Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 20.01.2018. godine
 
OSIGURANICIMA FONDA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA NA RASPOLAGANJU ZAŠTITNICI PRAVA PDF Štampa El. pošta
sreda, 18 oktobar 2017 11:56

U periodu od oktobra do kraja decembra, kao i svake godine, građani Republike Srpske imaju mogućnost da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa, na jednostavan način -  bez navođenja razloga promjene.

Zeljko Pepic

Šef poslovnice Gradiška Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Željko Pepić rekao je da svako osigurano lice ima pravo i obavezu da se registruje u tim porodične medicine. On je istakao da svi koji žele da promijene doktora, iz bilo kojeg razloga, trebalo bi da to učine u ''redovnom'' periodu, odnosno do 31. decembra jer je tad procedura promjene jednostavnija, a potrebno je da osiguranici popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u Fondu. Takođe, roditelji djecu do šest godina mogu da registruju kod izabranog pedijatra, a žene starije od 15 godina mogu da se registruju kod izabranog ginekologa i da kod njih odlaze direktno, bez uputnice.

Pepić je istakao da je registraciju važno završiti do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava i dodao da se građani za tim porodične medicine mogu registrovati u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

Pepić je rekao da je u prošloj godini 740 osiguranika Fonda iz Gradiške promjenilo doktora u redovnom terminu i dodao da je  doktora moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima.

Pepić je istakao da su u svakoj organizacionoj jedinici Fonda imenovani zaštitnici prava osiguranih lica čija  je uloga da osiguranim licima obezbijede odgovor na sva njihova pitanja, da im pruže stručnu i tehničku pomoć kod ostvarivanja pojedinih prava, kao i da evidentiraju sve primjedbe i pritužbe osiguranih lica i da ih upute u proceduru zaštite prava.