Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
MINISTAR MALEŠEVIĆ POSJETIO SREDNJU STRUČNU I TEHNIČKU ŠKOLU GRADIŠKA PDF Štampa El. pošta
petak, 19 maj 2017 14:23

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i saradnik na projektu „Prilika plus“ iz Agencije za mala i srednja preduzeća Srpske Emir Dervišević posjetili su danas Srednju stručnu i tehničku školu u Gradišci, gdje su sa direktorom ove škole razgovarali o mogućoj prodršci projektima unaprijeđenja praktktine nastave u zanimanju poljoprivreda i ugostiteljstvo.

dane u ssiš

Minstar Malešević je istako da Srednja stručna i tehnička škola u Gradišci ima školsku ekonomiju na kojoj izvodi praktičnu nastavu za poljoprivrednu struku, te da kroz projeket „Prilika plus“ postoji mogućnosti podrške razvoja plasteničke proizvodnje u školskoj ekonomiji i unaprijeđenja saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima.

„Pošto je namjera da se još neke poljoprivredene škole u banjalučkoj regiji uključe u ovakav vid izvođenja pratične natave potrebo je obezbjediti i otkupljivače proizvoda od školskih ekonomija, jer ne vrijedi obučiti učenike i dati im plastenike da proizvode papriku, luk i paradajz i da ne znaju šta će sa tim proizvodima“, naveo je Malešević i izrazio nadu da će Srednja stručna i tehnička škola Gradiška uspjeti da konkuriše za projekat unapređenja praktične nastave.

On je rekao da Ministarstvo prosvjete i kulture ima odličnu sradnju sa Agencijom za mala i srednja preduzeća Republike Srpske koja kroz projekat „Prilika plus“, koji finasira Ambasada Švajcarske u BiH, podržava brojne projkete za unaprijeđenje praktične nastave u srednjim školama.

„To se najviše odnosi na podršku prakičnoj nastavi u mašniskoj struci i zanimanja gdje bez dobre praktične nastave i opreme nema kvalitetne nastave i zanata a poslije ni dobrog radnika u proizvodnji. U oviru projekta „ Parilika plus“ u toku je i relizacija nabavke potrebne opreme za uvođenje novog zanimanja CNC operatera u Tehničkoj školi u Gradišci, koje će učenici moći da upišu u narednoj školskoj godini“, dodao je Malešević .

Saradnik na projektu „Prilika plus“ Emir Dervišević rekao je da vjeruje da će u narednom periodu svi izazovi koji su vezani za stručnu obuku učenika, studenata ali i nezaposlenih lica biti sve aktuelniji i da Agencija za mala i srednja preduzeća želi da sredstva sa kojima raspolaže usmjeri prema ovim kategorijama.

„Mislimo da podrška školama i unaprijeđenje praktične nastave i povezivanje šakola sa kompanijama u relnom sektoru dugoročno može donijeti značajne efekte“, rakao je Dervišević.

On je dodao da u oblasti proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru i na otvorenom Agencija daje pakete podrške loklanim partnerima, kao što su poljoprivredne zaduge i škole.

„Ne želimo da namećemo nego da razgovaramo šta je to potrebno školi kako bi unprijedila praktičnu nastavu“, istakao je Dervišević i dodao da vrijednost paketa podrške u pojedinačnim projektima dostiže i do 50.000 KM.

Direktor Srednje stručne i tehničke škole Gradiška Darko Golić naveo je da je proteklih šet mjeseci dosta toga urađeno na parceli školske ekonomije, koju je škola dobila na koncesioni period od 15 godina.

„ Za sada smo popunili sav prostor. Imamo tri plastenika ukupne površine od 500 kvadrata u kojima su zasađene parike i paradajz, te zasad voća sa preko 60 voćnih vrsta i 200 sorata.“, neveo je Golić.

On je dodao da očekuje da će sa Agencijom za mala i srednja preduzeća, kroz projekat Prilika plus“, uspotaviti dobru saradnju i tako uanprijede praktičnu nastavu.

ssit škola

Poslednje ažurirano petak, 19 maj 2017 16:53