojko Slijepčević, rekao je da je Organizacioni odbor okupio predstavnike lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova koji mogu da doprinesu da se Bogojavljenska litija i plivanje za časni krst održe u najboljem redu.

proto

„Cilj je da se omasove svečanosti povodom praznika Bogojavljenja, praznika koji je posvećen danu kada je Isus Hrist kršten na rijeci Jordan“, naglasio je Slijepčević.

Prema njegovim riječima, na Bogojavljenje 19 . januara, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci u 9 časova biće služena Sveta Liturgija i osvećena Bogojavljenska vodica. U 11 časova ispred hrama je predviđen polazak Bogojavljenske litije koja će se dalje kretati savskim kejom prema Kajak klubu gdje će u 12 časova biti održano takmičenje u plivanju za časni krst.

Protojerej stavrofor Gojko Slijepčević pozvao je sve vjernike da učestvuju u Bogojavljenskoj litiji i podrže najhrabrije koji će plivati za časni krst, od koji će najbolji biti nagrađen zlatnikom, a svi ostali plivači zahvalnicama.

Takmičenje u plivanju za časni krst ima revijalni karakter, a učesnici su dužni da se takmiče viteški, časno i pošteno. Za takmičenje, u kome se učestvuje na vlastitu odgovornost, potrebna je psihofizička pripremljenost s obzirom na vremenske uslove i druge specifičnosti takmičenja.  

Poslednje ažurirano subota, 13 januar 2018 09:38