Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
OTKRIVENA SPOMEN-BISTA NARODNOM HEROJU MILI RISTIĆU PDF Štampa El. pošta
nedelja, 16 jul 2017 16:23

sama bista

U Miljevićima je danas otkrivena spomen-bista narodnom heroju Mili Ristiću koji je zaslužan za proboj jasenovačkih logoraša 22. aprila 1945. godine kada je oslobođeno više od 80 logoraša koncentracionog logora Jasenovac u NDH.

bista

Spomen-bistu otkrili su načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, predstavnik OO SUBNOR-a Gradiška Ostoja Popović i unuk Mile Ristića, Branislav Ristić.

nacelnik

Načelnik opštine Gadiška, Zoran Adžić, rekao je da su danas u Miljevićima odali priznanje svima koji su dali živote za slobodu na ovim prostorima.

''Ovdje smo da ispravimo i jednu istorijsku nepravdu. Otkrivanjem biste Mili Ristiću odali smo priznanje čovjeku koji je goloruk uspio da savlada ustaškog stražara, omogući proboj i spasi žive svjedoke o najvećem genocidu na ovim prostorima'', naveo je Adžić i istakao da bi bez tog podviga istorija srpkog naroda na ovim prostorima bila uskraćena za mnoge dokaze i svjedočenja.

Adžić je naglasio da će bista ostati trajna uspomena i sjećanje na herojski podvig Mile Ristića koji je svojim djelom to zaslužio te dodao da istoriju ne smijemo zaboraviti.

porodica

Unuk Branislav Ristić, rekao je da je njegov djed dobio spomenik 72 godine poslije proboja logoraša i 37 godina nakon smrti zahvaljujući gradiškom SUBNOR-u, mjesnoj zajednici i načelniku opštine.

'' Porodica je ponosna na djedove zasluge, a sam današnji čin i gest je korak ka buđenju naših sjećanja i poštovanja istorije koju zaboravljamo'', naveo je Ristić.

Predstavnik SUBNOR-a Gradiška, Ostoja Popović, rekao je da je Mile Ristić narodni heroj jer je spasio svoj narod i naglasio da potomci NOR-a neće zaboraviti njegov herojski čin.

subnor

Predsjednik mjesne zajednice Miljevići, Drago Todorović, rekao je da je ovaj dan značajan za mjesnu zajednicu i Kozaru i da je podizanjem biste ispravljena greška prema narodnom heroju Mili Ristiću, jer su prethodne generacije trebale da mu odaju priznanje.

mjesna

Vijence i cvijeće na spomen-bistu položile su delegacije Opštine Gradiška, SUBNOR-a Republike Srpske, OO SUBNOR-a Gradiška i Laktaši, Boračke organizacije Gradiška, Organizacije porodica poginulih i nestalih Gradiška, predstavnici mjesne zajednice, mještani i članovi porodice Mile Ristića.

ilija

Otkrivanju spomen-biste prisustvovao je i Ilija Ivanović iz Gornjih Podgradaca, posljednji živi učesnik proboja logoraša 1945. godine.