Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 20.01.2018. godine
 
OTVORENA IZLOŽBA "BELEZI VELIKIH ZLOČINA" PDF Štampa El. pošta
sreda, 18 oktobar 2017 19:20

U Zavičajnom muzeju Gradiška večeras je  u saradnji sa Muzejom žrtava genocida  iz Beograda  otvorna izložba slika i vajarskih radova „Belezi  velikih zločina„ autora Veljka Đurića Mišina koji je i direktor Muzeja.

Veljko Đurić Mišina rekao je da je izložba obišla osam gradova u Republici Srpskoj i uskoro će biti predstavljena u Hercegovini, a zatim u Crnoj Gori.

„Predstavljeno je oko petnaest umjetničkih radova najuglednijih imena likovnih umjetnika na temu velikih tragedija srpskog naroda u dvadesetom vijeku„ rekao je Mišina i dodao da imaju namjeru da kolekciju prošire na još desetak djela  likovnih umjetnika  na zadate  teme, a  sva  djela su vlasništvo Muzeja genocida iz Beograda.

1

„U planu je da prota Jovo  Lakić iz Šamca uradi repliku ikone Jasenovačkih novomučenika, a  da poznati slikar iz Beograda Miloš Šobajić uradi slike na ovu temu„ rekao je Mišina.

On je rekao da je  izložba pripremljena prošle godine za godišnjicu proboja logoraša  iz logora Jasenovac 22. aprila 1945. godine, a rađena je po ideji Muzeja žrtava genocida iz Beograda u dogovoru sa umjetnicima, gdje je svaki umjetnik imao zadatak da na svoj način obradi  temu.

Među slikama je djelo Zdravka Zdrave Mirčeta iz Beograda, “Omaž ocu„ koji je  bio u logorima u Kosovskoj Mitrovici 1941. godine, na Banjici u Beogradu, Mauthauzenu i Aušvicu na kojoj se jasno vidi kapa i broj koji je imao kao logoraš, sa koje se gotovo vrišti upitanošću - čemu bezumlje, zašto u ime čega?

2

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović rekao je da ova izložba svjedoči o velikim zločinima u dvadesetom vijeku, a „umjetnici kroz svoju vizuru pokušavaju  da prikažu  sjećanja na velike zločine nad srpskim narodom koji su se desili na prostorima Republike Srpske i Srbije“.

„Ovom  izložbom pokušavamo da oživimo kolektivno sjećanje na sve te događaje, a važno je da  naša publika vidi slike jer imamo prikaz onoga što se dešavalo na našem prostoru, jer su na slikama prikazani Jasenovac, Topla užasa u Gradini, koje su prepoznatljive, a koje se mogu da vide kroz vizuru velikh umjetnika poput Milića od Mačve, Zorana Turkana, Vesne Tatar,  Jovana Soldatovića, Dragana Ristića i Svetlane Pavlović Džindo i Aleksandra Stanojevića.

Među slikama je i portret Dijane Budisavljević koji je naslikao  Nedeljko  - Neđo  Goga  koji je rođen u Vrbaškoj, koji je kao dijete bio zatočenik  logora Jasenovac, a koga je ona spasila zajedno sa  više od dvanaest hiljada srpske djece.

3

Izložba   „Belezi velikog zločina„ biće otvorena za posjetioce  u Zavičajnom muzeju Gradiška narednih petnaest dana.

Poslednje ažurirano sreda, 18 oktobar 2017 20:49