Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 20.01.2018. godine
 
OD 15. NOVEMBRA OBAVEZNO POSJEDOVANJE ZIMSKE OPREME NA VOZILIMA PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13 novembar 2017 13:34

Sekretar Auto-moto društva Gradiška Dejan Šljivić apelovao je na sve vozače da na vrijeme pripreme vozila za zimske uslove vožnje i podsjetio da od 15. novembra do 15. aprila, bez obzira na vremenske uslove, sva vozila u saobraćaju moraju da posjeduju odgovarajuću zimsku opremu, te da kazna za njeno neposjedovanje iznosi 40 KM.

zimski uslovi vožnje

Šljivić je naveo da se pod zimskom opremom, za putnička vozila i vozila čija mesa ne prelazi 3,5 tone, podrazumjeva posjedovanje zimskih pneumatika na sva četiri točka sa najmanje 4 milimetra dubine gazećeg sloja ili gume sa ljetnim profilom iste dubine gazećeg sloja, ali je u tom slučaju obavezno posjedovanje i odgovarajućih lanac koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova vožnje.

„Za motorna vozila čija masa prelazi 3,5 tone obavezno je posjedovanje zimskih pneumatika na pogonskim točkovima sa najmanje 4 milimetra dubine gazećeg sloja, te posjedovanje lanaca i priručnog alata u koji se ubraja lopata i vreća pjeska težine od 25 do 50 kilograma“, naveo je Šljivić.

Prema Šljivićevcim riječima, tokom pripreme vozila za zimske uslove vožnje potrebno je provjeriti kvalitet rashladne i kočione tečnosti u vozilu i tečnosti za čišćenje vjetrobranskih stakala, te provjeriti svjetlosno-signalne urađaje.

On je istakao da je tokom akcije besplatne kontrole pripremljenosti vozila za zimske uslove vožnje, koju je Auto-moto savez Srpske u Gradišci realizovao 9. novembra, utvrđeno da je od 30 kontrolisanih vozila većina bila u velikoj mjeri pripremljena za zimske uslove vožnje.

Šljivić je naglasio da je prilom vožnje u zimskim uslovima, po snijegu, ledu i posledici, najvažnije da vozači voze pažljivo i sporije i da neglo ne mjenjaju pravac i brzinu kretanja vozila, kako ne bi došlo do gubitka kontrole nad vozilom i saobraćajnih nezgoda.