Slušajte nas uživo

Od 7:00 do 21:00
Ukoliko nemate instaliran Winamp, besplatan program za slušanje možete ga preuzeti OVDJE
Top lista za 24.02.2018.
 
DONJA DOLINA - ARHEOLOŠKI LOKALITET -BOGATA ISTORIJSKA BAŠTINA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09 novembar 2017 15:51

U Donjoj Dolini nalazi se  arheološki  lokalitet   koji se sastoji od praistorijskog  naselja  i nekropole  iz starijeg i mlađeg gvozdeng doba koji  je Komisija  za očuvanje nacionalnih spomenika BiH  20O6. godine  proglasila nacionalnim  spomenikm u BiH .

„ Međutim, od tada nije gotovo ništa urađeno, iako je Komisija dužna da postavi tablu , odnosno signalizaciju  kako bi se za to znalo , bez obzira  što je zemljište u najvećoj mjeri u privatnom vlasništvu, rekao je Bojan Vujinović,  direktor Zavičajnog muzeja Gradiška .

donja-dolina-Copy

 

Nacionalni spomenik čine  ostaci   Starog naselja  iz perioda kasnog  bronzanog doba  u selu Gornja Dolina , mlađeg naselja iz gvozdenog doba na lokalitetu Gradina  i pripadajućeg groblja  u Timenačkoj gredi  selu Donja Dolina  , te pokretni nalazi koji se nalaze u Zemaljskom muzeju  BiH u Sarajevu ,  Muzeju Republike Srpske u Banja Luci   i Zavičajnom muzeju u Gradišci .

„Donja Dolina je jedan od najvećih metalurgijskih i trgovačkih centara u jugoistočnoj Evropi  iz perioda bronzanog doba i zaslužuje da bude prezentovana“rekao je Vujinovići  i dodao da se na ovom lokalitetu iskopavanja vrše gotovo sto gdina, još nije istraženo ni deset odsto tog arheološkog lokaliteta .

Kao što je svaki grad po nečemu  prepoznatljiv, Gradiška u  budućnost može da bude prepoznatljiva i specifična po Muzeju na vodi i Donjoj Dolini  istakao je  Vujnović i dodao da je moguće je da se naprave dobre replike aretefakata , sa keramike ili drugih predmeta .

„ U Muzeju u Srajevu su značajni nalazi nađeni na ovom lokalitetu, među kojima je drveni čamac iz Donje Doline  , ali  mislim da se  neće vratiti Grdadišci, jer i veliki svjetski muzeji poput  Luvra nisu vratili antičko blago Grčkoj,  jer je svoj pečat i veličinu i broj posljetilaca dobio zahvaljujući eksponatima“ rekao je Vujinović.

On je naglasio da je težak  povratak eksponata , artefakata iz muzeja u muzej, to slučaj i sa svjetskim muzejima, a tako je i u ovom slučaju  sa Zavičajnim muzejom Gradiška .

„ U Zavičajnom muzeju u Gradišci ima  mnogo keramike , sa koje je napravljena rekonstukcija posuda od kojih je jedan dio izložen kroz stalnu postavku , napravljena je rekonstrukcija kuće , tkalački stroj  , keltska narukvica , umbo sa jednog štita , što nije mnogo  ,  jer se najveći broj  predmeta nalazi  u Muzejima u Srajevu i Banja Luci“ rekao je Vujinović.

U Zavičajnom muzeju u Gradišci otvorena je i stalna arheološka  postavka  pod nazivom „ Arheološka baština opštine Gradiška  od praistorije do srednjeg vijeka “koja je po riječima direktora Zavičajnog muzeja Gradiška Bjana Vujinovića ,koji je autor izložbe  , veoma značajna za Gradišku, jer govori o  životu  i  kulturi  naroda koji je živio na ovim prostorima još za vrijeme  neolita .

Poslednje ažurirano petak, 10 novembar 2017 13:04